Iarna în presa romînească…

Conform legendei urbane care susține că sfîrșitul lumii vine la fiecare doi ani- iadul alb se dezlănțuie în România în fiecare iarnă. „Casele sînt înghițite de nămeți”, viscolul provoacă „haos”, „pietrele îngheață” iar România „dîrdie” încă de la prima ninsoare. Iarna, așa cum ne-o amintim toți, cu sănii trase de cai printre troiene imense și flori de gheață la geanuri, e transpusă de presa romînească într-o tragedie. Dacă nu ne-a trecut prin gînd să ne plîngem de temperaturile scăzute, fie ele și de -10 grade Celsius în timpul zilei, șigur o să o facem după ce citim ziarul.

poza-pda-09-01_tb730-1

Sursă foto

Vă mai amintiți iarna anului 2012? O cincime din victimele făcute de zăpadă în Europa au fost la noi. Doar în Ucraina au murit mai multe persoane decît în România, relatează Stirile ProTV. Atunci reportajul „România sub zăpadă” realizat de aceeași instituție a fost nominalizat la Premiile Emmy. Pe vremea aceea Andreea Esca relata în timpul jurnalulu:

„Zeci de mii de oameni săraci, îngenunchiați de iarnă și de frig imploră îndurare. Satele de la Cîmpia arată ca niște cimitire albe, doar că în loc de cruci vezi hornuri fumegînd. Dacă nu ajung militarii mai repede acolo, casele prinse sub tone de zăpadă le-ar putea fi multora sicriu. Situația este disperată. 57 de oameni au pierdut deja lupta cu infernul alb, însă este greu de spus cîți alții s-au prăpădit deja fără să-I știe nimeni în cele 78 de localități izolate și acum. Și nici nu vom obține prea curînd răspunsul pentru că 112 drumuri județene sînt închise iar pe alte 13 șosele naționale se circulă din loc în loc, așa că orice șanț săpat în zăpada care acoperă geamurile este o victorie a vieții asupra morții”.

Nu mi-aș fi dorit să fiu în pielea acelor oameni și să mă uit la televizor. De ce să le spui că sînt ca și morți și că doar o minune îi mai ține în viață? Dacă acei oameni ar fi trebuit să fugă de un pericol iminent, cu siguranță ar fi fost paralizați de frică în urma discursului Escăi. Să ceri socoteală autorităților statului care nu au luat măsurile necesare, să anunți care sînt județele afectate, să dai detalii despre durata și cauza fenomenelor meteorologice și să prezinți măsurile pe care oamenii le pot lua- bineînțeles că da! Însă dezastrele naturale în presa românească nu sînt anunțate ci ilustrate, nu se prezintă cauzele ci pagubele, nu sînt ilustrate soluțiile ci binefăcătorii. Cine nu și-l amintește pe Gigi Becali la inundații… Și-au fost și alți.

137392

Întorcîndu-ne la materialul video de mai sus, putem observa cum se construiește discursiv pe baza realității o lume și mai sumbră, în care speranța s-a stins. Deși specia jurnalistică aleasă (reportajul) este una permisivă, înrudită cu literatura, se produc derapaje inadmisibile standardelor jurnalistice. La un moment dat, se spune despre oamenii care au rămas blocați de zăpada care le-a ajuns pînă la acoperișuri: „Ca ei sînt mulți la marginea prăpastiei. Stau pe întuneric ca șobolanii iar mîncarea e tot mai puțină. Oribil este că multora nu le aude nimeni strigătele de ajutor”. Comparația este cel puțin una nefericită. Tot ce îmi vine în minte este  reportajul „Cinci zile printre leproși”, scris de Brunea Fox, în care desfigurarea nu știrbește demnitatea umană.

Revenind la imagine pe care iarna o capătă în mass media din România, putem să vedem cum aceasta este transpusă către public. Reporteri zgribuliți filmează în mijlocul cîmpului sau pe autostrăzi. Pe fundalul imaginii polare se aude o muzică sumbră, apocaliptică. Deși sîntem în luna decembre, iarna tot ne surprinde. Aceleași efecte folosite pentru descrierea sitației din 2012 s-au perpetual pînă astăzi, spectacolul și nu viscolul a rămas același.

Trăim într-o realitate a rating-ului care dictează presei. Derapajul s-a înregistrat odată cu popularizarea postului OTV. În momentul în care acesta a demonstrat că se poate obține audiență printr-un spectacol de prost gust, toate celelalte televiziuni s-au aruncat pe această pistă. Care să fie motivul? Același pentru care Gigi Becali este filmat la inundații. Oamenii se uită. Însă nu se pune problema dacă acest spectacol este difuzat fiindcă publicul are un apetit pentru așa ceva sau apetitul se datorează manierei în care se relatează faptele.

Dezastre naturale se petrec în toată lumea însă nu peste tot presa le tratează ca pe un bocet de priveghi. În Statele Unite ale Americii se produc anual circa 1000 de tornade, dintre acestea 31% sînt periculoase iar în medie 1500  de persoane sînt rănite.­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ Indiferent care ar fi gravitatea dezastrelor naturale care se petrec, presa americană nu apelează la un discurs al groazei. În astfel de momente informarea și mobilizarea populației sînt prioritare. Jurnaliștii se află în legătură cu autoritățile pentru a transmit informații despre măsurile de siguranță pe care oamenii trebuie să le adopte. De asemenea, se transmit informații despre evoluția fenomenelor meteorologice dinainte ca acestea să înceapă și pînă pericolul dispare.

Este de remarcat faptul că președintele Stateleor Unite ale Americii apare în persoană pentru a avetiza oamenii de pericolele care se apropie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s