Există o explicație pentru “America lui Trump”

8 noiembrie 2016. În ciuda tuturor așteptărilor, Donald Trump câștigă Casa Albă. De ce contrar așteptărilor? Până la aflarea rezultatelor, toate sondajele o dădeau câștigătoare pe Hillary Clinton. Probabil acesta a fost cel mai mare cutremur din 2016. Sloganul “Make America Great Again!” a reușit să-i convingă pe americani să pună ștampila pe numele candidatului republican. Un personaj controversat, om de afaceri și de televiziune, a făcut ca Hillary Clinton să nu fie prima femeie care conduce SUA.
hillary

Cu siguranță, nimeni nu se aștepta la acest rezultat. Dar, totuși, cum putem explica deznodământul alegerilor din 2016?
Un argument, pus la dispoziție de sociologi, amintește de așa zisa “Spirală a tăcerii”. Acest fenomen ar putea fi motivul pentru care sondajele de opinie au dat greș. Ce presupune această “Spirală a tăcerii”? Alegătorii lui Donald Trump au refuzat să-și exprime public opinia atunci când au luat parte la realizarea sondajelor de opinie. Practic, alegătorii candidatului republican au mințit atunci când au fost întrebați “tu cu cine votezi?”. Un motiv pentru care oamenii au ales să ia această decizie a fost modelul de campanie electorală pe care Donald Trump a ales să îl urmeze. Mulți cetățeni americani nu au dorit să își asocieze imaginea cu un candidat care dorește ridicarea unui zic la granița cu Mexic. Dar, în realitate, Donald Trump a reprezentat imaginea neafișată a multor cetățeni americani. Acei cetățeni care au răbufnit abia când au ajuns în cabina de vot, când au pus ștampila pe candidatul republican. Donald Trump a fost votat de cei care nu mai cred că “America este țara tuturor posibilităților”.

votare

Totodată, Donald Trump s-a axat pe câștigarea statelor care sunt mai importante în sistemul electoral: Ohio, Florida sau Pennsylvania. Chiar dacă pare greu de crezut, voturile din aceste state sunt mai importante decât cele din New York sau California. Astfel, zecile de vizite pe care Donald Trump le-a efectuat aici, au făcut ca el să se afle acum la Casa Albă și să își exercite funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s