Cataclisme mediatice româneşti

Sursă foto: antena3.ro
Sursă foto: antena3.ro

Dorinţa de a învinge educă caractere, educă eroi, dar dorinţa de a câştiga cu orice preţ este una distrugătoare. Nu doar în jurnalism, şi nu doar în cel din România. “Boala” luptei pentru audienţă,  caracteristică pentru mass-media în general, este totuşi mai evidentă, prin manifestările sale urâte, în sursele mediatice româneşti. Lipsă de profesionalism? Da, pentru că un “maestru” în ale jurnalismului lucrează mai subtil decât un regizor de filme horror. Lipsă de responsabilitate? Da, pentru că rolul presei este altul, decât de a produce adrenalină – de a informa, cât mai corect şi mai exact, şi poate, în cazuri mai fericite, cand jurnalistul profesionist are şi talent, şi un sentiment dezvoltat al responsabilităţii civice – de a educa. De a ne învăţa cum să procedăm în situaţii, în care uiţi tot ceea ce ai învăţat şi supravieţuieşti datorită instinctelor. Despre calamităţi este vorba. Dar şi despre fenomene naturale sau evenimente transformate pentru noi în calamităţi de sursele mass-media.

Cutremure, uragane, inundaţii – omenirea este încă neputincioasă în faţa celor mai cumplite dezastre ale naturii. Ele însă, pot deveni o lecţie. Care sunt cauzele producerii acestor catastrofe? Şi care sunt consecinţele lor asupra zonelor afectate? Putem învăţa să le evităm sau, cel puţin, să le depăşim mai uşor, evitând consecinţele?

Nu calamităţile naturale fiind totuşi tema discuţiei, ci reflectarea lor în presă, să ne axăm pe câteva exemple.

Iată câteva citate din presa românească după cutremurul din 4 martie, 1977: „Atmosferă şi peisaj de sfârşit de lume”, „tensiune extraordinară şi zgomot infernal”, „mărturii şocante”, „a fost un coşmar pe care nu aş vrea să-l mai trăiesc”,  – exagerarea şi concentrarea pe latura sentimentală, şi nu informativă, este evidentă. În schimb, ziariştii străini veniţi în Ro­mânia pentru a realiza ma­te­riale despre cutremur au fost “monitorizaţi” pas cu pas de Securitate, pentru a nu se documenta “în afara temei”.  Iată încă o dovadă deci, că libertatea presei este unul din cele mai importante elemente care determină eficienţa informaţiei difuzate.

Pentru comparaţie, presa americană scria despre cutremurul din Japonia din 2011: “Forţele aeriene americane au livrat produse de răcire a centralei nucleare”, sau “evacuări în California, afectată de tsunami în urma seismului din Japonia”. Şi tot aici: “Populaţia acestei zone este îndemnată să stea acasă şi să nu se aventureze spre ocean sub nici o formă.” Axarea pe informații relevante şi pe indicaţiile sau sfaturile autorităţilor pentru populaţie despre cum să facă față pericolelor este mai importantă, probabil, în asemenea momente de criză.

Ar fi ceva de adăugat şi despre tendinţa unor jurnalişti, transformată uneori chiar în politică editorială, de a face ”din ţânţar armăsar”. Chiar dacă Z. Freud spunea că frica şi curiozitatea sunt catalizatori ai progresului, în istoria omenirii au mai fost şi alte minţi luminate, şi au fost, din păcate, prea multe evenimente care au demonstrat că panica într-o situaţie dificilă scade capacitatea de acţiune. Astfel, datorită panicii ce se creează în timpul cutremurelor, inundaţiilor sau cataclizmelor de orice fel, se acţionează haotic, producându-se accidente. Ce să mai vorbim despre nemulţumirea românilor care s-au pregătit de o iarnă “grea şi îndelungată”, cheltuind în acest an banii pentru o vacanţă la mare pe pâsle şi cojoace. Fără glume însă, acesta ar fi unul din posibilele efecte negative minime ale unei atitudini iresponsabile, sau chiar agresive ale agenţiilor de presă care dau ştiri exagerate şi ale jurnaliştilor care le multiplică.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s