Kremlinul izvor de fake news.

Rusia este un gigant din orice lumină am privi-o, cea mai mare țară de pe planetă, cea mai lungă cale ferată, până și restaurantele lor McDonalds sunt cele mai spațioase din lume.

Acestea fiind spuse, nu e deloc surprinzător faptul că Rusia a pus la punct cel mai mare sistem propagandist văzut vreodată, în zilele noastre războiul nu se mai poartă cu arme ci cu informații.

Propaganda Rusească este un termen ce descrie un aparat mediatic prin care se promovează  puncte de vedere, percepții, sau agende ale guvernului Rusiei. Acest mecanism este atât de bine pus la punct încât opinia publică, ca și instituție social politică în Rusia contemporană este pe cale de disparițe.

Problema cea mai gravă este că, acest monstru creat de Kremlin își intinde tentaculele în toate colțurile planetei, chiar și în SUA, deși statul condus acum de Trump încă este considerat cel mai puternic din lume.

În 2004, ca urmare a unui atac terorist asupra unei școli de pe teritoriul Federației Ruse soldat cu cateva sute de răniți și morți, Vladimir Putin crea un program sponsorizat de Kremlin pentru a consolidata și imbunătăți imaginea tării peste hotare.

Astfel ia naștere în 2005, Russia Today, un program tv de news modelat după CNN și cu un buget extraordinar de mare, a cărui unic scop este acela de a promova Rusia ca având un sistem guvernamental perfect.

rt_stop

Pe lângă Russia Today, un program tv devenit deja foarte cunoscut până în prezent, Kremlinul adoptă aceași strategie și în online. Sunt create site-uri după modelul publicațiilor online binecunoscute pe plan mondial, aceastea crează impresia de autenticitate deși nu fac altceva decât să distribuie ceea ce numim fake news.

Pănă mai de curând fenomenul de propagandă guvernamentală a Rusiei părea interesant doar pentru un mic număr de experți. Era văzută doar ca o unealtă pentru a menține suportul populației față de Putin.

Odată cu alegerile din SUA și sezonul alegerilor în Europa, au apărut diverse teorii referitoare la modalități prin care Kremlinul a influențat aceste alegeri. Deodată propaganda rusească nu mai e doar o unealtă de a păstra imaginea lui Putin, modalitățile prin care Kremlinul își transmite mesajul audiențelor din  vest devine un hot topic.

Jurnalistul rus Alexey Kovalev spune că însăși lupta împotriva fenomenului de fake news s-a transformat în fake news.

Din dorința de a dovedi această manipulare în masă diverse site-uri precum PropOrNot, administrate de așa ziși cetățeni îngrijorați, asociază cunoscute nume din scena politică internațională pentru a-și susține cauza.

snopes-fake-news-sites.jpg

Sunt vehiculat nume precum Obama, Merkel, Clinton, chiar și problemele recente cu musulmanii, toate sunt asociate cu vre-un fel de teorie sau tehnică de manipulare pornită de la Moscova.

Motivul pentru care propaganda guvernului rus funcționează așa de bine este că oamenilor nu le pasă, nu le pasă că un anumit conținut de pe un site de știri este incâlcit de propagandă deoarece nu cred că propaganda guvernamentală europeană sau cea din US este cu ceva mai bună.

161031090422-fake-news-1024x576

Chiar și Trumă, intrebat de aparițiile sale regulate pe Rusia Today, părea că nu observă diferența dintre acesta și CNN.

Cea mai bună cale de a contracara propaganda rusă ar fi adoptarea aceleiași strategii pe care RT și Sputnik  le folosesc atat de eficace, transmiterea unor mesaje cu același target de audiență. Însă democrații nu au prerogaativa, făcută deschis propaganda ar arăta ridicol iar în back stage, riscul de expunere este prea mare și încrederea în sistemul guvernamental democraat ar fi subminată.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s