Tehnocrație sau Revoluție?

   Tehnocrația este o formă de guvernămînt prin care puterea de decizie la nivel executiv aparține tehnicienilor și oamenilor de știință, numiți tehnocrați. Conceptul de tehnocrație este în general ipotetic, deși în anumite domenii-cheie, posturile de conducere sunt rezervate tehnocraților. Într-o tehnocrație, factorii de decizie sunt aleși pe baza competențelor acestora într-un anumit domeniu și nu pe criterii politice.

    Originea termenului de tehnocrație provine de la punerea în aplicare a metodei științifice în vederea rezolvării anumite probleme sociale. Susținătorii tehnocrației consideră că dilemele de natură economică, politică și morală ar dispărea prin adoptarea tehnocrației. Într-o societate tehnocrată, s-ar acorda atenție deosebită asupra sustenabilității în detrimentul profitului financiar. Scopul tehnocrației este să asigure continuitatea social-industrială a unei națiuni.

1

Sursă foto: http://www.stelianmuscalu.ro

Dan Cioloș, al cincilea premier tehnocrat al României

Anul 2015 a fost, din punct de vedere politic,anul în care guvernul părea a fi foarte solid, a căzut la presiunea vocii poporului după ce două moțiuni de cenzură au suferit un eșec imens. Demisia lui Victor Ponta nu este o noutate în istoria recentă a țării noastre. În România s-au mai înregistrat astfel de situații în 1991, cînd a căzut Guvernul Roman și în 2012, cînd a căzut Guvernul Boc.

Guvernul Ponta a căzut la sfîrșitul anului 2015 deoarece poporul român s-a adunat în urma unei tragedii, în semn de protest față de faptul că în România poți să mori oricînd în spitale pentru că nu funcționează cum ar trebui.

Victor Ponta și-a dat demisia în urma acestor manifestații iar în funcția de prim-ministru a venit Dan Cioloș-un premier tehnocrat cu un guvern tehnocrat.
Noul guvern are un avantaj important deoarece guvernează sub eticheta unui guvern integral tehnocrat, dar în același timp cu un sprijin parlamentar mai mare decît orice alt guvern politic din istorie. Are avantajul atît al susținerii populației, cît și al susținerii Parlamentului.

Dezavantajul Guvernului Cioloș este acela al lipsei abilităților de comunicare din partea miniștrilor, secretarilor de stat și a altor demnitari guvernamentali.

Indiferent cît de bine pregătit tehnic este un astfel de demnitar, 95% înseamna comunicare. Lumea nu înțelege chestiuni de finețe tehnică, ci mesajele – voite sau nevoite – ale celor aflați în fruntea administratiei publice.

dacian-ciolos-capital-gala-605x

Sursă foto: http://www.capital.ro

Bilanțul Guvernului Cioloș

  • Tranparenţa

Tranparenţa în instituţiile publice este una dintre principalele realizări ale cabinetului Dacian Cioloş. Toate instituţiile şi companiile statului au fost obligate să publice cheltuielile, veniturile, contractele şi toate procedurile de achiziţii pe site-urile proprii şi pe platforma transparenta-bugetara.gov.ro. În plus, au fost redefinite criteriile de selecţie în companile de stat.

  • Reducerea birocraţiei

Reducerea birocrației a fost şi ea printre măsurile asumate. Înfiinţarea Comisiei de Tăiat Hârtii a avut ca rezultat simplificarea relaţiei cetăţeanului cu administraţia, prin eliminarea mai multor acte şi prin crearea posibilităţii efectuării plăţilor de taxe şi impozite pe internet cu cardul bancar.

În ceea ce priveşte reforma administraţiei au fost elaborate doar Strategia pentru funcţia publică şi Strategia pentru formarea profesională în administraţie, dar aplicarea va trebui făcută de noul Guvern. Executivul condus de Dacian Cioloş a motivat nerealizarea acestei reforme prin lipsa de sprijin politic acordată de Parlament.

Cea mai importantă încercare a Guvernului a fost aceea de a elimina discrepanţele dintre salarii. În sănătate a fost o creștere medie a salarilor de 15%, iar în educație de 10%. Au fost majorate cu 90% şi lefurilor pentru gărzile medicilor.

Punctul de pensie a crescut atât pentru 2016, cât şi pentru 2017 .

De asemenea, rata șomajului a scăzut până la la 4,77%, cel mai redus nivel după criza economică. Adică sunt cu 100.000 de romani mai puţini în şomaj.

A crescut cu 3,4% numărul de salariaţi din economie. Adică au fost 154.000 de locuri de muncă suplimentare, cel mai mare ritm anual de creștere după criza economică.

Au fost câteva modificări şi în domeniul fiscalităţii. A fost redus TVA la 9% pentru materia primă necesară lucrărilor agricole, iar în sectorul de cercetare a fost eliminat impozitul pe venit.

  • Schimbările de miniştri din Guvernul Cioloş

   La 15 noiembrie 2015 Dacian Ciloș a prezentat lista miniștrilor propuși. Guvernul a primit votul de învestitură în ziua de 17 noiembrie 2015. Depunerea jurămîntului a avut loc înaceași seară la Palatul Cotroceni, sediul Președenției României. Astfel, din guvernul Cioloș face parte:

 Dacian Cioloș- Premier

Constantin Grigore Borc- Ministrul Economiei

Vasile Dîncu- Ministrul dezvoltării regionale și administrației publice

Petre Tobă- Ministrul Afacerilor Interne

Anca Paliu Dragu- Ministrul Finanțelor Publice

Achim Irimescu- Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Lazăr Comănescu- Ministrul Afacerilor Externe

Mihnea Motoc- Ministrul Apărării Naționale

Raluca Alexandra Prună- Ministrul Justiției

Cristiana Pașca-Palmer- Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice

Marius Raul Bostan- Ministrul pentru Societatea Infromațională

Vlad Voiculescu- Ministrul Sănătății

Mircea Dumitru- Ministrul Educației și Cercetării Științifice

Dragoș Pâslaru- Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice

Cristian Ghinea- Ministrul Fondurilor Europene

Dan Marian Costescu- Ministrul Ministrul Transportului și Infrastructurii

Corin Șuteu- Ministrul Culturii

Elisabeta Lipă- Ministrul Tineretului și Sportului

Victor Grigorescu- Ministrul Energiei

Ciprian Bucur- Ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul

Dan Stonescu- Ministrul delegat pentru românii de peste hotare

Violeta Alexandru- Ministrul delegat pentru dialog social

Mandatul de un an al guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloş a fost marcat atât de realizări cât şi de măsuri contestate de partide şi de opinia publică. A fost anul în care instituţiile statului au devenit transparente şi s-a redus birocraţia. Guvernul a reuşit să crească anumite categorii de salarii, dar nu a reuşit să facă reformă în administraţia publică şi nici să cumpere sculptura Cuminţenia Pământului.

 Tehnocrație sau Revoluție?

Pentru că acest guvern condus de Cioloș a fost un guvern interimar, în 2016 au avut loc alegeri parlamentare. Aceste au fost cîștigate de  PSD, care a obținut majoritatea relativă în Parlament, cu 45,67% din voturi la Senat, și 45,47 la Camera Deputaților. După ce președintele Klaus Iohannis a refuzat prima propunere din partea PSD pentru funcția de premier, anume politiciana Sevil Shhaideh, a fost înaintat numele fostului ministru Sorin Grindeanu. Pe 30 decembrie Grindeanu a fost desemnat premier de către președinte.

Componența guvernului a fost anunțată pe 3 ianuarie. În 4 ianuarie au avut loc audierile miniștrilor în comisii, guvernul a fost supus votului de încredere în Parlamentul României (primind 295 de voturi „pentru” și 133 „împotrivă”), a avut loc ceremonia de depunere a jurământului la Cotroceni și a fost publicat decretul în Monitorul Oficial.

16523004_1195116990608302_1634553946_n

Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica proiectul de ordonanta pentru gratierea unor pedepse. Acest proiect prevede grațierea unor pedepse deoarece situatia actuala din penitenciarele din Romania, care se confrunta cu supraaglomerarea, datele oficiale relevand ca in prezent in tara noastra exista 8 penitenciare care au un grad de ocupare mai mare 200%, in restul inchisorilor indicele mediu relevand un grad de ocupare de 157,7%. Un alt motiv pentru care s-a dorit adoptarea acesteia a fost posibilitatea ca in luna mai 2017 Curtea Europeana a Drepturilor Omului sa publice o hotarare-pilot pentru supraglomerarea sistematica din penitenciarele romanesti, care sa stabileasca condamnarea Romaniei pentru conditiile inumane si degradante din penitenciare.

Cu toate că cetățenii nu erau de acord cu aceasta ordonanță și s-au opus vehement, Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, 31 ianuarie, un proiect de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate.

Și pentru că toate aceste au avut loc într-un cadru ascuns, fără a fi dezbătute și fără a se lua în considerare „vocea poporului”, lumea a început să iasă în stradă și să protesteze încă de marți seara.

fb1Piatra Neamț

fb2Iași

fb3Timișoara

Actiunea de protest a USL denumita "Miting pentru libertate", in zona Arcului de Triumf din Bucuresti, joi, 19 ianuarie 2012.  INTACT IMAGES/Tudor Vintiloiu

București

Surse foto: http://www.facebook.com

Peste 200.000 de oameni au ieșit să protesteze pe străzile din mai multe orașe din România, fiind cea mai mare mobilizare a cetățenilor din 1989 și până astăzi. Astfel, ecoul lor s-a auzit și în afara granițelor țării.

  1. „În Bucureşti, capitala României, a avut loc unul dintre cele mai mai proteste anti-guvernamentale după aprobarea unui decret care ar putea elibera din închisoare zeci de oficiali”, informează BBC News.
  2. Este o manifestare incredibilă a dezamăgirii acestor oameni care simt că au fost înşelaţi. Ei au fost înşelaţi de Guvern. Guvernul socialist a venit la putere în urmă cu o lună şi a reuşit să scoată pe străzi 100.000 de persoane împotriva sa, într-o măsură fără precedent”, conform site-ului Euronews
  3. „Miercuri, ambasadele din Germania, Statele Unite, Canada, Franţa, Olanda şi Belgia au emis o declaraţie comună prin care condamnă noile măsuri ce ”subminează progresul statului de drept şi lupta împotriva corupţiei din ultimii zece ani. Ambasadele au comunicat că Guvernul ar trebui să ”abroge acest curs inutil”, scrie Deutsche Welle.
  4. „Din multe puncte de vedere, protestul din România subliniază o linie de fractură familiară în Europa, explorând o clasă urbană, cosmopolită împotriva populaţiei rurale, loiale unui partid populist ale cărui politici devin tot mai anti-imigrante. În România, această ruptură devine tot mai turbulentă”, informează The Wall Street Journal.

Nimic nu pare să se oprească, nimic nu pare să îi mulțumească pe cetățeni. Singurul lucru pe care acești îl doresc este schimbarea Ordonanței de Urgență. Astfel, studenții promit să se ridice și e posibil să se ivească o nouă revoluție.

16406883_1194883910626199_7167394807935201728_n

Sursă foto: http://www.facebook.com

fb5

Sursă foto: http://www.independent.md

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s