Frontul politic. Armata tehnocrată

Guvernul Tehnocrat condus de prim-ministrul Dacian Cioloș a fost numit în contextul abuzului în serviciu și a corupției din țară. Mai exact, noul executiv a fost numit în urma manifestațiilor publice ample din urma incendiului de la clubul Colectiv. Incendiul a izbucnit din cauza unor defecțiuni tehnice. Incidentul a scos la iveală lipsa autorizației din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență( ISU) București, pentru funcționarea conform standardelor de protecție necesare pentru orice local. Această tragedie a reprezentat un semnal de alarmă pentru cei 100.000 de oameni care au ieșit în stradă să-și strige durerea și nemulțumirea față de sistemul politic actual, conform agenției de presă „Agerpress”.

61737593

Protestele s-au desfășurat timp de o saptămână și s-au finalizat cu demisia guvernului condus de Victor Ponta, acela fiind punctul de cotitură care avea să aducă în frunte noul guvern tehnocrat format din 21 de ministri, din care 18  specialiști apolitici repartizați în funcție de pregătirea și specializarea lor.

Însă, incendiul nu a fost singura chestiune care a determinat demisia premierului V. Ponta, ci acuzațiile de spălare de bani, corupție și  fals în înscrisuri care au avut o contribuție semnificantă.

 

stire-4-nov-protest-foto-de-la-vlad-mixich

Executivul a avut parte de o imagine bună, pozitivă și apreciată de către cetățenii țării, prin prisma faptului că reprezentantul direct D. Cioloș a avut grijă ca programul de guvernare să fie îndeplinit după câteva principii etice și morale primordiale, dacă nu, chiar esențiale pe scena politică.

Integritatea, seriozitatea, transparența și respectarea normelor de conduită au constituit elementele cheie în mandatul prim-ministrului.

Liderii socialiști și-au exprimat cu vehemență opiniile contra premierului, susținând faptul că nu vor rata nicio oportunitate de a-l suspenda în cazul în care nu va respecta programa de guvernare propusă de PSD. Șeful partidului, Liviu Dragnea, a precizat în nenumărate rânduri că țara are nevoie de un guvern ales și nu de unul numit, deoarece acest lucru nu constituie echilibrul și fermitatea necesare în rândul țărilor membre U.E.

 

Bilanțul mandatului, decembrie 2016

Mandatul de un an de zile al guvernului condus de Dacian Cioloș a dus câteva schimbări notabile în ceea ce privește reorganizarea și întărirea integrității clasei politice din România. Acest guvern a reușit să facă ceea ce nu au reușit guvernanții anteriori să ducă la bun sfârșit.

Dacian Cioloș, fostul premier al României este de profesie inginer agronom, care a deținut funcția de ministru al agriculturii în mandatul de guvernare condus de Călin Popescu Tăriceanu în 2004-2008.

Cioloș a ocupat și funcția de comisar european pentru domeniul agriculturii în cadrul Comisiei Europene în perioada 2010-2014.

Din acțiunile memorabile din cadrul programului de guvernare se numără tranparența instituțiilor publice, ce implică redefinirea criteriilor de selecție în companiile de stat, reducerea birocrației prin înființarea „Comisiei de Tăiat Hârtii” rezultând simplificarea plăților de taxe și impozite, și anume transmiterea prin poșta electronică către ANAF a adeverințelor de venit, renunțarea la copiile legalizate, eliminarea disparităților salariale, creșterea medie a salariilor, majorarea punctului de pensie, scăderea ratei șomajului cu un coeficient de 4,77%, creșterea locurilor de muncă și implicit a forței de muncă cu 3,4% , eliminarea impozitului pe venit în sectorul de cercetare.

guvernul-dacian-ciolos

sursă foto: Agerpress

Emanuela Viziteu

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s