Nici războaiele nu mai sînt ce au fost

De cînd cu dezvoltarea telecomunicațiilor pe scară largă și apariția internetului, amenințările din partea inamicilor unei țări nu mai vin direct, printr-un sol, ci totul se petrece la nivel virtual, aproape insesizabil. Fără prea multe amenințări, ci prin insinuări. Practic e mult mai ușor să se dezbine decât să se cucerească. Iar cînd e vorba de o armată de troli în spate, Putin poate foarte ușor să își impună ideile anti-occident sau pro-Trump, fără a ridica prea multe suspiciuni cu privire la implicarea sa în toată această șaradă.

150902160240-russian-internet-trolls-780x439

În deviza lui Putin se regăsesc ura și frica față de Occident. Occidentul este văzut ca un loc al pierzaniei, lipsit de Dumnezeu, condus de homosexuali și naiv, putînd oricînd să fie manipulat după propriul plac. În cazul fricii se dezvoltă reflexul luptă sau fugi. Fără doar și poate, în cazul lui Putin, lupta e singura soluție viabilă. Bătălia se ține pe frontul spaimei, a amenințării iminente (care niciodată nu se știe de unde va veni) și a confuziei. Ușor, ușor, în Occident se sădește paranoia.

fear-putin-by-charlieclark

În țara sa, se creează impresia că încă există libertatea presei, tocmai pentru a se crea dezinformare prin confuzie. Nu se mai știe care din datele vehiculate în presă sînt reale și care sînt partizane regimului său. Din start, încrederea poporului este zdruncinată.

Apoi, vine Russia Today, un canal de televiziune creat ca replică împotriva Occidentului. Scopul clar al acestuia este denigrarea Occidentului. Și pare să aibă succes, cele mai populare videoclipuri au în jur de 30 de milioane de vizualizări pe Youtube. Un video postat acum 2 ore pe Youtube are în jur de 1700 de vizualizări. Numărul de abonați pe site este în jur de 2 milioane.

Russia Today are un buget estimat de 3oo milioane de dolari, este valabil în mai multe limbi, patru, pe lîngă limbă rusă (arabă, spaniolă, germană și engleză- Marea Britanie și America). Pentru majoritatea, aspectul profesional al site-ului Russia Today, combinat cu reportaje, știri, analize din toate domeniile, care acoperă scopul propangadistic, este o plasă în care cad foarte mulți cu ușurință.

Cealaltă strategie a lui Putin se realizează prin resursele naturale ale Rusiei. Aprovizionarea cu gaze naturale poate fi oricînd oprită dacă lui nu îi convine ceva. În Europa de Est, unde mai mult de jumătate din gazele naturale provin de la ruși, este o adevărată problemă, mai ales în timpul iernilor lungi și friguroase.

dependenta-de-gaz-rusesc

 

g1

A venit timpul războiului non-linear, în care nimic nu mai e ce pare. Adversarii sînt aceeași, la fel ca și pionii. Acum, cu alegerea lui Donald Trump ca președinte al Americii (care pare să simpatizeze cu președintele Rusiei), propaganda Rusiei va fi mai puternică ca niciodată, noi alianțe se vor crea și raporturile de putere se vor modifica. Dar cum vor afecta aceste modificări România? Va rămîne încleștată într-o mare slavică sau va simpatiza cu Occidentul?

APTOPIX Lithuania Daily Life

Surse: http://karadeniz-press.ro/kara/2014/10/

http://www.contributors.ro/global-europa/riscuri-majore-in-trecut-au-disparut-noi-riscuri-sunt-la-orizont-in-securitatea-alimentarii-cu-gaze-naturale/

http://www.mirror.co.uk/news/world-news/tbilisi-flood-putin-rescue-internet-5880458

Meet the Tyrant Donald Trump Loves the Most

http://www.businessinsider.com/russia-internet-trolls-and-donald-trump-2016-7

http://images.cryhavok.org/v/Fear+Putin+by+charlieclark.png.html

http://www.businessinsider.com/trump-conspiracy-theories-are-a-kremlin-tactic-2016-10

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s