„Fake news” și misterului piciorului pietrificat

Nici dacă ți-ai dori din tot sufletul, n-ai putea evita ca măcar unul dintre prietenii tăi de pe Facebook să nu distribuie ostentativ articole scrise și publicate pe site-uri web precum www.efemeride.ro, www.cocoon.ro sau www.stiripesurse.ro. De cînd spațiul informațional a devenit un adevărat cîmp de luptă, cei care au înțeles că printr-o astfel de manipulare poți ajunge la o mare parte din public, nu se sfiesc deloc să se folosească de ea.

Termenul de „fake news” a devenit ceva tabu și, deși toți pretindem că știm să deosebim o știre falsă de una adevărată, o informație veridică de una neverificată și o fantasmagorie de o realitate pură, fără o informare, în prealabil, în legătură cu felul în care distribuitorii de fake news au ajuns să acapareze rețelele de socializare, am putea da oricînd un „click” pe negîndite pe care degeaba, în urma vizualizării, l-am regreta, mai apoi.

În urma analizelor paginilor care se fac vinovate de această invazie a știrilor false, mulți jurnaliști au dovedit că, de fapt, în spatele acestor jocuri informaționale derulate pe internet, s-ar afla strategiile unor hackeri care acționează la ordinele Rusiei. În anul 2013, însăși generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major de atunci al armatei ruse, a scris într-un articol care ar fi direcțiile strategice care trebuie urmate astăzi, în cadrul unei confruntări. În articolul său, acesta spunea că, în ziua de azi, „confruntările frontale între unități mari de forțe la nivel strategic și operațional devin, treptat, o amintire” și că, de fapt, „înfrîngerea inamicului se face în întreaga profunzime a teritoriului său”. Deși oarecum de speriat și, la o primă citire, înfiorător, o aplicare a acestor strategii devine lesne de crezut în momentul desfășurării unor conflicte. Materialele distribuite, la momentele respective, sînt, cu precădere, în favoarea unei anumite părți conflictuale sau încearcă, cu toată convingerea lor, să distragă atenția utilizatorilor prin tot felul de articole conspirative (un exemplu concret este cel al campaniei electorale din America, atunci cînd site-urile web anunțat că serviciile ruse de informaţii ar avea înregistrări de natură sexuală cu preşedintele ales al Statelor Unite, cu care pot să îl şantajeze. Kremlinul a negat, iar Donald Trump a susținut că informațiile nu sînt altceva decît niște știri false, cu care adversarii lui politici ar dori să-l pună la zid).

fake

În România, site-urile cunoscute pentru cele mai crunte și distribuite „fake news” ți-ar putea părea, la o primă vedere, niște glume. Fiecare prezintă o interfață plină cu articole deconectate grav de realitatea care se petrecere și niciunul nu tratează vreo întîmplare sau vreun eveniment care se petrece, cu seriozitate. Pînă reușim să identificăm și să convingem prietenii de pe Facebook că ceea ce înțelegem noi prin „fake news” nu este, de fapt, adevărata conspirație, putem să ne minunăm în fața „Misterului piciorului pietrificat de uriaș din Corbii de piatră” și să sperăm că n-o să mai treacă mult timp pînă cînd știrile vor trece printr-un filtru al veridicității, pînă în momentul în care vor invada rețelele de socializare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s