Kremlinul și Casa Albă

Războiul rece dintre Rusia și Occident.

Ajunși în era informaticii, războaiele nu se mai poartă între țări folosind armament, ci acum avem parte de războaie de tip informatic; războaie subtile care au efect pe lungă durată și acționează la nivel ideologic.

1468595470346

Știrile false

Site-urile care creează și distribuie știri false au anumite interese și la rândul lor acestea vor avea un efect pe lungă durată.

Știrile false apar pe mai multe site-uri:

 • Site-uri care urmăresc doar profitul (monetizate). Sunt site-uri pline de reclame, care au tendința să apeleze la coarda sensibilă.
 • Politice: care urmăresc interesele unui partid (prezintă doar informații negative despre o anumită formațiune politică).
 • Site-uri care urmăresc o sursă mai mare de finanțare: site-urile Kremlinului. Se formează un amestec între adevăr și minciună; anumite adevăruri sunt prezentate, dar după ce au fost scoase din context.kremlin-propagandakremlinul

   

  reddit

  În 2008, în cadrul unui interviu acordat televiziunii Fox, Donald Trump a vorbit despre mai mulți candidați printre care: Barack Obama, John Mccain, dar și Hillary Clinton spunând că aceasta va fi un președinte excelent. Dar au fost site-uri care au luat vorbele lui Donald Trump, susținând că declarațiile au fost făcute în timpul cursei electorale actuale. Iar pe rețelele de socializare au început să apară comentarii negative din partea cetățenilor.
  stream-jumboAstfel de site-uri duc la formarea așa numitelor echo chambers: o știre apare într-un loc și este preluată mai apoi de alte site-uri, dar care nu fac parte din aceeași rețea.

 • Site-uri care preiau știri de pe site-uri credibile și mai apoi le modifică.
  Pentru că la început unele dintre informații sunt adevărate, publicul are tendința să creadă ceea ce le este prezentat, pentru ca mai apoi să accepte cu ușurință și minciunile. Astfel de știri care nu sunt în totalitate adevărate ajung și pe alte site-uri, care văd în aceste știri un interes.

RĂZBOI INFORMATIC

Există un război ideologic între Rusia și Statele Unite ale Americii. Mesajele pe care Donald Trump le-a lansat în timpul programei electorale au fost agresive și axate pe ură. Discursul său a fost în mare parte condus spre dezbinare. De exemplu: construirea unui zid la granița cu Mexic; trimiterea înapoi a musulmanilor, dar și crearea unui sistem riguros de vize, ca nimeni din lumea orientală să nu poată ajunge așa de ușor în America.
Prin acțiunile luate, dar și prin discursurile susținute, Trump a dovedit că susține Rusia și a promis că relațiile dintre cele două mari puteri se vor întări.
Deși par a fi lucruri banale, toate aceste lucruri servesc interesele Kremlinului: America nu va mai fi privită ca un lider global cu o conotație pozitivă. America nu va mai fi un loc sigur în lume. Dacă momentan aceste acțiuni nu au niciun efect, pe termen lung America va fi afectată. De exemplu: Companiile nu vor mai vrea să încheie contracte cu SUA, ci din contră vor alege Rusia, care va fi în impresia unora un loc mai sigur, cu o piață stabilă.

Conflictul din Crimeea

Momentan, Rusia încearcă să se reafirme ca o putere globală, iar America pare a fi surprinsă mai mereu de acțiunile acesteia. De exemplu: conflictul din Crimeea. Rusia a invadat Ucraina și a ocupat o parte din teritoriul ei. Europa nu a avut o atitudine concretă cu privire la această situație. Așadar se creează impresia că Europa nu este capabilă să ia decizii, dar Rusia știe ce este de fapt bine. Mesajele transmise prin diferite forme sunt subtile, dar pe lungă durată propaganda rusească va avea de câștigat.
Propaganda rusească va duce pe termen lung la formarea unor grupări care au viziuni ce se îndreaptă spre fascism. Aceste grupări destabilizează sistemul: încrederea față de instituțiile scade, mass-media nu va mai fi credibilă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s