Natura nu face live pe Facebook

„Nu tremur la cutremur” – asta ai văzut probabil pe toate panourile publicitare și-au auzit de zeci de ori la radio și la televizor. Știi că nu tremuri la cutremur. Dar ce te faci? Ultima dată cînd am văzut un material care chiar spunea ce trebuie să faci în cazul unei asemenea catastrofe, dădeam scroll pe Facebook și, din greșeală, mi s-a-ntîmplat să mă opresc în dreptul unui video postat chiar de fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu. De-atunci, n-am mai văzut nimic nicăieri.

În România, în cazul cutremurelor, televiziunile sau publicațiile online au întîrzieri grave. La ultimele două cutremure, nu doar c-ai fi putut să constați că multe dintre ele le-au ignorat cu desăvîrșire, dar au existat cazuri în care s-au și dat cifrele incorecte (ex: Digi24), exagerîndu-se puțin întreaga situație, de parcă cine știe ce calamitate naturală s-ar fi abătut asupra României și cine știe cîte zeci de oameni or fi murit. De fiecare dată, după cutremur (întotdeauna după), televiziunile se-ngrămădesc cu materiale informative, care sînt difuzate în cele trei sesiuni ale emisiunilor de știri (de dimineață, de la ora 13 și cele de seară). După ziua cu pricina, materialele încetează să apară, de parcă dac-ai pus un plasture pe o rană care n-ai idee în ce moment o să se deschidă, e ca și cum ai fi făcut-o să dispară cu totul și nu te-apuci s-o mai verifici în veci.

Dacă ai vreo intenție de a compara comportamentul mass media din România cu cel din țările occidentale, există șansa să-ncepi să plîngi de tristețe, să rîzi ironic sau chiar să-ncepi să tremuri (fără cutremur, de-astă dată). Conștienți de adevărata însemnătate a cuvîntului „calamitate”, oamenii din occident știu că un asemenea lucru nu se combate după ce s-a petrecut. Prin urmare, ai să constați că, fie că vrei sau nu, ai să te lovești de tot felul de metode de instruire televizate sau difuzate la radio; sfaturi date în urma consultărilor specialiștilor și nenumărate planuri de acțiune la care ai putea apela într-un moment în care natura te-ar lua pe nepregătite.

Conștienți de adevărata însemnătate a cuvîntului „calamitate”, oamenii din occident știu că un asemenea lucru nu se combate după ce s-a petrecut.

Pînă s-ajungem să învățăm ce înseamnă o lecție de supraviețuire în masă, cine trebuie să o predea, cum se transformă dintr-un limbaj specializat în ceva pe înțelesul tuturor și care-i momentul în care se difuzează, putem să-ncepem să ne săpăm cîte un tunel. Cu siguranță vom avea timp s-ajungem cu el pînă-n țările occidentale și, acolo, o să deslușim, ca într-un episod dintr-un serial cu detectivi, ce facem dacă nu ne-apucăm de tremurat la cutremure.

sursă foto deschidere: http://www.socialmediaimpact.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s