Iarna-i grea omătu-i mare, iadul alb e la căutare

Iarna pe uliță

La o analiză mai amănunțită se pare că zicala „Cerul este limita” reprezintă crezul presei românești. În goana după audiență, jurnaliștii omit cele mai importante aspecte ale meseriei pe care o practică, punând mai presus de orice „senzaționalismul” și făcând rabat de la normele și principiile etice.

Iarna a pus stăpânire pe estul și sudul țării. Ninge încontinuu de joi seară, vântul suflă cu putere, iar zăpada a acoperit cu un strat gros peste jumătate din țară. Din această cauză, autoritățile au decis să închidă o autostradă și aproape 50 de segmente de drumuri. Afectate sunt și transporturile feroviare și aeriene. Situația la ora 13:00 este una extrem de gravă în aproapte toată țara” Acesta este șapoul, o prescurtare a textului cu rol de introducere, ce nu coincide cu primul paragraf.

capture

Tendința de exagerare și exclusivitate reprezintă nota dominant în titlurile din media, atât în formatul print cât și în cel online.

Formatul de tip tabloid se bucură de o atenție deosebită din pricina faptului că se axează mai mult pe informații „calde” și utilitare.

„Iadul” alb, așa cum este văzută iarna în ochii reporterilor este clișeul classic pe care îl întâlnim adesea pe majoritatea posturilor de televiziune. Pentru a complete tabloul apocaliptic se utilizează câteva „floricele” ce lasă impresia de veridicitate stârnind empatia publicului.

De regulă, reporterul apare zgribulind într-un cadru în care anotimpul pare că se „dezlănțuie”, în timp ce aceștia cu mâinile învinețite și încleștate par că abia își mai pot tine microfonul.

Dacă acum spunem că la -10 sau -15 grade este ger năprasnic, bunicii şi străbunicii noştri au trăit cele mai geroase ierne. La Braşov polul frigului a fost în 25 ianuarie 1942 când s-au înregistrat -38,5 grade Clesius, la staţia de la Bod. Atunci toate luna ianuarie temperaturile au fost glaciare, iar cea mai ridicată a fost de -20 grade Celsius. Aceeaşi temperatură s-a mai înregistrat şi în 11 februarie 1929, dar atunci gerul a ţinut mai puţin. Alte două recorduri de temperatură au mai mai fost în 14 ianuarie 1985 când la Braşov au fost – 32,3 grade Celsius şi în 25 ianuarie 2010 când la Braşov au fost -30,2 grade Celsius la Braşov, conform publicației online a postului de televiziune B1 Tv, „b1.ro”.

povestile-iernilor-de-cosmar-ale-romanilor-iadul-alb-din-1880-dunarea-a-fost-inghetata-101-zile-in-1954-marele-viscol-a-facut-prapad-in-bucuresti-foto-130851

Dar să nu ne abatem de la „infernul” care a surprins și de această data autoritățile.

Acest derapaj al presei îl întâlnim cu precădere în România, căci în străinătate, autoritățile se mobilizează și acționează fără a se lăsa captivi în acest șablon fără sens.

În ultimul deceniu, jurnalismul de tip popular-senzaționalist a acaparat segmentul de informare publică, punând la îndoială credibilitatea acesteia în fața publicului.

 

Emanuela Viziteu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s