Altă întrebare: Cine spune adevărul?

România este țara mea, o țară demnă și plină de frici. Aici, chiar și o ninsoare mai aprigă și un ger de -11 grade, poate fi descrisă într-o știre cu „șoc” și „groază”. Ce face mass-media în această țară? O cuprinde și mai mult în percepția unor pericole care sunt gata să acapareze până și cea mai mică ființă, nu mai vorbim de alte locuri sau țara întreagă. Cum ne învârtim noi românii.. într-un cerc plin de pericole, nesiguranță, dar niciodată nu știm înainte lucrurile acestea, ci în primul rând trecem și dăm cu capul. Există un întreg proces, care este gândit în zadar.

maxresdefault-186

dqy9uyyuojo_2l

urgia

Ce s-a produs în momentele acelea în care oamenii stăteau în fața televizorului și nu puteau să se dezlipească? O „mică” manipulare în masă. Veștile rele întotdeauna sunt cele bune. Unde există pericol și vizează cât mai mulți pământeni, acolo se așterne frica și nu se mai face diferența dintre adevăr și prostie.

Cum sunt relatate aceste informații? Simplu. Sunt trimiși reporteri în mijlocul unui morman de zăpadă adunat de la cinci case, zgribuliți și fără vlagă. Tot acest calup de imagini și toate aceste știri se pare că surprind și în momentul de față. Iarna prezentată de presă, ne surprinde din an în an, așadar: Domnilor, hai cu lopata!

Altă întrebare: Ce înseamnă o catastrofă în ochii americanilor și cum este aceasta văzută de presă?

https://www.theguardian.com/world/video/2016/oct/07/haiti-devastated-by-hurricane-matthew-drone-video?CMP=embed_video

Trecem prin uraganul „Matthew”- Cu ajutorul parașutelor, lansăm instrumente speciale care ajung în 15 minute la sol. Măsoară presiunea, temperatura, umiditatea și restul de variabile meteo.  Așa se descurcă cei ce pilotează avioanele speciale.

Autoritățile locale și armata americană: Evacuați, evacuați, evacuați. Fiți pregătiți. Nu vă încercați norocul! …  Important este că presa nu s-a aflat printre cei două milioane de oameni evacuați și cele o mie de victime.

jb

Și începe să se scrie. „Uraganul Matthew, care se manifesta în acest moment prin ploi torențiale și vânturi puternice în largul coastei Floridei, a slăbit vineri în intensitate, fiind retrogradat la categoria 3 pe scara Saffir-Simpson, dar “rămâne extrem de periculos”, potrivit Centrului american de monitorizare a uraganelor (NHC).”

Specialiștii sesizează, președintele face anunțul, iar presa scrie și nu orice. Oamenii sunt informați în primul rând de pericol,  apoi se așteaptă măsurile și deciziile luate de către conducere. Autoritățile amenajează adăposturi pentru cei care sunt nevoiți să-și părăsească locuințele. Sunt avertizați să facă provizii și ajutați în același timp, pentru următoarele zile în care se va încerca protejarea tuturor. Se lucrează în echipă și cel mai important lucru, se scrie și se transmite pentru informație, nu pentru a manipula oamenii.

hvcfgjhj

Singura asemănare dintre presa americană și presa din România este cea a titlurilor. În rest, reporterii transmit diferit și orice calamitate tratată ca atare.

Sachelle Saunders, reporter WRMG: Nu știu ce să vă spun, puteți vedea ce se întâmplă, chiar acum mă protejez în spatele unui zid, în timp ce apa şi vântul vin dinspre ocean. O să stau de partea cealaltă a zidului ca să scap de vânt. Fac acest lucru ca să vă demonstrez care este situația, nu știu exact ce viteză are vântul, dar dacă nu aș fi de partea cealaltă, în poziția aceasta, m-ar lua pe sus.” 

În cazul unei ninsori în România, cu temperaturi de peste -11 grade, Institutul de Situații de urgență postează pe facebook:

”• Ascultați la radio, televiziune, buletinele meteorologice și informațiile autorităților locale responsabile cu gestionarea situațiilor de urgență.
• Mâncați regulat și beți lichide, dar evitați excesul de cofeină și alcool.
• Evitați să vă extenuați când curățați zăpada depusă. Efortul fizic în condiții de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieși afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.”- câteva dintre regulile de respectat  în caz de  viscol.

Două lumi diferite. Populația trebuie susținută cu măsuri de salvare. Ar trebui arătat întreg procesul cum să te ferești de toate catastrofele și cum să te menții în viață. Ar trebui dat la televizor regulile de supraviețuire, în locul unei dispute între oamenii din parlament. La consumatorii de mass-media primează veștile rele, iar la oameni ar trebui să primeze adevărul.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s