„Smokescreen-ul” rusesc

Fenomenul de „fake news” ne este din ce în ce mai cunoscut, mai ales în ultima perioada, cînd online-ul a înregistrat o creștere masivă în piața mass media a întregii lumi. Scenariul parcă este împrumutat din serialul Mr. Robot, doar că aici nu este doar un hacker, ci sunt mai mulți, toți luptînd pentru un scop imoral.

HACKER, hackeri, s. m. Persoană care încearcă să obțină, în mod ilegal, controlul unui sistem de securitate, computer sau rețea, cu scopul de a avea acces la informații confidențiale sau avantaje materiale. [Pr.: hécăr] – Cuv. engl.

Sursă: dexonline.ro

Pizzagate este o teorie a conspirației cu privire la o serie de e-mailuri piratate din contul fostului președinte de campanie a lui Hillary Clinton, John Podesta. Unii susținători ai lui Donald Trump au pretins că aceste e-mailuri ar fi fost niște mesaje codificate, în care era vorba despre un grup secret de pedofili, ce opera la restaurantul Comet Ping Pong Pizza din Washington, D.C.

In Internet slang, a troll (/ˈtrl/, /ˈtrɒl/) is a person who sows discord on the Internet by starting arguments or upsetting people, by posting inflammatory,[1] extraneous, or off-topic messages in an online community (such as a newsgroup, forum, chat room, or blog) with the intent of provoking readers into an emotional response[2] or of otherwise disrupting normal, on-topic discussion,[3] often for the troll’s amusement.

Sursă: Wikipedia

Nu știm cine sunt sau care e misiunea lor; știm doar sunt mii de persoane de genul acesta în lume, pretinzînd a fi noi. Pot fi acasă sau în birouri speciale sau poate chiar stînd alături de tine în tren. Ei se folosesc de social media pentru a scrie pe blog-uri sau comentarii pe rețelele de socializare.

Acum, manipularea social media a devenit o parte a activității guvernului și poate influența modul cum sunt construite guvernele. Rapoarte recente arată faptul că majoritatea fanilor lui Donald Trump nu sunt ei înșiși americanii, ci ruși plătiți de guvernul lor să îl ajute să cîștige. Avem de-a face cu un „război informatic”, în care trolii ruși își fac conturi false de Facebook, finanțate, bineînțeles, de un sistem, cu scopul de a genera știri cu caracter fals.

mark-zuckerberg-1040cs051012

Alegerile din Statele Unite ale Americii au dat startul unor știri false ce circulau pe platforma de socializare Facebook, motiv pentru care Mark Zuckerberg a declarat că va face tot posibilul să rezolve această problemă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s