Exercițiu de guvernare

„The day we give in is the day we day” se strigă pe străzile din București pe 3 noiembrie, cînd mii de oamenii s-au adunat de nicăieri ca să-și plimbe durerea prin fața Casei Poporului. În noaptea de 30 octombrie, în clubul Colectiv, din sectorul 4, și-au pierdut zeci de oameni, în urma unui incediu. S-a constatat că acestea, asemenea multor altor astfel de clădiri, nu avea aviz de funcționare ISSU și că nimeni nu și-a pus problema asta măcar o dată.

Imediat după incident reacțiile publice au fost puține și demisiile așteptate, pe bună dreptate, nu păreau să vină vreodată. 25 de mii de oameni reușesc să convingă un guvern deja „luat la ochi” de cîteva luni, să-și facă bagajele într-o seară și să dispară pe ușa din spate de la conducere.

- Protest după incendiul de la „Colectiv”-
– Protest după incendiul de la „Colectiv”-

Președintele anunță că urmează să fie format un guvern tehnocrat și astfel, în peisajul politic, își face loc Dacian Cioloș, inginer agronom, Ministru al Agriculturii în perioada 2007-2008 și Comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, din 2010 pînă în 2014. Pe lista posibilităților se aflase și Vasile Dancu, dar apartenența noului prim-ministru la vreun partid politic era imposibilă, în contextul în care oamenii ieșisera în stradă mînați de dorința de-a pune capăt corupției, care începuse tocmai de acolo.

Ce va însemna un guvern format din tehnocrați?
Teoretic, un guvern format din specialiști, din diverse domenii, care să poată conduce un anumit departament în calitate de „persoană cu experiență în domeniul respectiv” și care nu a avut contact cu viața politică. Dacian Ciolos a primit dreptul de a-și forma noua echipă și în scurt timp aceasta era deja formată.

- Prima imagine cu noul guvern -
– Prima imagine cu noul guvern –

La sfîrșitul mandatului, Dacian Cioloș spunea: „Sîntem Guvernul zero corupție, zero populism, zero minciună”, drept răspuns pentru una dintre afirmațiile PSD-ului, care denumise guvernul anului 2016-2017, „un guvern zero”. Guvernul lui Dacian Cioloș a fost primit în spațiul mediatic ca o adevărată rază de speranță, care dacă nu reușea să aducă schimbări marcante, putea măcar să încetinească sau să stopeze procesul de pervertire al clasei politice românești. De la ideea de corupție și-au început noii guvernanți treaba cînd au decis să promoveze Strategia Națională Anticorupție 2016-2020, cînd au eliminat formalitățile birocratice în relația cu ANAF și cînd, în speranța de a suplini necesitatea de transparență, au lansat platforma www.transparenta-bugetara.gov.ro. Guvernul a cîștigat simpatia oameniilor, cu precădere a tinerilor, a mass-mediei, dar asta nu i-a scutit pe unii dintre membrii guvernului de represalii, cel puțin verbale, cînd în discuție au fost aduse activitățile lor din trecut.

Astfel, ministrul Justiției, Raluca Prună, cea care a înlocuit-o pe Cristina Guseth propusă inițial, a susținut public reducerea pragului electoral, măsură ce ar fi favorizat partidului condus de Monica Macovei, în legătură cu care aceasta declara „Nu am de ce să mă ascund, am lucrat cu Monica Macovei și, ca să spunem așa, am o asociere de idei cu Monica Macovei”. Întradevăr, aceasta lucrase timp de trei luni pentru jurista și omul politic român. Semne de întrebare a ridicat și ministrul Educației, Adrian Curaj, care era membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale, cunoscută drept o instituție care oferea diplome pe „bandă rulantă” și de la care încasa un salariu considerabil, pe care spunea el, l-ar fi donat odată cu începerea activității la conducerea statului.

În pofida existenței acestor posibilități îndoielnice în componența tehnocraților, aceștia nu și-au pierdut din simpatizanți, perioada lor fiind considerate una dintre cele mai coerente și consecvente din ultimul an, mai ales prin implicarea prim- ministrului. Timpul n-a fost însă suficient ca influența tehnocraților să se facă simțită cu adevărat și să dea mai multă încredere și curaj. Conducerea au avut-o prea puțin și încercarea lor a fost,astfel, doar un exercițiu de guvernare.

Cînd a venit însă vremea alegerilor, imaginea oferită de media, analiza bilanțului din ultimul an de guvernare și susținătorii îndîrjiți nu au fost de ajung ca la conducerea țării să rămînă urma de stabilitate instituită atît de greu. Pentru România n-a fost încă momentul! La conducere vor mai urca cîteva guverne pînă oamenii vor fi pregătiți să se lase conduși de o idee prea infimă, poate. Bun simț.

Surse foto: Adevărul.ro, HotNews.ro, GuvernulRomaniei.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s