Kremlin, păpuşarul din spatele cortinei lumii

Efemeride.ro, Cocoon.ro, Fluierul.ro, Cunoastelumea.ro, Exclusivenews.ro, Stiri-extreme.ro sînt cîteva exeple de site-uri conspiraţioniste pe care le accesează lumea zilnic pentru a se informa. Astfel de site-uri dubioase care nu citează nicio sursă, cu ştiri popoase, scrise evaziv au articole de la reptilieni, iluminati, la artă sau la faptul că „Cioloș este fiul lui Soroș”, ştirea distribuită şi ştearsă ulterior de pe cocoon.ro, a fost preluată în buclă de către toate site-urile menţionate mai sus şi distribuită pentru a instiga la ura împotriva guvernului technocrat. Se vehiculează în presă un nou concept. Dacă înainte ţineai cu PDL erai automat „băsist”, un termen folosit ca o jignire adusă omului căruia te adresezi, acum dacă nu eşti pro PSD eşti automat, fără drept la replică, „omul lui Soroş”. Autorii unor astfel de site-uri răspîndesc şi amplifică îngrijorări de tot felul, iar unele susţin că oferă informaţii pe care alţii le omit intenţionat, dar nu le sprijină cu date, cu teorii și soluţii valide.

Captură de pe site-ul Exclusiv 24.ro
Captură de pe site-ul Exclusiv 24.ro

În general, dacă nu ai puţine dubii şi nu eşti destul de informat, nu prea poţi să deosebeşti o ştire falsă de una adevărată şi oricine se poate lăsa influenţat de îndemnurile ascunse şi propaganda acestor articole. Dacă vorbim de fake news”, ei bine putem spune ca mama tuturor este chiar Rusia. Printr-o amănunţită analiză al acestor site-uri, unii jurnalişti au dovedit că în spatele acestor jonglări de informaţii este o întreagă reţea de hackeri care acţionează la orinele Rusiei.

„Rusia foloseşte toate capacităţile de care dispun organismele statului şi puterea sa în scopul de a promova politica sa externă în modalităţi din ce în ce mai agresive, implicînd propaganda, spionajul, subversiunea şi atacurile cibernetice. Rusia face asta în întreaga Europă şi în Marea Britanie”, spunea recent pentru The Guardian Andrew Parker, Directorul General al MI5.

Autorii unor astfel de site-uri răspîndesc şi amplifică îngrijorări de tot felul, iar unele susţin că oferă informaţii pe care alţii le omit intenţionat, dar nu le sprijină cu date, cu teorii și soluţii valide.

Aflat fix în centru Moscovei, Kremlinul reprezintă simbolul puterii oraşului. Fiind şi astăzi reşedinţa oficială a preşedinţilor Federaţiei Ruse, acesta a exercitat putere decizională atît asupra poporului cît, se poate spune, şi asupra lumii întregi. Puterea Kremlinului se reflectă mai ales prin intermediul surselor mass-media. Cel mai recent exmplu sînt alegerile din America. În toată perioada acestora Trump şi-a arătat simpatia pentru Rusia şi nu a negat prietenia cu preşedintele Vladimir Putin. New York Times a dorit să motiveze această simpatie şi facut publice informatii din documentul secret de două pagini furnizat de serviciile americane de informaţii lui Barack Obama şi Donald Trump. Documentul arăta ce informatii compromiţătoare despre Donald Trump ar fi în posesia Rusiei. Printre acestea, susţine New York Times, se numară şi o imagine video cu noul preşedinte american întreţinînd relaţii sexuale cu prostituate în Moscova în anul 2013.

Poză preluată de pe stirileprotv.roA
Poză preluată de pe stirileprotv.roA

Instrumentul de manipulare al Kremlinului este postul de televiziune Russia Today. Fondat în 2005 şi finanţat din bugetul federal al Rusiei, prin Agenţia Federală de Presă şi Comunicare în Masă, canalul emite în limba engleză, în arabă, spaniolă şi în rusă şi este printre cele mai urmărite canale străine de ştiri în multe ţări, în Statele Unite fiind depăşit doar de BBC World News. RT a fost deseori criticat pentru tenta pro-rusă pe care o au programele difuzate. În cazul crizei din Crimeea, spre exemplu, televiziunea a susţinut punctul de vedere al Kremlinului, spunînd că peninsula nu este ocupată, ci păzită de grupuri de autoapărare locale, spre deosebire de presa occidentală, care a anunţat prezenţa unor trupe alcătuite din soldaţi ruşi, în Ucraina. În timpul anexării, postul de televiziune difuza reportaje cu soldaţi care împart păcinte oamenilor. Din cauza acestei propagande, Londra a blocat toate conturile postului de televiziune rusesc din Marea Britanie, a declarat pe Twitter redactorul-şef al canalului de televiziune Margarita Simonian. O jurnalistă RT şi-a dat demisia în direct spunînd că nu mai poate suporta propaganda rusească şi intrarea Rusiei în Crimeea este o greşeală.

Pînă să treacă printr-un filtru riguros al veridicităţii, site-urile false încă vor transmite multe ştiri propagandiste pe reţelele de socializare, iar ce le rămîne oamenilor de făcut este să îşi dea seama de mesajul ascuns dintr-un articol aparent nevinovat. Într-o perioadă în care informaţia înseamnă putere, trebuie să nu ne lăsăm manipulaţi uşor cu un simplu click.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s