Make America White Again

photocat

Două săptămâni de când Donald Trump a intrat oficial în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, iar oamenii încă se revoltă.  În alegerile prezidențiale care au scuturat lumea și au dat cu piciorul în logica populației planetei, Trump a făcut ceea ce milioane au crezut incredibil: a fost ales președinte al SUA. E adevărat, dacă SUA ar funcționa ca restul lumii, persoana care a avut cele mai multe voturi, Hillary Clinton, cu 2,5 de milioane de voturi peste, ar fi fost aleasă președinte. Totuși, Trump, care nu și-a făcut cunoscută candidatura la președinție decât în cursul primăverii anului trecut, nu s-a remarcat în fața populației prin spiritul său empatic și nici prin actele de caritate făcute umanității, ci prin forma sa respingătoare de branding și capitalismul corupt care include mai multe cazino-uri care au dat faliment și zeci de procese (75 dintre ele încă active la data de 1 Dec. 2016, cu două luni înainte de a-și fi primit locul la Casa Albă).

Până la urmă cum s-a întâmplat să fie el președinte?  Victoria lui Trump, atât de improbabilă și complicată cum a fost, a declanșat în rândul lumii multe scărpinături de cap, împreună cu o avalansă de păreri și teorii fără precedent. Ce tocmai s-a întâmplat cu America? Ce este ceea ce mulți nu au înțeles? Și cum au fost exit-poll-urile și rapoartele eronate? Cea mai răspândită teorie este că votanții își doreau o schimbare în aer, iar Hillary Clinton era foarte familiară și ar fi venit în continuarea lui Obama, în timp ce Trump este ceva diferit, extravant, nou și care inventează informații în timp ce vorbește. Bineînțeles că cele mai multe din informații se dovedesc a fi minciuni (se fac chiar și topuri : ”Ce minciuni a spus Donald Trump săptămâna aceasta.”), dar nici asta se pare că nu a deranjat cei peste 60 de milioane de votanți trump-iști.

De ce? Copt la foc mic, conflictul nu mai avea mult până la erupție: combinația dintre dorința incredibilă pentru schimbare, furia votanților, frica și necazul, ”supremația albă”, misoginismul, deprivarea economică, prejudecata media, teoriile conspiraționiste, candidații nepopulari, anchetele FBI, presupusul caz de proxenetism și ocultism al lui Hillary Clinton, e-mailuri-le secrete și suprimarea voturilor pentru rezindenții de alte naționalități sunt doar câteva dintre motivele ce pot fi menționate.

Campania lui Trump a fost bazată în mare pe propuneri și metode nemaiîntâlnite. Au fost promisiuni că se vor ține musulmanii în afara țării (ceea ce s-a și întamplat), că vor fi deportări în masă și se va construi ”marele și frumosul perete” (big beautiful wall) dintre Mexic și SUA. Acum președintele își ține promisiunile. S-a înconjurat de prieteni strategiști cu care împarte aceeași mentalitate printre care Bannon care a fost ridicat la poziția de strategist-șef la Casa Albă și Jeff Sessions, avocatul general al lui Donald Trump, care l-a ajutat să facă interdicția musulmană o mișcare ”legală”. Administrarea actuală va avea consecințe sociale, culturale, economice și politice care sunt pe atât de devastatoare și dezastruoase cât sunt de extremiste și rasiste. Dar un popor care a ales un președinte rasist ce mai poate spune despre sine oare – va fi America Great Again?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s