Mama Rusia: războiul informațional și manipularea audienței

Un instrument eficace în războiul informațional dintre marile puteri de la Moscova și națiunile direct implicate în divergențele de-a lungul timpului, cu precădere războiul din Ucraina este manipularea populației prin mijloace mediatice.

Termenul de propagandă este adus în atenția cetățenilor și astăzi. Acest lucru se datorează volumului de informații manipulante venite din partea presei rusești.

Ria Novosti, agenția de presă cu sediul la Moscova ce deține mai multe publicații de știri, atât online, tiparit, dar și postul de televiziune Russia Today ce emite în țările cu limbile de circulație europeană, Anglia, America, dar și țările arabe.

Russia Today( RT) este nu este un post de televiziune propagandist din cauza faptului că primește finanțare de la statul rus, ci prin prisma informațiilor rusofile pe care le difuzează.

capture4

Publicația britanică „The Times” a precizat faptul că asasinarea lui Boris Nemtsov, principalul lider al opoziției lui Putin a avut loc după ce acesta acordase un interviu în care declarase că urmează să susțină un protest împotriva războiului din Ucraina.

Boris Nemtsov a fost prim ministru în anii 1990 în timpul guvernării lui Boris Elțîn.

Ca urmare a atitudinii sale anti socialiste, Boris Nemtsov a fost scos din scena politică cu prețul vieții, fiind împușcat de patru ori în spate, pe stradă, de către o femei, a cărei identitate nu a fost făcută publică.

capture2

În acea perioadă, niciun jurnalist al postului de televiziune Russia Today, nu a precizat faptul că victima asasinatului, urma să facă publice o investigație privind sprijinul Rusiei față de rebelii separatiști în războiul din Ucraina.

În același timp, purtătorul de cuvânt al președintelui rus a atenționat postul de televiziune Russia Today afirmând faptul că ceea ce se subînțelege din această situație, reprezintă o adevărată provocare. De asemenea acesta a mai precizat faptul că asasinarea a fost pusă în scenă nu ca să pună la tăcere victima ci ca să discrediteze regimul căruia i se opunea, conform publicației „evz.ro”.

Conform publicației online „The Guardian” , asasinatul liderului oponent, Boris Nemtsov, a scos în stradă sute de oameni înspăimântați și îngrijorați de această „întâmplare”. Sergei Rhyzov, fost luptător pe frontul de război, a susținut că nu a mai participat la un astfel de protest  tocmai din 1993 când Boris Yelțîn era la conducere.

capture

În fond, propaganda se referă la orice acțiune de răspândire a unei idei, a unui concept, sau mișcări politice menite să influențeze, și să manipuleze poporul cu ajutorul terorii și a violenței menite să obțină simpatia oamenilor.

Așadar, influențele sovietice își fac simțită prezența și în zilele noastre, mai mult sau mai puțin ca odinioară. Însă, ceea ce nu se vede la suprafață sunt acele aranjamente făcute în secret și servite publicului drept „evenimente”, „catastrofe”.

La nivel macrostructural, tehnica mediatică rusofilă constă în difuzarea informațiilor false, distorsionate și vagi cu scopul de a proteja imaginea organizației politice. Acest fapt reiese din principalele surse de informare directă și anume: Administrația Prezidențială din Rusia, Guvernul, Consiliul Federal, Duma( camera inferioară a Parlamentului, sau adunările reprezentative din Rusia).

O astfel de agendă de surse de informare directă tinde să prezinte informațiile utilitare ca fiind mai credibile, din prisma legitimității. Însă, la o analiză amănunțită, publicul educat poate distinge între informațiile de tip quality și veridice și între cele servite audienței.

 

asasinarea-lui-boris-nemtov-mars-de-zeci-de-mii-de-oameni-la-moscova-2

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s