Calamitățile naturale: ca la noi la nimeni, domnule!

Brăila, în alertă maximă. Cod portocaliu de ninsori, cod roșu de vînt puternic. 

CFR călători scoate vineri din circulație 39 de trenuri, din cauza avertizărilor meteo de ninsori și viscol

România este paralizată de ninsori și viscol.Drumuri închise, multe trenuri anulate, zboruri întârziate şi maşini blocate în nămeţi

România s-a ZGUDUIT din nou! 

Primul cutremur în 2017! România, zguduită din nou de un seism produs în Vrancea

Chiar dacă pentru unii dintre noi titlurile de mai sus ar suna ilar, trebuie să recunoaștem cu precădere că acesta este singurul mod prin care mass-media a învățat să „atragă” poporul. Sau să-l șocheze, dar nu înainte de a-l băga în sperieți pe săracul popor și-așa năpăstuit.

Se pare că avem o afinitate pentru astfel de subiecte, pentru astfel de canale de televiziune sau ziare care nu fac decît să lamenteze lumea, în loc să le ofere soluții menite să-i scoată din nepăsarea, necunoștința și dezinteresul cu care primesc lucrurile. A fost cutremur în România? Atunci ne perindăm prin fața televizorului să vedem ce mai spun alde Antena 3, RTV sau România TV. E viscol, cod portocaliu, ger și ninsori „abundente”, privim impasibili din fotoliul sufrageriei spectacolul dedicat „iadului alb”.

Deși doare, mass-media și-a asumat fără prea multe eforturi datul în spectacol și lamentatul inutil. Lipsesște cu desăvîrșire funcția de informare, pentru că la noi totul ne prinde nepregătiți, iar soluțiile  mereu vin după catastrofă, niciodată după, și-atunci parcă totul se mișcă cu încetinitorul ori în sens opus. Bine că mai sunt cîțiva dintre noi care ies în față, își dau cu părerea, aruncă cu acuze în stînga și-n dreapta, dar despre asumarea lucrurilor nimeni nu aduce vorba.

untitled

De cealaltă parte, mass-media internațională pare să folosească o altă rețetă, cînd vine vorba despre relatarea întîmplărilor și informarea publicului într-un mod corect.

Fără artificii, presa internațională aduce soluții cu privire la calamitățile care pot afecta și destabiliza populația, încercînd și reușind în cele din urmă să informeze publicul despre cele întîmplate, prin relatarea exactă și naturală a lucrurilor. Live-uri, relatări, reportaje de la fața locului, care ajută telespectatorii, ascultătorii posturilor de radio și cititorii unui ziar, să depășească „dezastrele” produse de calamități.

Poate că nu ar fi rău și nici greu ca presa românească să adopte alt stil de prezentare a faptelor. Exagerarea, vaietele și plînsul în pumni nu pare să ne ajute deloc.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s