Cutremurul- calamitate naturală ce provoacă pagube majore

 În general se consideră că producerea seismelor minore duce la o descărcare de energie. Acolo este vorba de o coliziune între două sau mai multe unități tectonice. Rugozitatea acestora face ca să apară aceste spasme în evoluția mișcării și produc aceste rupturi. Iar aceste rupturi dacă sînt minore și dese sînt benefice pentru descărcarea energiei din acea zonă. Acestea se produc frecvent. Se produc cu o anumită frecvență și caracteristică . Ele sînt cunoscute de locuitori, au loc aproape zilnic. Nu este ceva anormal, ci este o evoluție normală. Seismele minore se produc destul de des.

1

Sursă foto: http://www.bzi.ro

În România:

   Putem spune că România nu este pregătită  în totalitate. Există multe probleme legate de ceea ce trebuie să fac un om în momentul în care se produce un anumit risc. Cutremurele de pămînt aparțin riscului indus de litosferă. România se află într-o zonă cu risc seismic datorită întîlnirii a mai multor unității tectonice în zona Carpaților de Curbură. Aceste seisme nu pot fi înțelese pe deplin la nivel de prognoză. Prognozele se bazează în mod deosebit pe o anumită ciclicitate a producerii acestor seisme. În România, în momentul actual, se consideră că seismele majore se produc cam odată la 40 de ani.

2

Sursă foto: http://www.ziarulevenimetul.ro

 Asta este probema celor care lucrează în domeniul care studiază geografia terestră. Se încearcă priceperea unor anumite modalități de manifestare a seismelor, însă sunt țări în care aceste cercetări s-au făcut de multă vreme, au o tradiție în domeniul cercetărilor, cum ar fi Japonia, care este frecventată de seisme. În România, în prezent, nu se poate spune că peste două sau peste trei zile se poate produce un cutremur. Însă se poate spune că este vorba despre o ciclicitate cu care seismele se produc.

   În România în 1940 a fost un cutremur major, cu impact în mod deosebit asupra capitalei și asupra unor orașe din zona Moldovei și Munteniei. În 1977 a urmat un alt cutremur cu pagube semnificative la nivelul capitalei și a unor orașe din țară, unele fiind distruse, a fost cazul orașului Zimnicea. Astfel de cutremure majore pot să inducă un semnal de alarmă, în sensul că oamenii se interesează și vor să fie pregătiți. Oamenii ar trebui, nu numai atunci cînd se așteaptă la un cutremur major, să fie pregătiți mereu pentru a-și asigura locuința și viața.

345

Surse foto: http://www.bibliotecaundeva.eu / http://www.youtube.com

 În Japonia:

În ceea ce privește populația, Japonia este pe locul 10 în lunme cu aproape 128 de milioane de locuitori. Capitala Tokyo împreună cu suburbiile ei și zonele ce o înconjoară alcătuiesc cea mai mare zonă metropolitană din lume, cu 30 de milioane de locuitori. 

    În regiunea Osaka-Kobe, aproape 15 milioane de oameni trăiesc sub ameninţarea cutremurelor devastatoare ce a provoacă mii de victime şi pagube materiale uriaşe. De asemenea, zona este expusă unor furtuni puternice şi inundaţiilor, dar şi valurilor uriaşe provocate de uraganele ce lovesc estul Asiei (acestea pot afecta circa trei milioane locuitori). Din cauza amplasării geografice, această zonă metropolitană se află pe locul trei între cele mai expuse oraşe din lume la tsunami-uri și cutremure.

6

Sursă foto: http://www.blogspot.ro

Unul din cele mai mari cutremure este cel din 2011. Cutremurul cu magnitudinea de 8,9 grade a zguduit Japonia și a fost urmat de un tsunami de 4 metri. Acesta a fost produs la o andîncime de 24 de kilometri, fiind urmat de două replici de 6,4 grae la interval de un minut.

   Un specialist în Fizica Pămîntului susține că replicile cutremurelor din această zonă vor fi  în funcție de cutremurul principal și că se vor întinde pe o perioadă îndelungată de timp. De asemenea el susține că japonezii sunt bine pregătiți, deși la asemenea magnitudine e greu de supraviețuit.

În Italia:

Italia se află într-o zonă cu activitate seismică extrem de intensă deoarece se află la intersecția plăcilor tectonice aficană și euroasiatică, iar numărul de clădiri vechi face ca seismele care zguduie țara să fie extrem de distructive. Cutremurele minore sunt comune în Italia, la fel ca și în România, însă  seisme cu 6,2 grade pe scara Richter rămîn relativ rare.

7

Sursă foto: http://www.wikipedia.org

Cutremurul din 2016 a avut loc la ora 03:36 ( 04:36 ora României) în zona Accumoli din Toronto la adîncimea de 4 kilometri, o adîncime extrem de mică și periculoasă. Acesta a fost urmat de două replici cu intensități de 5,1 și 5,5 grade, fiind urmate de alte 70 de replici cu magnitudine de peste 2 grade.

8

Sursă foto: http://www.wikipedia.org

Seismul a provocat daune serioase în mai multe orașe din Italia. Numeroase clădiri de patrimoniu au suferit pagube.

   Numărul victemelor este extrem de mare.  Aproximativ 120 de morți, peste 200 de persoane dispărute și peste 250 de persoane rănite. Ministerul Afacerilor Externe anunță că 11 români au murit în cutremurul respectiv,  alți 10 sunt într-o tabără de sinistrați iar 4 sunt dați dispăruți.

   Cele mai afectate localități din Italia sunt Accumoli, Amatrice, Posta și Arquata del Toronto.

9

Sursă foto: http://www.twitter.ro

Ambasada României în Italia a postat pe Facebook un mesaj pentru românii aflați în Peninsulă. „Dacă există cazuri de cetățeni români aflați în dificultate, nu ezitați să apelați la numerele de Urgență ale misiunilor diplomatice, Ambasadei României la Roma +39 345.147.3935 (Lazio, Umbria, Abruzzo) și Consulatului General al României la Bologna +39 349 1178220 (Marche, Emilia-Romagna și Toscana).De asemenea, contactați în paralel autoritățile locale: PROTECȚIA CIVILĂ (PROTEZIONE CIVILE) la numărul special 800 840 840”, scrie Ambasada.

10

Sursă foto: http://www.facebook.com
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s