Calamitățile naturale – vedete ale mass-mediei

Catastrofele naturale reprezintă ceva normal și nu sînt cauzate de mîna omului, ci de natură. Acestea influențează, la rîndul lor, biosfera, adică viețuitoarele din zona unde s-a produs o calamitate. De asemenea, ele se regăsesc sub mai multe forme: fie că vorbim de cutremure, inundații, incendii, tornade, secetă sau alunecări de teren.

Totodată, problemele cu zăpada, gheața și gerurile sînt hazarde foarte cunoscute în România, iar acestea provoacă nenumărate pagube cum ar fi: întreruperea curentului, accidente rutiere, întîrzierea transporturilor sau închiderea anumitor drumuri; iar cînd zăpada se topește rapid și-n cantități mari poate provoca inundații. Oarecum, toate aceste calamități se leagă între ele, ca de exemplu: atunci cînd este secetă, apar incendiile sau cînd are loc un cutremur în ocean poate provoca un tsunami.

De pe urma acestor catastrofe, în anul 1999 pe întregul glob au rezultat aproximativ 105.000 de morți, pe lîngă răniți sau cei care au rămas fără adăpost. Pagubele ating sume enorme pe an și cu toții simțim schimbările care se dovedesc deseori a fi din cauza comportării noastre iresponsabile. De exemplu, SUA are doar 4% din populația planetei, dar consumă anual cu inconștiență 35% din toate resursele naturale. Poluarea și dezastrele naturale nu cunosc granițe, iar cu toate acestea noi lăsăm lucrurile în voia sorții și nu facem nimic pentru a le îndepărta.

La nivelul protecției și autoprotecției din România nu stăm chiar atît de bine față de SUA sau Occident. Cînd mass-media din România anunță astfel de incidente, titlurile fie din ziare sau de la TV, nu fac altceva decît  să panicheze populația nicidecum s-o informeze cu privire la ce măsuri ar trebui să ia. Iar dacă informeză, nu o face cum trebuie și nu sînt în timp cu update-urile, informațiile rămînînd în urmă cu cîteva secunde, minute sau chiar ore. În schimb, mass-media din alte țări sau din SUA este precum o armată. Relatează faptele la timp, scurt și la obiect, fără a induce panică și folosind mai mult funcția utilitară. Mass-media din America se axează mult pe fapte și oricum aceste dezastre naturale sînt des întîlnite acolo și au devenit oarecum ceva normal și nu șocant. Cetățenii americani sînt conștienți de acestea și știu cum să reacționeze și să se organizeze în fața acestor cazuri.

Astfel, făcînd o analiză asupra comportamentului mass-mediei din România și cel din alte țări, constat cu dezamăgire că la noi aceasta este oarecum îngrădită. Un exemplu bun ar fi comportamentul în caz de cutremur. În Occident, presa se află la fața locului în cel mai scurt timp posibil și relatează totul în direct cîteva ore bune sau chiar zile și sînt luate măsuri imediate, iar înainte de toate, populația este mereu avertizată și sfătuită; în timp ce la noi în țară, în urma unui cutremur apar știri maxim 24 de ore după producerea acestuia, apoi se uită totul, iar sfaturile și planurile pentru reabilitarea anumitor clădiri vechi apar după dezastrul produs. Deci, ne putem culca liniștiți seara, iar a doua zi să nu ne mai trezim dacă în timpul nopții are loc un cutremur.

dezastru_80545200.jpg

Oricum se știe că România este în urma multor țări din mai multe puncte de vedere și chiar o văd ca fiind în totalitate mediul rural al Europei. Ce-i drept, în țară nu au avut loc multe dezastre naturale și nu au reprezentat un semnal de alarmă pentru autorități, iar simulările făcute după un incident au fost mai mult de ochii lumii.

Abia după un dezastru de mari proporții și cu pagube uriașe, România se va trezi, se va mobiliza cum trebuie și va recurge la fapte care ar fi trebuit să le pună demult în aplicare. Dar pînă atunci Dumnezeu cu mila!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s