Alegeri tumultoase în America

Anul 2016 este un an crucial pentru Statele Unite. Întreaga lume își îndreaptă atenția către SUA, țară care urmeză să-și aleagă un nou președinte. Dar cine îi va lua locul lui Barack Obama la Casa Albă? Cine îi va ocupa locul la biroul oval? Care vor fi schimbările pe care le va suferi Ameria? Sunt doar cîteva întrebări  la care mulți oameni așteaptă un răspuns.

   Cursa electorală din acest an a fost una cu foarte multe surprize. La 1 februarie 2016 în partidul republican erau înscriși 12 candidați, îsă doar Donald Trump a rămas în cursă după o lungă campanie electorală care a stîrnit o mulțime de controverse. În tabăra democrată Hillary Clinton este cea care a avut o candidatură ce a scos-o în prim plan. Astfel că marea luptă a ajuns să se dea între controversatul Donald Trump și fosta primă doamnă Hillary Clinton.

Anul acesta în alegerile prezidențiale presa s-a implicat mai mult ca niciodată. Prin mesajele mediatice care au fost divulgate poporul a fost influiențat, mai mult sau mai puțin, dar încurajat să iasă la vot.
untitled

Sursă foto: http://www.antena3.ro

Cum sunt văzute alegerile în presa americană?

2

Sursă foto: http://www.stirileprotv.ro

Publicațiile importante din America o susțin pe Hillary Clinton în lupta pentru alegerile prezidențiale.

   Marile publicații din America anunță oficial că o susțin pe Hillary Clinton în alegerile prezidențiale. Surprinzător este că și unele publicații conservatoare o susțint pe candidata democarată.

   Publicația The Dallas Morning News este o publicație care i-a susținut mereu pe republicani cînd a fost vorba de alegerile prezidențiale. Anul acesta ziarul pune capăt celor 75 de ani în care au fost devotați republicanilor și își anunță sprijinul pentru Hillary Clinton.

 “Sigur că am plătit un preţ pentru recomandarea noastră prezidenţială, dar ne scriem editorialele pe baza unui principiu şi uneori acest principiu are un cost”, a declarat editorul Mike Wilson.

3

Sursă foto: http://www.dailykos.com

Nu am făcut nicio recomandare privind votul în 34 de ani. Pentru aceste alegeri, facem o excepţie“, a anunţat Consiliul Editorial al USA Today.

Consiliul Editorial al USA Today spune că Donald Trump nu este potrivit pentru a fi președinte deoarece este un om imprevizibil, nu este onest cu poporul, vorbeste iresponsabil, minte foarte mult și nu are anumite calități pentru a fo comandat suprem.

4

Sursă foto: http://www.bbc.com

La sfârșitul lunii noiembrie editorialul The New York Times își anunță sprijinul pentru candidata Hillary. Acesta este prima femeie ce a participat la candidatură, iar dacă va ieși președinte se va face un pas important în democrația americană,faptul că femeile se vor implica mai mult în democarție.

6

Sursă foto: http://www.bbc.com

The Daily News a încurajat americanii să voteze. O imagine cu Donald Trump care îşi încrucişează degetele la spate, gest ce semnifică lipsa de sinceritate, stă pe prima pagină, alături de titlul ”Opriţi-l pe Don Con” şi de subtitlul ”Astăzi, trimiteţi acasă un mincinos necalificat şi stabiliţi-o pe Clinton la Casa Albă7

Sursă foto: http://www.dailynews.com

Alte publicații care o susțin pe fosta primă-doamnă și îl critică pe Donald Trump sunt: WIREAD, Scientific American, Arizona Republic. BBC, DailyWire.com, Miami Herald, Chicago Tribune.

Indiferent de defecte, Hillary Clinton nu este o alegere la fel de rea precum Donald Trump, au argumentant publicațiile americane.

Cum sunt văzute alegerile în presa europeană?

Presa internațională a reacționat cu șoc și groază, dar și cu neîncredere, la surprinzătoarea victorie a republicanului Donald Trump, care a învins-o pe democrata Hillary Clinton în alegerile prezidențiale din SUA.

   The Guardian a scris pe prima pagină despre un uşor avantaj al lui Hillary Clinton în rezultatul sondajelor şi despre faptul că votanţii americani vor da verdictul în cursul zilei de astăzi după ce cei candidaţii şi-au petrecut ultimele ore ale campaniei concentrându-se pe divizarea economică a ţării.

8

Sursă foto: http://www.news.ro

 The Australian a publicat o imagine cu Hilary Clinton în timpul unui miting în care suporterii ţin pancarte cu ”SUA” şi mesajul ”Mai puternici împreună”, alături de titlul ”Clinton se bazează pe o a doua surpriză din partea FBI

9

Ziarul italian La Repubblica scrie prima pagină a publicaţiei că Hillary Clinton are un avantaj în polluri, iar Barack Obama le cere cetăţenilor americani să o voteze. De asemenea, jurnaliştii se întreabă dacă lipsa de raţiune va câştiga din nou, cum s-a întâmplat în cazul Brexitului.

   Hamburger Morgenpost,o publicație germană a scris pe prima pagină rugămintea: ”Vă rugăm, nu clovnului sinistru”, alături de imaginea candidatului republican

10

Sursă foto: http://www.theworldbulletin.com

Cum sunt văzute alegerile în presa română?

În România alegerile americane au fost mediatizate mai mult pe rețelele sociale, decît în presa scrisă. Astfel ziarele RomâniaLiberă și Libertatea au pus aceste subiecte pe prima pagină iar Adevărul și Ziarul Financiarul au tratat subiectele în paginile interioare, semn că pe români nu ăi interesează prea mult ce se întâmplă în afara Europei.

11

Sursă foto: http://www.paginamedia.ro

Chiar dacă Donald Trump era văzut ca „ oaia neagră” dintre candidați, acesta a reușit să cîștige alegerile în cele din urmă, chiar dacă Hillary Clinton ava un avantaj important în fața opozantului său. Nimeni nu reușelte să deslușească misterul prin care Trump a reușit să cîștige. Cum a reușit să devină președinte cineva care are un trecut tumultos, plin de scandaluri cu tentă sexuală, cineva care susține rasismul? Nimeni nu reușește să răspundă la aceste întrebări.

Chiar dacă Hillary Clinton părea să fie susținută de majoritatea presei din America și părea să aibă șanse să devină prima femeie care ar fi condus un stat, Trump a devenit cel de-al   45-lea președinte.

La două luni după încheierea alegerilor încă apar reacții din partea presei și vor continua să apară. Nimeni nu pare să fie mulțumit de noul președinte, chiar dacă ei l-au votat. Astfel tind să cred că Trump nu-și va duce mandatul la bun sfîrșit, ci va fi demis în cel mai scurt timp.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s