Șah mat, America!

Sfîrșitul anului 2016 a surprins Statele Unite ale Americii în plin proces electoral, proces care a ocupat agenda publică vreme de cîteva luni și care a lăsat cu greu loc și altor subiecte de discuție. Alegerile au luat forma unui joc de șah, în care jucătorii, republicanul Donald Trump și reprezentanta partidului democrat, Hillary Clinton au înaintat, zdrobindu-și cu tenacitate concurența, direct pînă la naționale. În ansamblu, campania nu părea să aducă surprize: Donald Trump, deși era un om de afaceri cunoscut și un personaj destul de vocal, nu reprezenta o figură vizibilă în spațiul politic, pe cînd fostul Secretarul de stat Hillary Clinton, avea o lungă experiență în politică și în decursul a opt ani, din 1993 pînă în 2001, ocupase locul de Primă Doamnă, lîngă președintele Bill Clinton.

- Donald Trump și Hillary Clinton în una dintre dezbaterile publice-
– Donald Trump și Hillary Clinton în una dintre dezbaterile publice-

Între cei doi, partida s-a dat pe toate căile și mutările de pe tablă nu au fost întotdeauna cele mai corecte. Ca dintr-un sac cu daruri, chiar înainte de Crăciun, au fost scoate la iveală derapajele amoroase ale lui Trump sau email-uri care puneau la îndoială corectitudinea și abilitățile lui Hillary. Acestea n-au fost decît mici intruziuni, care n-au mai fost ținute minte odată cu cele trei dezbateri prezidențiale spumoase în care cei doi s-au întrecut în înțepături și acuze, mai des decît au reușit să exprime clar și concis ce e prioritar pentru națiunea pe care își doreau atît de mult s-o conducă.

Hillary avea de partea sa o mare parte din personajele cunoscute din viața publică și nu în ultimul rînd îi avea drept sprijin pe Barack și Michelle Obama, astfel că aproape pe toată perioada dinaintea alegerilor propriu-zise se situa pe primul loc în sondaje. În tot acest timp, printre discursuri agitate, cuvinte cîntărite prea puțin și afirmații rasiste, Trump reușea, sub motto-ul „Make America great again” să-și cîștige simpatii printre oamenii de rînd, care-l priveau cu ochi mai blînzi tocmai datorită acestei lipsei de experiență politică, care îl încadrau, în ochii lor, la categoria „mai puțin corupt decît…”.

- Captură din New York Times-
– Captură din New York Times-

În cele din urmă, pe tabla de joc a Americii, regele a reușit să se eschiveze în nenumărate rînduri din poziția de „șah” și să facă mutarea decisivă, care l-a propulsat în luna ianuarie direct în Casa Albă. Deznodămîntul a fost unul șocant în spațiul european, iar în cel american a atras o serie de proteste din partea celor care n-au înțeles cum urmează să fie condus de un om care vrea să închidă granițele pentru emigranți și să construiască un zid care să despartă America de Mexic.

- Oamenii protestînd după ce află rezultatele alegerilor-
– Oamenii protestînd după ce află rezultatele alegerilor-

Investirea a fost fastuoasă, s-au făcut glume dulci-amare despre lipsa de curtoazie a Președintelui, de privirea pierdută a Primei Doamne, despre primul discurs public și despre dansul celor doi.

- Președintele Trump salută mulțimea care așteapă depunerea jurămîntului -
– Președintele Trump salută mulțimea care așteapă depunerea jurămîntului –

Liniște n-a fost nici atunci, căci în timp ce unii îi făceau din mînă din fața Casei Albe, alții militau în oraș împotriva acestuia, ca un strigăt stins după ajutor. Instalat în casă nouă, președintele a început să facă planuri în legătură cu noul zid, care, spune el „va fi cu adevărat frumos”. Despre viața americanilor la final de mandat sub conducerea Trump sînt mari șanse să se spună la fel de multe ca după prima săptămîna a președintelui: ”Well, that was intense!”.

Surse foto: CNN, NBC, NYT.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s