image Tehnocrația-luptă pentru putere

Conform definiției, tehnocrația este o orientare social-economică, potrivit căreia societatea este condusă de specialiști din diverse domenii. Menirea guvernului tehnocrat este acela de a face ,,schimbări”, însă toate acestea s-au dovedit a fi dezamăgitoare pentru populație pînă în prezent.

Primul Guvern Tehnocrat a luat ființă în anul 1989 sub conducerea lui Ion Antonescu, atunci cînd Ion Iliescu și-a creat propriul partid prezidențial.

Cel de-al doilea Guvern Tehnocrat s-a format în urma unor demonstrații anti-Frontului Salvării Naționale (FSN), demarcate de Partidul Național Țărănesc Creștin (PNȚCD) și Partidul Național Liberal (PNL). În urma alegerilor, Ion Iliescu a obținut candidatura la președinție, moment în care a fost ales premier, Petre Roman. Odată ajuns la conducere, prim-ministrul și-a propus să-și consolideze puterea în partid, urmînd ca în martie 1992 să devină președinte al FSN. În timp s-a detașat de președinte, fapt ce a dus către o răcire a relației între cei doi.

În urma unui asalt violent al minerilor nemulțumiți de buget, Petre Roman a fost nevoit să își dea demisia. Acesta a fost urmat la conducere de către Nicolae Văcăroiu, care a reușit să intre în Frontul Democrat al Salvării Naționale (FDSN).

Cel de-al treilea premier technocrat a fost Mugur Isărescu, care este demis în urma unei lovituri la Palatul Cotroceni, cînd miniștrii PNȚCD și-au depus demisia. Împins de către țărăniști să candideze pentru postul de președinte de partea PNȚCD, acesta își pierde caracterul de technocrat, astfel este nevoit să candideze politic.

Emil Boc este cel de-al patrulea premier, care în urma manifestațiilor din 2012 este înlocuit la hotărîrea lui Traian Băsescu de Mihai Răzvan Ungureanu.

Următorul prim-ministru de pe listă a fost Victor Ponta. În urma tragediei din Clubul Coletiv unde și-au pierdut viața 64 de oameni, cetățenii s-au mobilizat și au protestat, nemulțumiți de modul în care clasa politică acționează. În acest caz a fost demis și Victor Ponta.

Astfel s-a format un nou guvern technocrat, al cincilea ca număr, condus de Dacian Cioloș.

Părea că de această dată sînt aduși oameni noi, ,,competenți”, pregătiți să realizeze schimbări majore. Deși promisiunile au fost numeroase, au oferit speranțe deșarte cetățenilor. Video

,,Alcătuit din oameni nepregătiți să fure, neracordați la rețelele de crimă organizată autointitulate partide politice, deși considerat de specialiști cel mai bun guvern postdecembrist, executivul condus de Ciolos a cam ținut economia în loc. Noi kilometri de autostradă nu s-au mai contractat, marii antreprenori neștiind cui să dea șpaga.”, a declarat Răzvan Cucui în cadrul publicației online Kamikaze (http://www.kmkz.ro/opinii/editorial/guvernul-tehnocrat-cerut-la-mitingurile-de-acum-un-an-e-un-experiment-esuat/).

Astfel, Costin Grigore Borc (vicepremier, ministru al Economiei), Vasile Dancu (vicepremier și ministru al Dezvoltării și Administrației), Lazăr Comănescu (ministru Afaceri Externe), Mihnea Moțoc (ministrul Apărării Naționale), Petre Tobă  (ministrul Afacerilor Interne), Anca Paliu Dragu (ministerul Finanțelor),  Cristina Guseth (ministrul Justitiei),  Dan Marian Costescu (ministrul Transporturilor), Adrian Curaj (ministrul Educației și Cercetării),  Claudia Ana Moarcaș (Ministerul Muncii), Andrei Baciu (ministerul Sănătății) formează noul guvern technocrat.

În cazul fiecăruia, s-au descoperit acuzații. În frunte, premierul a fost acuzat că este ,,prea tăcut” și pentru modul în care a ales echipa de conducere, urmat de Andrei Baciu(Ministrul Sănătății) acuzat că a postat poze în lenjerie intimă pe internet și Adrian Curaj (Ministrul Educației) descoperit că avea legături cu persoane implicate în dosarul Microsoft.

Exact ca în cazul celorlalte guverne era de așteptat ca nici acesta să aducă un plus, o schimbare.

În prezent îl avem la conducere pe al șaselea prim-ministru, Sorin Grindeanu, alături de care se află 26 de membri, cu 4 mai mulți în comparație cu guvernul precedent.

capture-20170121-223153

sursă: http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/lista-ministrilor-din-cabinetul-sorin-grindeanu-642666

daacapture-20170121-210208

Potrivit analistului economic Cristian Grosu, programul de guvernare PSD seamănă cu ,,lista lui Moș Crăciun”, din cauză că nu are sursă de finanțare ,,La sfîrșitul mandatului vom fi din nou fără autostrăzile și școlile pe care toate guvernele de la căderea regimului comunist, în urmă cu 27 de ani au promis să le construiască”, a mai adăugat acesta.

Cu siguranță vor apărea dezvăluiri în ceea ce privește statutul celor aleși, care vor întări și mai mult ideea că sîntem conduși de oameni nepregătiți să ia atitudine.

univ-joi11_44379100

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s