Rusia, un desen deloc animat

Protestele din ultimele zile au atras atenția presei internaționale aproape la fel de mult ca manifestările de după Colectiv, cînd în zilele de după, tragedia a fost subiectul cel mai dezbătut din presa străină. În mod deloc surprinzător, protestele au fost prezentate și în presa rusească, cu precădere prin intermediul Russia Today, una dintre cele mai reprezentative televiziuni de propagandă din Rusia. Într-o încercare de a prezenta evenimentele din România într-o manieră care să nu lase loc prea multor interpretări la o primă vedere, RT face un rezumat succint al celor întîmplate în țară și a problemei discutate în ultima perioadă în România, fără a atribui însă prea multe note negative acțiunii, menționînd doar în treacăt de puținele incidente din stradă. Cînd vine vorba însă de elementele multimedia înserate în știre, trei dintre cele patru video-uri sînt înregistrări ale momentelor în care forțele de ordine și protestatarii intră în conflict, acestea fiind însoțite și de cîteva poze sugestive.

Rusia e cunoscută pentru că-și întinde tentaculele peste tot în lume și că în ceea ce privește propaganda în media se clasează pe unul dintre primele locuri. Dacă este se comparăm însă acest articol al RT cu cele care mișună în spațiul românesc prin intermediul unor site-uri precum cocoon.ro, efemeride.ro sau news.russiatoday.ro, constatăm că acum Rusia a atins „nivelul expert” la nivel de manipuare sau că cel puțin și-a mai cizelat puțin instrumentele de propagandă în ultima vreme. Pagini precum cocoon sau efemeride se prezintă drept niște produse înșelătoare de la o primă vedere, începînd de la structura site-ului, numele rubricilor, subiectele abordate și nota în care sînt scrise articolele.

- Pagina de pornire a site-ului Efemeride-
– Pagina de pornire a site-ului Efemeride-

Acestea sînt niște balade nesănătoase, care par scrise de o persoană cu o sănătate psihică îndoielnică sau care și-a dedicat viața studiului conspirațiilor, căci în articolele acestora cuvîntul „conspirație” nu se lasă deloc așteptat.

- Interfața site-ului cocoon-
– Pagina de pornire a site-ului Cocoon-

Lunile trecute am văzut cîteva secvențe din filmul documentar „Crimeea- întoarcerea acasă”, care m-au cam lăsat în fața ecranului, privind în gol, și după ce s-au încheiat. Filmul este, de fapt, un interviu de aproape două ore, cu Vladimir Putin, în care acesta povestește cum eroii rușii au salvat Crimeea. În tot acest timp, în fundal, momentele sînt reconstituite. Se fac tranziții tragi-comice de la imagini cu oameni care-și enunță bucuria de a trăi în Rusia, la momente de o violență cruntă, făcute în numele salvării.

- Moment din filmul-documentar „Crimeea- întoarcerea acasă”
– Moment din filmul-documentar „Crimeea- întoarcerea acasă”

Trecînd totuși peste toate astea, am sustras de acolo un moment cheie, cînd Putin spune, complet relaxat, ca și cum tocmai ar fi ieșit de la o berărie și s-ar adresa colegilor de muncă: “A fost în noaptea de 22 spre 23 februarie, am terminat pe la 7 dimineaţa. Şi despărţindu-ne, le-am spus tuturor colegilor mei: sîntem obligaţi să începem lucrul vizînd readucerea Crimeii în teritoriul rus”. Auzind asta, cum ar mai putea să surprindă o armată de postaci în nume rusesc sau o știre care prezintă faptele dintr-un unghi la nimereală?

Realitatea te face să vrei să analizezi mai puțin și uneori să-ți închizi ochii și să te trezești din nou pe la vreo cinci ani, la bunica acasă, în timp ce o rugai să lase televizorul „pe ruși” ca să mai prinzi cîteva momente din desenele alea pe care oricum nu le înțelegea, ca să poți să te trimiți singură la colț.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s