Kremlinul însetat de putere

De această dată vorbim despre un război informațional purtat de Kremlin, ce include știri false, fotografii trucate, informații confuze, toate acestea cu scopul de a manipula adversarii. Dacă în trecut era vorba despre un război pe cîmpul de luptă, în prezent vorbim despre propaganda online.

big-noile-teme-ale-propagandei-kremlinului-toata-lumea-vrea-razboi-cu-rusia

La începutul conflictului cu Ucraina, televiziunea de stat rusă a difuzat povești despre cum naționaliștii ucrainieni îi persecută pe vorbitorii de limbă rusă. Deși părea credibil, s-a putut observa faptul că de fiecare dată s-a apelat la aceleași personaje, încercînd să li se atribuie un alt statut sau nume diferite.

Un alt caz care a stîrnit controverse: doborîrea aeronavei MH17 în cadrul zborului ,,Malaysia Airlines” , în zona de est a Ucrainei, unde au murit cca. 280 de persoane. În urma tragediei, Ucraina și Rusia se acuzau reciproc; președintele Ucrainei era convins de faptul că aeronava a fost lovită de o rachetă rusească, pe cînd Rusia acuza că armata ucraineană a fost în spatele acestui accident.mh-17-280x2501416818684-8891.jpg

Deși poveștile au fost create destul de neglijent, ideea a fost cu totul alta: aceea de a distrage atenția opiniei publice.

Presa rusă s-a folosit și de site-ul Stopfake, care are în vedere sortarea adevărului din lanțul interminabil de minciuni prezentat de ruși. Astfel, au încercat să creeze impresia că site-ul este doar un inamic și că ei sunt de fapt deținătorii adevărului.

Cît despre relația ruso-americană, hackerii ruși și-au băgat nasul și în documentele electronice ale conducerii Partidului Democrat, emailurile private ale fostului șef de stat Colin Powell precum și informațiile referitoare la testele antidrog ale atleților de top americani.

Cu gîndul de a ataca adversarul, toate aceste furturi și scurgeri de informații vor produce pagube.

propaganda-rusa-iese-pe-locul-doi.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s