A început ninsoarea? Să crească audiența

În fiecare an, mass-media și autoritățile din România au ceva în comun. Sosirea iernii și căderea zăpezii, de specificat, în luna ianuarie, sunt un fenomen al naturii total neașteptat în această perioadă în România. Autoritățile și presa merg mână în mână până în momentul în care obiectivele lor încep să difere. Interesul autorităților este de a păstra calmul în rândul cetățenilor, transmițând mesaje prin care susțin că situația e sub control. Pe de altă parte, mass-media se luptă cu exclusivitățile. Mai exact, cu lipsa lor. Astfel, presa pune accent pe emoție și are obiceiul de a exagera în astfel de cazuri.

Iată câteva exemple:

Libertatea:
Cod galben în 14 judeţe. Codul roşu a blocat jumătate de țară sub nămeți | FOTO&VIDEO

Antena 3
România este paralizată de ninsori și viscol. Drumuri închise, multe trenuri anulate, zboruri întârziate şi maşini blocate în nămeţi

PROTV
Urmeaza trei zile de iarna crancena. Cod portocaliu si galben de viscol si ger; posibil COD ROSU in 4 judete

Cu alte cuvinte, lipsa de “senzaționalism” este una acută în mass-media românească. Județele sub zăpezi, autostrăzile închise din cauza viscolului sau oamenii înghețați în case sunt subiecte care trebuie exploatate cât mai mult posibil.
O categorie căutate de reporteri în această perioadă sunt bătrânii lipsiți de ajutor, care se confruntă cu gerul din case. Poveștile și imaginile care stârnesc emoție în rândul receptorilor sunt o modalitate de creștere a audienței.
romania-este-paralizata-de-ninsori-si-viscol-drumuri-inchise-multe-trenuri-anulate-zboruri-426981

Starea vremii, prezentată în așa fel încât să pară că nu se va îmbunătăți niciodată.

61858051

IÁRNĂ, ierni, s. f. 1. Anotimpul cel mai friguros, care urmează după toamnă și precedă primăvara, cuprins între solstițiul de la 22 decembrie și echinocțiul de la 21 martie(dexonline). Nimic senzațional, nimic neobișnuit. Prin definiție, ceea ce se întâmplă în fiecare iarnă este un lucru normal. Anormală este doar încapacitatea autorităților de a acționa în condiții de iarnă dar și faptul că presa nu pune accent pe acest lucru, căutând senzaționalism și exclusivități.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s