Moldova, drumul nu poate fi inversat!

Moldova Presidential Elections
Oct. 26, 2016, Chișinău, Moldova. Photo/Roveliu Buga

Primele alegeri moldovenești de după 1996 au fost câștigate de candidatul pro-rus Igor Dodon. Președintele populist a venit în funcție după îndelungate discuții și a adus alte griji în contextul geo-politic internațional la doar o săptămână după alegerea lui Donald Trump în Statele Unite ale Americii. Igor Dodon vrea să arunce deoparte înțelegea cu UE și să se alăture Eurasiei, dominată de ruși. Atât el, cât și Radev, președintele nou ales al Bulgariei au declarat că se vor concentra pe probleme naționale precum imigrarea masivă, securitatea și întărirea relației cu Rusia, așa cum menționează The Telegraph.

Dodon a câștigat alegerile și datorită promisiunii făcute cetățenilor că va ”scăpa” de înțelegerea cu UE semnată în 2014. Decizia a fost susținută și de o mare parte din cetățenii moldoveni, chiar dacă tinerii noii generații au protestat amplu pe acest subiect. Moldovenii au avut de suferit după ce Rusia a impus taxe de comerț imediat după semnarea din 2014.

Pavel Filip, primul-ministru, spune că Guvernul și președintele vor lucra împreună pentru interesul Moldovei și a adăugat că drumul spre integrarea europeană a Moldovei ”nu poate fi inversat”. ”Am preluat acest Guvern în condiții complicate, într-un moment de profundă criză politică, economică și socială. Am spus încă de la preluarea mandatului că singura șansă a acestui guvern este să evite politizarea excesivă și populismul”, declară acesta.

Maia Sandu, fosta ministră a Educației și contra candidata lui Dodon, și-a folosit campania pentru a crea legături mai strânse cu Europa. A spus chiar că dorește retragerea a câteva mii de trupe rusești de pe teritoriul moldovean din zona Trans-Dniester. Cele două alegeri făcute în sincron în Moldova și Bulgaria, și câștigate de cei doi candidați pro-ruși schimbă jocul international și întăresc grija națională pentru lupta anti-corupție cu care țările se confruntă deja intensiv în ultimii ani.

Fostul prim-ministru moldovean, Vlad Filat a fost condamnat anul trecut la 9 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de corupție și abuz de putere din timpul mandatului său (2009-2013). Filat a fost arestat anul trecut în timpul unei întâlniri parlamentare și găsit vinovat pentru fraude de aproape 1 miliard de dolari, ce înseamnă aprox. 13% din GDP unei țări mici precum Moldova.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s