Guvernul chemat să rezolve probleme

ziarulnational

Sursă foto: ziarulnaţional.ro

„Acest guvern a apărut într-un context social şi politic extraordinar, după manifestaţii de stradă, după demisia guvernului precedent, moment în care s-a convenit la nivel politic instalarea unui guvern tehnocrat. A fost, deci, o formulă excepţională a acestei guvernări, şi în acest context, trebuie să o spun, am beneficiat şi de o susţinere politică relativ volatilă în parlament, ceea ce a îngreunat luarea unor decizii”, afirmă Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş, despre bilanţul guvernării sale

Premierul Dacian Cioloş a prezentat, joi dimineaţă, bilanţul guvernării la un an de când a preluat şefia la Palatul Victoria. Ca la orice prezentare de bilanţ, accentul a fost pus pe lucrurile pozitive: suplimentarea secţiilor de vot din diaspora, transparenţă bugetară,  debirocratizarea, măsuri în Educaţie sau începerea reformei administraţiei. Însă, au fost abordate eliptic domeniile în care progresele nu au existat sau au fost prea mici. Prin urmare, „Adevărul“ a trecut bilanţul Guvernului Cioloş prin filtrul politologilor, analiştilor politici şi sociologilor pentru a face o radiografie a activităţii echipei instalate la Palatul Victoria la 17 noiembrie 2016.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, că va decide o posibilă convocare a unei comisii parlamentare de anchetă, având în vedere că bugetul pe 2017 are o gaură de 10 sau 14 miliarde de lei.

gdge

Liderul social-democraţilor consideră că cei care trebuie să dea explicaţii sunt premierul, ministrul de Finanţe, ministrul Fondurilor Europene, şeful ANAF şi preşedintele Consiliului Fiscal.

Fostul premierul a recunoscut ca s-au facut şi anumite greşeli, pe care şi le-a asumat şi le-a corectat, în timp ce pentru alte proiecte ar fi fost nevoie “de mai mult sprijin politic sau, pur şi simplu, de mai mult timp”.

fara-ffftitlu

Cei de la Digi 24 au un articol despre realizările şi lipsurile din timpul mandatului fostului premier, Dacian Cioloş. Printre cele mai importante se numără cele de mai sus, dar şi schimbările de miniştri care au avut loc.

fefe

Guvernul Cioloș a generat simpatie din partea cetățenilor. Era promovată ideea conform căreia tehnocrații reprezintă o șansă pentru România, imaginea pozitivă a guvernului fiind, totodată, hrănită și de neapartenența politică a miniștrilor. Însuși Dacian Cioloș, prototipul tehnocratului, inspira credibilitate.

cc

Pentru ca romanii să afle ce fac guvernanţii cu resursele publice, a fost lansată cea mai mare platformă de transparenţă bugetară din Europa, cu ajutorul careia cetăţenii au acces la veniturile şi cheltuielile a 13.700 de instituţii – Parlament, Guvern, societăţi de stat, grădiniţe, şcoli, spitale.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s