Nimic nu se împotrivește naturii

Catastrofele naturale sunt adevărate nenoriciri în fața cărora omul nu are nici un cuvânt de spus. Unul dintre cele mai mari dezastre care ne-a fost dat să îl vedem este ciclonul Katrina care a afectat, în anul 2005, o bună parte din suprafața Statelor Unite ale Americii, în special orașul New Orleans. Atunci, populația americană s-a confruntat cu o situație tragică ce s-a soldat cu pagume umane și materiale uriașe.

 

Hurricane_katrina_damage_gulfport_mississippi.jpg

 

Dezastrele și catastrofele naturale s-au soldat, în prima jumătate a anului 2015, cu pierderi economice în valoare de 34,7 miliarde de dolari (33,8 miliarde de euro), potrivit firmei elvețiene de asigurări Swiss Re, ocupantă a locului doi la nivel mondial în acest domeniu. Cele care au provocat cele mai mari costuri pentru companiile de asigurari au fost pagubele legate de condițiile climatice din timpul iernii, de furtunile din SUA și Europa. De exemplu, doar furtuna care a avut loc în luna februarie a anului 2015, în partea de nord-est a Statelor Unite, a determinat firmele de asigurari să cheltuiască suma de 1,8 miliarde de dolari.

Un alt deazastru natural ce a lovit Statele Unite, în anul 2013, și care a fot considerat și cel mai periculos din ultimii 100 de ani a fost uraganul Sandy. Acesta a lovit statul New Jersey, la două ore distanță a ajuns de asupra orașului Atlantic City, iar în câteva ore se îndrepta către statul Pennsylvania. 33 de persoane au murit din cauza uraganului, iar opt miliarde au ramas fără curent electric.

 

 

Cei de la www.realitatea.net au reuși să întocmească o clasificare a celor mai mari catastrofe cu care s-a confruntat globul pământesc:

  1. Marele potop: oamenii de știință tratează acest dezastru ca pe un mit, însă cei de la Discovery Science îl plasează în capul listei.
  2. Tsunami în Oceanul Indiana (24 decembrie 2004): având o durată de 8 minute, acesta s-a întins pe teritoriul a 14 țări și a ucis și a ucis aproape 230.000 de oameni.
  3. Uraganul Katrina: aproximativ 80% din suprafața orașului New Orleans a fost inundată, iar 1.800 de oamenii și-au pierdut viața.
  4. Erupția vulcanului Krakatoa (26-27 august 1883): după ce craterul vulcanului a ajuns pe fundul Oceanului Pacific, a provocat un tsunami ce a reușit să acopere 100 de sate și insule din apropiere. Peste 36.000 de oameni au murit, majoritatea fiind victimele valurilor.
  5. Pompei 79 î.Hr.: după erupția vulcanului Vezuviu, orașul a fost imediat acoperit de un nor de cenușă.
  6. Marea „explozie” a naturii (3-4 aprilie 1974): a cuprins 148 de tornade și a străbătut 13 state americane în doar 24 de ore. Aproximativ 330 de persoane au murit, iar alte 5.000 au fost rănite. Fenomenul meteorologic este și acum cel mai puternic din istoria Statelor Unite ale Americii, țara care ocupă primul loc în lume în ceea ce privește numărul de tornade de care este străbătută.
  7. Cutremurul din Chile (22 mai 1960): acest cutrecur rămâne și în zilele de azi cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată. Două milioane de oameni au rămas fără locuințe, iar alte 1.800 au decedat.
  8. „Furtuna secolului” (12-15 martie 1993): acest dezastru a fost compus din 11 tornade, vânt extrem de puternic, zăpadă, dar și ploi torențiale. Pagubele au fost în valoare de 6 miliarde de dolari. Milioane de oameni au râmas fără curent electric, iar alți 300 și-au pierdut viața.
  9. Incendiul din Peshtigo, SUA (8 octombrie 1871): reprezintă cel mai mare incendiu care s-a înregistrat vreodată în Statele Unite. A distrus peste 400.000 de kilometri de vegetație, iar 1.200 de oameni au decedat.

Nici România nu a scăpătat de furia naturii. Cutremurul din 1977, care a avut loc pe data de 4 martie, a avut efecte devastatoare. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de 56 de secunde și s-au înregistrat 1.570 de victime, din care 1.391 numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit.

 

cutremurul din 4 Martie 1977

 

 

Sursa foto: :www. wikipedia.com,  www.cancan.ro

Sursa video: http://www.youtube.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s