Recrutarea în Războiul Informaţional al Kremlinului

Trăim într-o lume în care informaţiile circulă în timp real prin intermediul televiziunii, internetului sau a social media, astfel că formarea unei judecăţi asupra unui fapt poate fi indusă, creată şi livrată tuturor, fără a distinge între adevăr şi insinuarea acestuia. Un astfel de act, cel al formării unei realităţi alternative ne aşează în faţa unui nou concept de război, cel informaţional.

dssadwer

Războiul informaţional urmăreşte să controleze şi să altereze funcţionarea unor elemente care aparţin securităţii unui stat prin  determinarea publicul, a cetăţenilor sau a unor grupuri de presiune, organizate şi dirijate, să preseze autoritatea pentru deciziile care au fost luate într-un anumit moment.

Valorile fundamentale ale democraţiei şi drepturilor omului între care libertatea de expresie, libertatea cuvântului, libera circulaţie a ideilor, elemente care sunt legale şi morale, să capete o altă formă şi anume, una agresivă, tocmai prin inducerea unei astfel de realităţi alternative.


Cum anume se crează o astfel de realitate alternativă?


În ultima vreme presa naţională şi internaţională aduc în discuţie apariţia unor troli controlaţi de Federaţia Rusă. Aceştia sunt angajaţi pentru a desfăşura o activitate de promovare a Rusiei prin intermediul internetului cu precăderea în „incinta” reţelelor sociale, unde pot manipula şi distorsiona adevărul, făcând loc unei realităţi paralele. Totul pare o maşinărie bine pusă la punct.

Concret aceştia au o sarcină bine definită şi anume, un număr exact de postări cu şi despre Rusia, având  rolul de a duce publicul țintă spre o percepție pre-definită. Și, în final, întrucât publicul are deja o opinie, percepția sa a luat locul realității și, indiferent ce argument sau dovadă a adevărului ar fi prezentate, acestea ar trebui să înfrunte acest blocaj al percepției deja formate.

trolli-300x188

În legatură cu acest subiect, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că mass-media este unul dintre noile tipuri de armament modern care, de-a lungul mai multor ani, a adus Rusiei atât victorii, cât şi înfrângeri.

ziarelive-ro


Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu şi Vladimir Putin


„În ultima vreme, mass-media înglobează foarte multe aspecte şi poate aduce prejudicii serioase. Conştientizăm acum că o fotografie, un cuvânt, o cameră de luat vederi, Internetul, informaţia, în general, au devenit un tip de armament, care poate fi bine sau prost utilizat. În prezent, o informaţie deţinută de cine nu trebuie poate deveni o dovadă, un procuror, un judecător, un călău. Nu aş vrea să folosim această armă a mass-mediei într-un mod negativ”.

Practic, în mod indirect, ministru  rus al Apărării sugerează suptil faptul că,  Moscova foloseşte presa ca o armă, iar capacităţile acesteia sunt exploatate în sânul Occidentului și a statelor vizate.

Internetul, paginile  web și rețelele de socializare, au fost inundate în orice limbă, cu grămada, de postaci plătiți cu 500-700 de euro lunar.

atentie-troli

untitled2-1-360x279Sursa Foto:www.zdg.md

Potrivit celor de la The Guardian , care au luat legătura cu doi foşti angajaţi spun că aşa numiţii “troli” lucrează în camere cu câte 20 de oameni, fiecare încăpere fiind controlată de către trei editori, care verifică postările şi îi amenedează pe cei care modifică sau scurtează mesajele. De asemnea, aceştia sunt dispuşi în echipe de către trei. Primul postează un comentariu critic despre o anumită problemă sau pur şi simplu postează un link, iar apoi ceilalţi doi intervin cu link-uri prietenoase cu Kremlinul sau cu fotografii “comice” care degradează liderii ucraineni sau pe cei occidentali.

În octombrie 2016, a fost lansată o aplicaţie, TROLLES , care să identifice sursele de manipulare din spațiul new-media și să le izoleze. Odată  instalată, aplicaţia identifică profilurile de facebook ale trolilor și pune câte un semn al exclamării în dreptul numelui fiecărui troll. Astfel, postările sau comentariile trollilor vor putea fi ușor detectate de către ceilalți utilizatori ai rețelelor de socializare.

 

În cele din urmă, aceste tehnici folosite de ruşi nu sunt altceva decât operaţiuni psihologice, pe principiul-  cu cât mai des, cu atât mai bine.

 

 

Sursa video: https://www.facebook.com/trolless/videos/742161679256573/

Sursa foto: http://www.ziarelive.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s