Vocea Federației Ruse

 

 

Numele de Kremlin înseamnă fortăreață, fiind un complex de fortărețe medievale din Moscova, ce mai poartă și denumirea de Moskovskii Kremi. Kremlinul a găzduit dintitdeauna conducerea Rusiei, fie că aceasta a fost ţaristă sau comunistă. Şi astăzi, Kremlinul serveşte ca rezidenţă oficială a preşedinţilor Federaţiei Ruse, fiind perceput pe plan intenaţional la fel cum este percepută şi Casa Albă din Washington, care este reşedinţă oficială a tuturor preşedinţilor americani. De fapt, până şi site-ul oficial al Instituţiei Prezidenţiale a Rusiei se numeşte Kremlin.ru.

 

the-kremlin-in-moscow-at-night

 

Kremlinul Moscovei a reprezentat, încă din cele mai vechi timpuri, centrul puterii politice al Rusiei și reședința tuturor conducătorilor ruși. Construcția sa reprezintă opera lui Dmitri Donskoi, între anii 1367-1368. Între 1485 şi 1495, Kremlinul a fost complet reconstruit, căpătând aspectul actual în care predomină construcţiile de cărămidă. Deși Petru cel Marea dorea să mute capitala la Sankt Petersburg, ţarii au continuat să fie încoronaţi la Moscova. După ce bolșevicii au revenit, Moscova își recapătă calitatea de centrul puterii politice al statului sovietic. Muzeul Kremlinului afost deschis publicului abia în 1955. După căderea URSS, clopotele Kremlinului au început din nou să bată, marcând reînceperea slujbelor religioase. Kremlinul a rămas un simbol unic  al culturii ruse şi un centru al puterii politice cu toate misterele şi intrigile sale.

 

8579a9a48b

 

Acum, după câteva sute de ani, Kremlinul reprezintă simbolul plin de orgoliu al puterii rusești, dar și a unei istorii bogate în fapte. Așadar, pentru că semnul puterii absolute este afişarea bogăţiei, Kremlinul mai înseamnă, în interiorul său, opulenţă etalată os­tentativ şi lux extravagant, lux care îmbracă forma unor adevărate bijuterii ale artei arhitectonice, palate su­per­be izvorâte din mâinile dăruite cu har ale unor artişti celebri, aduşi special din vestul Europei. Totodată, mai înseamnă câteva sute de vechi biserici şi catedrale, dintre care multe au şi acum cupolele poleite cu zeci de kilograme de aur tras în foiţă subţire. De câteva secole bune, Kremlinul este însăşi Rusia, aşa cum a croit-o istoria, cu toate cele bune ale ei. Dar şi cu toate cele rele.

 

1280px-oldmoscow_archive_img02_kremlin

 

În noiembrie 2016, președintele Vladimir Putin a dezvelit statuia prințului Vladimir cel Mare construită în Kremlin, având ca semnifiecație un apel la populația rusească să se unească în fața amenințărilor externe. “Astăzi este de datoria noastră să ne unim împotriva provocărilor și amenințărilor contemporane, folosind moștenirea spirituală și tradițiile inestimabile pentru a merge mai departe și pentru a continua parcursul istoric”, a declarat Vladimir Putin, la inaugurarea monumentului.

 

 

Obama susținea că, până și acum, Kremlinul nu a încercat să își schimbe vechile metode și că promovează în continuare o concepție specifică secolului al XIX-lea. Dacă aruncăm, însă, o privire mai atentă asupra acțiunilor Kremlinului din criza ucraineană, se poate observa o mentalitate ce corespunde secolului al XX-lea, care manipulează interconexiuni transnaționale financiare, folosește mass-media globalizată și reconfigurează alianțe geopolitice.

 

Sursa foto:  www.fullwonders.com, http://www.commons.wikimedia.org, http://www.quora.ro

Sursa video: http://www.youtube.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s