Adevăratele provocări pentru presa din România: Calamitățile naturale

Se dau titlurile:

România este paralizată de ninsori și viscol.

România poate intra sub cod roșu de viscol și ninsori. Ministerul de Interne a convocat comandamentul de iarnă 

Vin ninsorile în România. Zonele care vor fi acoperite de zăpadă în următoarele ore

Sarcină: Alertați populația țării cu privire la valul de ninsori din această iarnă, dar nu oricum, creați panică, așa cum i-am obișnuit pînă acum!

co_galben_bun_78543600_21157900

Sursa foto: rtv.net

Cel mai probabil, cu toții suntem familiarizați să citim în presă, să auzim la radio și să vizualizăm la TV titlurile senzaționaliste, menite să atragă publicul. Cum producătorii de produs media sunt într-o vînătoare continuă după audiență, fac tot posibilul să capteze atenția publicului și pentru a o menține se folosesc de toate instrumentele necesare. Unul dintre acestea este și inducerea panicii în  rîndul cititorilor, ascultătorilor și telespectatorilor.

La fel s-a întîmplat și acum aproximativ o lună cînd au avut loc mai multe ninsori abundente în toată țara. „Șoc și groază” în România, informații de „ultimă oră”, „cod galben, roșu”, gri, negru și ce culoare mai doresc ei în mai multe județe ale țării, „exclusiv” și „în cele ce urmează” doar la RTV/Antena 3 au rulat pe burtierele mai multor televiziuni din țară.

În mediul online, lucrurile stau cam tot la fel. Într-un articol postat de Antena 3 sunt folosite structuri gramaticale care ies din sfera obiectivității. Așa încît, putem găsi într-un articol de informare adjective și adverbe care evidențiază o oarecare încărcătură emoțională. Aceasta, în mod normal și în legile jurnalismul nu are ce căuta într-un articol de informare.

antena-3

Sursa foto: antena3.ro

În același articol, introdus sub forma unui update, adică o editare ulterioară putem observa un articol strict de informare ce oferă sfaturi celor care rămân înzăpeziți cu mașina. Așa deci, se poate! Putem relata realități ca la carte și să oferim informații și sfaturi fără să exagerăm.

antena-31

Sursa foto: antena3.ro

antena-313

Pentru că tot suntem buni la imitat, atît în ceea ce privește formatul unei emisiuni din altă țară cît și identitatea vizuală a unui trust, poate ar trebui să aruncăm un ochi și la vecinul și de ce nu, la vecini.

Unul dintre vecini poate fi America. Pe continentul american se produc mult mai multe calamități naturale decât în România, de la avalanșe pînă la uragane.

Presa americană nu se încurcă în detalii și nu intenționează să producă panică în rândul populației, atunci cînd vorbim de o calamitate naturală. Ea prezintă faptele așa cum sunt.

Unul dintre cele mai importante subiecte de presă la nivel internațional a fost Uraganul Matthew. Acesta a avut loc în perioada 28 septembrie – 10 octombrie 2016 lovind Haiti, Jamaica, Cuba, Republica Dominicană și sud-estul Statelor Unite.

Presa din America a tratat acest subiect cu seriozitate maximă. Astfel, locuitorii orașelor care urmau să fie lovite de uragan erau informate și asigurate de faptul că totul este sub control. De asemenea, un articol al publicației USA Today vorbește despre cum pot fi ajutați locuitorii din Haiti.

hurriecan-mattews

Și presa din România a avut cîteva cuvinte de spus referitor la acest ciclon tropical. Desigur, nu se dezminte. Oferă titluri care pe lîngă informare, induc panică.

hurriecan-mattews-ro

Așadar, diferența dintre cele două tipuri de presă se observă din maniera în care informațiile sunt prezentate. Presa din România tinde să exagereze doar din dorința de a crește audiența, în timp ce presa americană relatează evenimentele corect și obiectiv.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s