Tehnocrația în Mass Media

Conform dexonline.ro. termenul de tehnocrat este definit ca specialist într-un anumit domeniu, mai exact, un guvern de tehnocrați reprezintă un guvern format din specialiști, persoane competente care nu sunt înregimentați politic, pentru a fi manevrați de către partide. În puține cuvinte, cele mai importante domenii cum ar fi educația și învățământul să fie conduse de persoane specializate, doctori respectiv profesori.

În același timp, acesta a primit și alte definiții din partea media precum neștiutor, vânzător de țară și popor, aservit străinilor, tăietor de pensii ș.a

În România, acest guvern a fost la putere timp de un an, fiind condus de către Dacian Ciolos comisar european pe probleme de agricultură la Bruxelles (2010-2014) și fost ministru al Agriculturii (2015), la bază,  inginer agronom. Acesta a ocupat funcția de prim ministru al României în perioada 17 noiembrie 2015 până la 4 ianuarie 2017.

“Am urmărit să aleg oameni cu competențe și experiență (…) sau chiar români care lucrează în administrația europeană, oameni care activează în organizații din societatea civilă. M-am orientat spre oameni cu viziune, cu idei și experiență în management”, a declarat Ciolos conform sursei. http://www.ziare.com

Începutul guvernării nu a fost tocmai cel mai potrivit deoarece Dacian Cioloș a făcut “încă din primele minute” câteva schimbări printre reprezentanții guvernului, în urma unor greșeli semnalizate de opinia publică. Prima schimbare a început de la Andrei Baciu care a fost dat jos din funcția de ministru al sănătății din cauza unor poze care îi compromiteau cariera de pe vremea când era model iar Cristina Guseth de la Ministerul Justiţiei a fost înlăturată pe motiv că nu făcea față așteptărilor.

Cum a ajuns tehnocrația la putere?

“Guvernul tehnocrat a fost chemat să rezolve problema sănătății după scandalul produs de tragedia de la Colectiv”, declară politologul Cristian Pîrvulescu pentru digi24.

După cum putem vedea din declarația de mai sus, acest guvern a venit la putere în urma demisiei fostului premier Victor Ponta după ce a avut loc scandalul de la Colectiv. Numirea acestuia în funcție a fost făcută de președintele țării Klaus Iohannis, fostul comisar european Dacian Cioloş fiind ales pentru a forma un nou cabinet, un executiv format din tehnocraţi.

ciolos.jpg

La 15 noiembrie 2015 Dacian Cioloş a prezentat lista miniştrilor propuşi, 22 la număr. Pe 17 noiembrie 2015 guvernul condus de Dacian Cioloş a fost învestit cu voturile PSD, PNL, UNPR, UDMR şi ale minorităţilor naţionale, în timp ce ALDE şi PMP nu au susţinut Cabinetul tehnocrat.

 Ce spune Mass Media despre Tehnocrați?

Au existat în presa românească diferite polemici cu privire la aleagerea acestui tip de guvernare.  Adriana Săftoiu, fost purtator de cuvânt al lui Traian Băsescu, a analizat, în emisiunea “Jocuri de Putere” de la Realitatea TV, efectele numirii unui guvern de tehnocraţi pentru societatea românească, dar şi pentru PNL.

“PNL a înţeles, împreună cu Cătălin Predoiu, că nu toate ministerele aveau oameni politici. Nu peste tot aveam oameni pregătiţi şi era nevoie în unele posturi cheie şi de tehnocraţi. Ideea nu e să îi arunci pe tehnocraţi, ci să îi integrezi. Genul de atitudine: “Să plece toţi” e foarte periculoasă.”

Pe de altă parte, Jurnalistul Cristian Tudor Popescu afirmă pentru  postul de televiziune Digi 24 că în sfârșit vom avea un partid îndreptat mai mult către popor.

În balanța cu laude pentru acest guvern a contribuit și site-ul cetin.ro cu o greutate care a realizat o listă cu proiectele și realizările pe care guvernul Cioloș le-a făcut pentru România. Acest articol a fost unul dintre cele mai căutate articole ale vremii primind pe social media peste 3.435 like-uri & share-uri, un număr  reprezentativ, semn că Cioloș este susținut de către o mare parte dintre români. Mai jos, avem câteva din obiectivele pe care acest guvern le-a pus la punct.screen-15.47.14[03.02.2017].png

De cealaltă parte a balanței însă, Mass Media vine cu titluri precum “Regretăm! Dar nu așa arată un program tehnocrat de guvernare…”
Jurnalistul Moise Guran afirmând că este dezamăgit de calitatea programului de guvernare, considerând noul guvern „o cauză pierdută” spunând că deși Dacian Cioloș nu vrea să intre în politică, acesta a format deja un guvern politic dar fără susținere parlamentară. Privind însă dintr-o altă perpectivă, acest document nu avea cum să fie unul perfect deoarece trebuie înțeles că acesta a fost realizat practic pe parcursul a 2-3 zile, de către Dacian Cioloș și câțiva consilieri de la Cotroceni, timp în care urgența a fost identificarea membrilor Guvernului. Trebuie remarcat, în același timp, că există câteva cereri ale societății civile și ”străzii” care se regăsesc în această propunere de program de guvernare, care nu avea cum să aibă mai mult decât caracterul unei schițe de tip ”work-in-progress”.

Mai târziu, la preluarea puterii de către PSD fostul guvern a fost împroșcat cu noroi, vehiculându-se prin presă că s-a lăsat o gaură neagră în buget și multe proiecte au fost uitate în întuneric și lăsate „în cârca” celor care vor urma să preia „ această povară”. Adevărat sau nu, la momentul actual nu ne putem mândri cu un guvern mai bun, apele fiind și mai tulburi și Doamne ferește de izbucnirea vreunui război civil.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s