Războiul tăcut dintre Kremlin și hackeri

În septembrie 2015, pe hotnews.ro, Kremlinul anunța atacul kackerilor la adresa site-ului lui Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, iar atacul ar fi avut legătură cu alegerile regionale din Rusia, din 13 septembrie 2015.

Peskov a precizat ca si site-ul Comisiei electorale a fost atacat de hackeri duminica dimineata. “Tinand cont de acest lucru, veti fi interesati sa aflati ca duminica, de la ora 5 la 10, un atac foarte puternic a vizat in acelasi timp site-ul presedintelui rus”, a declarat purtatorul de cuvant.

“Sistemele de aparare au functionat, desi nu a fost usor, atacul a fost destul de puternic”, a adaugat el.

Peskov a precizat ca nu are nicio informatie despre cine ar fi putut comite atacul cibernetic. SUA acuza frecvent hackerii rusi de atacuri asupra computerelor guvernamentale americane si de difuzare a propagandei Moscovei, intr-o perioada in care relatiile dintre Rusia si Occident sunt tensionate din cauza conflictelor din Ucraina si Siria.

us-hackers

Atacurile cibernetice din partea Rusiei au devenit dese și s-au remarcat în anul 2007, cînd Rusia era acuzată de atacuri asupra Estoniei, și asupra statului Georgia.

La sfîrșitul anului 2016, Rusia bloca accesul utilizatorilor de internet  la LinkedIn, după ce aceasta a fost găsită „vinovată de violarea unei legi privind datele personale ale utilizatorilor” scria EvoNews.com.

În Rusia, există 6 milioane de utilizatori Linekdin, iar această rețea este singura care nu stochează datele utilizatorilor săi din Rusia.

În prezent, atacurile cibernetice ale Kremlinului au devenit exemple ce poartă denumirea de ”Doctrina Gherasimov”, făcându-se referire la articolul apărut în 2013. “Războiul şi pacea, devin noţiuni ale căror graniţe sunt din ce în ce mai estompate.”

În luna octombrie 2016, apare o aplicație menită să identifice sursele de manipulare din mediul online și să le izoleze. Aplicația, sub denumirea de TROLLES, (disponibilă doar pentru browserul Google Chrome) ajută și la identificarea profilurilor de facebook aparțtinătoare trolilor, prin punerea unui semn de exclamare în dreptul fiecăruia. Așadar, postările acestora pot fi demascate cu ușurință de către ceilalți utilizatori.

http://bit.ly/trolless

fake-sign

Pe site-ul de știri agerpres.ro, la începutul anului, apare o știre în care John McCain (senator republican), numea atacurile informatice susținute de forțele rusești ca pe „un act de război”.

“Când se încearcă să se distrugă fundamentele democrației, atunci se distruge o țară’, a declarat John McCain, calificând acest gest drept “act de război.”

imageresize

„Nu spun că este vorba despre un atac atomic. Spun doar că atunci când este atacată structura fundamentală a unei țări — adică ceea ce fac ei — este un act de război’, a explicat el.”

 Cea mai recentă activitate de propagandă a informațiilor a fost susținută odată cu prilejul alegerilor prezidențiale din SUA, desfășurate anul trecut, Kremlinul fiind un susținător avid al candidatului Donald Trump, informează Washigton Post, iar agenții de securitate declarau la scurt timp că hackerii ruși sunt singurii responsabili de aceste atacuri cibernetice din timpul alegerilor prezidențiale din SUA.

Serviciile de informații au identificat indivizi cu legături cu guvernul rus care au trimis către Wikileaks mii de e-mailuri ale Comitetului Național Democrat și alții, inclusiv șeful de campanie al lui Hillary Clinton”, scrie publicația americană. “Oficiali americani i-au descris pe acești indivizi drept actori cunoscuți serviciilor de informații ca fiind participanți la o operațiune la scară largă a guvernului rus de a-i crește popularitatea lui Trump și a diminua șansele lui Clinton.”

 Pe lîngă toate acestea, alte șiretlicuri folosite pentru a pereclita imaginea unor oameni precum Obama, Merkel, Clinton, sunt crearea unor site-uri după modelul publicațiilor online renumite pe plan mondial, unde acestea distribuie așa numitele știri „fake news”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s