Guvernul lui Cioloș în lumina reflectoarelor

1ciolosLa începutul anului 2016, președintelui Iohanis i s-a alăturat, la cîrma țării, guvernul de tehnicrați condus de Dacian Cioloș, de profesie inginer agronom. Acesta a fost prim-minstru al României din noiembrie 2015, pînă la 4 ianuarie 2017, cînd în locul său a venit Sorin Grindeanu.

Un Guvern de tehnocrați, teoretic, este construit de specialiști din alte domenii, altele decît politica, lucru care nu întotdeauna a făcut bine țării, mulți dintre politicieni nu s-au sfiit deloc să ascundă vechile legături pe care le-au avut pînă să ajungă în scaunul de la Palatul Victoria.

În 15 noiembrie 2015, HotNews.ro anunța printr-un articol, lista cu miniștri propusă la Parlament de către premierul Dacian Cioloș.

Lista completa a Guvernului Ciolos:

– Costin Grigore Borc, vicepremier, ministru al Economiei, absolvent Politehnicii Bucuresti, vasta expereinta in managament, este director general la CRH, fosta Lafarge

– Vasile Dancu, vicepremier si ministru al Dezvoltarii si Administratiei. 

– Lazar Comanescu, ministru Afaceri Externe. In prezent e consilier prezidential

– Mihnea Motoc, ministrul Apararii Nationale. Acum e ambasador la Londra. Motoc a fost ambasador la ONU, ambasador la Comisia Europeana

– Petre Toba, ministrul Afacerilor Interne. Cariera indelungata in domeniu.

– Anca Paliu Dragu, ministerul Finantelor. Este analist economic la Comisia Europeana. A lucrat peste 10 ani la biroul regional pentru Romania al FMI. Cunoaste bine Ministerul Finantelor

– Cristina Guseth, ministrul Justitiei. Lucreaza la Freedom House, a coordonat multe proiecte care au promovat statul de drept. Si-a adus contributia la lupta impotriva coruptiei

– Dan Marian Costescu, ministrul Transporturilor. Este manager executiv la CFR. Are experienta bogata in domeniul transporturilor.

– Adrian Curaj, ministrul Educatiei si CercetariiAre experienta bogata in managemetul educatiei, a fost consultant al Bancii Mondiale, UNESCO, Comisia Europeana.

– Claudia Ana Moarcas, Ministerul Muncii. Experienta de peste 25 de ani in domeniu

– Andrei Baciu, ministerul Sanatatii. Este un tanar medic chirurg, cu experienta in strainatate, dar si experienta privind mediul spitalicesc.

– Achim Irimescu, ministerul Agriculturii. A mai fost secretar de stat, cunoaste bine domeniul, este reprezentant al Romaniei la CE

– Victor Vlad Grigorescu, ministerul Energiei. A lucrat la reprezentanta Romaniei pe langa Comisia Europeana

– Aura Raducu la ministerul Fondurilor Europene. A lucrat la Directia REGIO la Comisia Europeana. Acum e expert la BERD.

– Cristiana Pasca Palmer, ministerul Mediului. E sef de Unitate la Comisia Europeana. Are studii in strainatate.

– Marius Raul Bostan, Ministerul Comunicatiilor. Experienta in sector

– Vlad Alexandrescu, ministerul Culturii. Este profesor la Universitatea Bucuresti, a fost ambasador in Luxemburg

– Elisabeta Lipa la Ministerul Tineretului. O mare campioana, cu experienta manageriala la Clubul Dinamo, dar si la COSR.

– Am propus crearea unui post de ministru delegat pentru consultare publica si dialog social. O propun pe doamna Violeta Alexandru, acum director al ONG-ului IPP.

– Tot ca membru al guvernului il propun pe seful cancelarului premierului, Ioan Dragos Tudorache, jurist de profesie, mare experienta de manager, a lucrat pentru ONU in Kosovo, acum la Comisia Europeana.

– Dan Stoenescu – ministru delegat pentru Romanii de pretutindeni. Este un tanar diplomat, acum la Ambasada Romaniei din Spania

– Ciprian Bucur, ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul. Nu am putut propune un membru de partid, ci un om tanar, care lucreaza in Parlament.

Declarațiile premierului în urma acestor alegeri au pus accentul pe dorința și necestitatea de a compune un guvern puternic, care să reziste presiunilor și tuturor provocărilor .

„Am urmarit sa aleg, asa cum am spus de la inceput, oameni cu competenta, cu experienta pe domeniile respective, oameni din sectorul privat, din administratia romaneasca sau europeana sau internationala, oameni care activeaza in diferite organizatii din societatea civila, oameni cu viziune, care au idei si experienta de managament.”

Atenție, cad capete!

Din guvernul tehnocrat, primul care a fost adus în fața refletcoarelor, a fost Gabriel Oprea, care și-a plagiat teza de doctorat susținută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității București. Într-un articol apărut în HotNews.ro, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit, cu unanimitate de voturi că lucrarea fostului ministru de interne și vicepremier Gabriel Oprea este plagiată.

La aflarea acestei vești, fostul Ministru a anunțat pe pagina sa de facebook că va contesta pe toate căile decizia CNATDCU.

verdict%3agabrielopreaaplagiat%21ceefectepoateaveaacestverdict_557201

“Voi utiliza toate mijloacele legale pe care le am la dispoziție ca cetatean. Prin urmare, voi contesta decizia CNATDCU și, dacă decizia va rămâne aceeași, voi cere Justiției să facă lumină și sunt convins că instanța îmi va da dreptate”, scria Gabriel Oprea pe profilul său.

Abia în a doua jumătate a lunii octombrie, subiectul Gabriel Oprea iese din scena politică, iar refletoarele revin asupra lui Victor Ponta, pe care mulți îl doreau înafara jocului de culise.

Cu un guvern de tehnocrați poți muta și munții.

Primit cu laude și plecăciuni, așa a fost adoptat guvernul tehnocrat, pe care pînă și presa l-a prezentat pe conducătorul acestuia, Dacian Cioloș ca pe un om gata să reconstruiască totul de la prima cărămidă.

Ecourile din media și din popor, l-au înfățișat mereu pe Cioloș ca fiind primul premier care „a scos țara din amorțeală”.  Au primat transparența, bunul simț și răspunderea. Guvernul a crescut salariile, s-au creat schimbări în sănătate și economie și s-a reduc birocrația.

Conform site-ului românialiberă.ro, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, l-a felicitat pe fostul premier Dacian Cioloș pentru „munca excelentă”, pe care a realizat-o într-un timp atît de scurt, printr-o muncă reprezentată de „o perioadă fără precedent de guvernare transparentă, deschisă și responsabilă.”

Atunci cînd vorbim despre guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș în mandatul său de prim-ministru al României, balanța lucrurilor se-nclină spre cele bune, spre rezultatele care au dat României o altfel de culoare în tot cenușiul pe care polticienii români au aruncat-o.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s