Iarna ninge şi e frig!

Toţi cetăţenii României ştiu că iarna ninge şi e frig

În urmă cu câteva săptămâni la prognozele meteo harta României era colorată în roşu şi galben.Şi burtierele posturilor de televiziune la fel. Titlurile au fost la mare căutare. Nu era canal de televiziune care să nu acorde minute întregi evenimentelor devastatoare din faţa urgiei albe, căci despre zăpadă vorbesc.

Lipsa de obiectivitate în relatarea problematicii cauzate de fenomenele meteorologice a creat o panică printre cetăţeni, panică care a fost alimentată direct proporţiocapture-20170128-223729nal cu frecvenţa ştirilor despre Iadul alb.

De la un an la altul s-a schimbat doar denumirea pentru codul roşu de viscol, de la Iadul Alb la Urgia Albă. Dramatismul mass-media a rămas la fel. Iată câteva titluri:


A început „nebunia”. Circulație îngreunată pe A2 și A3 din cauza viscolului!capture-20170128-223245

Capitala va fi măturată de vânt, anunță meteorolo
gii! Rafale de 50 km/h și ninsori în București!

Urgia albă! Mai multe tramvaie au fost blocate în Capitală! RATB suplimenteazcapture-20170128-223035ă mijloacele de transport în comun

Cod galben de ger în toată țara, până joi dimineață! De data asta, „urgia albă” chiar nu e o exagerare!


Nimic din ce s-a întamplat în această iarnă nu este o premieră. Nici că a nins, că autorităţile au fost surprinse, că unele drumuri au fost blocate şi nici că unele trusturi de televiziune maximizează evenimentele. Zăpada a tot cazut peste România. În ’54 stratul de zăpadă a atins chiar şi 5 metri.

Spre exemplu, în SUA la ultimul uragan, Matthew, guvernatorul din Florida, Rick Scott, i-a avertizat pe locuitori că vânturile ar putea ajunge până la 240 km pe oră. Îndemnul lui a fost clar: ”Nu mergeţi la surfing, nu mergeţi pe plaje. Veţi fi ucişi”.

Şi noţiunea de dezastru natural în SUA capătă o altă formă. Sunt puşi adesea în faţa faptului şi îl tratează ca atare, atât locuitorii cât şi cei din mass-media.

Expunerea problematicii este obiectivă, iar prezenţa autorităţilor oferă siguranţă oamenilor, lucru care în România lipseşte.

Pe lângă acestea, lipsa unei prevenţii, cât şi a unui plan de evacuare sau supravieţuire în problematica fenomenelor meteo ne arată că o informare de primă mână ar plictisi populaţia, implicit ar fi o pagubă în ceea ce priveşte ratingul unor posturi de televiziune.

Sursa foto: observator.tv

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s