Guvernul Cioloș, în mulțime

În urma protestelor din noiembrie 2015 și a demisiei lui Victor Ponta, președintele Klaus Iohannis l-a numit, pentru formarea noului guvern, pe 15 noiembrie 2015, pe Dacian Ciolos, fostul ministru al agriculturii. Tot atunci Dacian Cioloș și-a prezentat noua listă cu propunerile de miniștri, apolitici, tehnocrați, care au rezistat la conducere pînă la data de 4 ianuarie 2017. În istoria recentă a României, aceștia au rămas în amintire drept „Guvernul Cioloș” sau, așa cum le spun cei care vor să-i ironizeze, „Guvernul flăcărilor din Colectiv”.

În urma rapoartelor atît realizate de ONG-uri din țară, cît și de comisii din străinătate, guvernul Cioloș este cel care-a reușit să schimbe România într-un singur an, așa cum multe conduceri succesive n-au reușit s-o facă.

Privind retrospectiv, prin ochii unui tînăr aparent naiv, guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș nu poate să te facă decît să privești cu jind în urmă și s-aștepți, în stradă, să se schimbe ceva și lumea să treacă printr-un portal care s-o ducă înapoi la conducerea de anul trecut. În urma rapoartelor atît realizate de ONG-uri din țară, cît și de comisii din străinătate, guvernul Cioloș este cel care-a reușit să schimbe România într-un singur an, așa cum multe conduceri succesive n-au reușit s-o facă. România a găsit, printre miniștrii Guvernului Cioloș, profesioniști apolitici precum Mircea Dumitru (cel care l-a urmat pe Adrian Curaj), rectorul Universității din București, ministrul Educației și Cercetării Științifice sau precum Vlad Voiculescu, care a fost numit ministrul Sănătății. Deși au existat printre ei și excepții, miniștrii care au încercat să schimbe ceva au adus cu ei la Guvern echipe întregi de oameni calificați, care-au încercat să identifice, să localizeze și să caute soluții pentru problemele cele mai grave ale României, din domeniile lor.

Deși Guvernul Cioloș a fost, de fapt, un guvern normal, cu o atitudine corespunzătoare și firească vizavi de interesele țării, n-au lipsit, desigur, nici oamenii care l-au hulit și care-au încercat să defăimeze imaginile sau acțiunile unor miniștri.

„nu au fost aduși cu autocarele și nu au fost cumpărați cu promisiuni și iluzii. Există, pentru ei, mijloace de transport mult mai încăpătoare și resorturi mult mai puternice: Se numesc idealuri. Sînt individuale, dar se trezesc colectiv.”

Astăzi, cînd la conducerea actuală a țării se află Guvernul Grindeanu, sute de mii de oameni își strigă nemulțumirile-n stradă și-și spun cu încredere că pot să-l doboare și să-l schimbe. Mulți dintre tehnocrații lui Dacian Cioloș sînt și ei în mulțime și, așa cum însăși cel care i-a adus împreună pe liste în 2015 a spus, „nu au fost aduși cu autocarele și nu au fost cumpărați cu promisiuni și iluzii. Există, pentru ei, mijloace de transport mult mai încăpătoare și resorturi mult mai puternice: Se numesc idealuri. Sînt individuale, dar se trezesc colectiv.”

sursă foto deschidere: Cristian Vasile

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s