Ninsori catastrofale

winter-03

Se pare că ninsoarea abundentă a început, de ceva vreme să fie privită ca o catastrofă. Asta în România ultimilor ani cînd orice modificare a mediului este comentată în mass-media ca o ineficiență a guvernării, de orice culoare politică, ca lipsa prevenției sau a măsurilor de evitare a unor efecte negative ale acestor fenomene naturale. De cele mai multe ori acuzațiile vin tocmai de la acești nefăcători de nimic care savurează cu inconștiență extraordinarul mediatic fără a conștientiza normalitatea.

Într-o țară în care în mod tradițional ninge, ninge. Uneori mai mult, uneori mai puțin.

Într-un loc în care în fiecare iarnă bate crivățul, viscolește. Uneori mai tare, alteori mai încet.

Dar în mare parte, curentul mediatic de îngroșare a celor mai spectaculoase momente, prin prezentarea, chiar sub rezerva alterării realității, a unor imagini extraordinare cu nămeți cît casa cînd casa e amplasată într-o văioagă umplută de zăpadă în fiecare iarnă, cu filmări în zona de viscol, real, aflat la 50 m de zona liniștită și însorită, corupe percepția omului despre amplitudinea evenimetelor.

Dacă privim modalitățile de exprimare în prezentarea evenimentelor, să le numim catastrofale, în presa americană și cea românească ne vom lovi de o diferență enormă.

Nu știu dacă este o regulă impusă legislativ sau numai una de bun simț, dar constat că avertizările din SUA sunt respectate. Dacă se anunță o tornadă și se recomandă evacuarea unei anumite zone, toată lumea se conformează. Probabil că vor fi și acolo oameni care nu le respectă dar nu sunt prezentați în mass-media ca victime neajutorate ci, eventual, ulterior, ca victime ale nonconformării.

Marea diferență constă în modul de a percepe sau a înțelege semnalările oficiale.

În România iernii actuale, am văzut cetățeni revoltați pe echipajele de poliție care stăteau în viscol pentru a le interzice accesul în zone de drum afectate de înzăpezire.

Dincolo de ”lasă că merge și așa” și ”mă descurc eu”, expresii definitorii ale mentalității românești transcedată mioritic spre stele, există și o lipsă de încredere în comunicatele transmise de oficialități ca rezultat al minciunilor oficiale ce au tot curs în mentalitatea noastră.

Bunul simț ar trebui să rămînă etalonul de evaluare chiar și a pericolelor potențiale.

sursă foto: http://www.global-views.com
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s