Dacă voi nu vreți Kremlinul, Kremlinul vă vrea

main-qimg-277003af4d8a73d0290d5ed804618193-cÎn anii 1980, Statele Unite au inventat SIDA. Oare cum a sunat această informație în acele vremuri, în plin război rece? Complet adevărată. Dar ce nu știau oamenii era că acest zvon a pornit de la KGB-ul rusesc într-o operațiunie numită INFEKTION, ce a constat în răspîndirea unei informații false cum că CIA a creat o boală care să omoare propria populație, și chiar întreaga lume. Informația a ajuns pe continentul American și a înăsprit relațiile deja glaciale ale Războiului Rece.

Cam așa funcționa propaganda rusească, și nu este foarte diferită nici astăzi, doar că are la dispoziție mai multe mijloace de extindere. În zilele noastre, Russia Today și Sputnik sunt principalii promotori ai ideilor iluzorii ale Mamei Rusia. Sputnik,

Unul dintre principalele canale de propaganda rusească, Russia Today a publicat un videoclip compus numai din animații, în care se proiecta un scenariu apocaliptic plasat în Al Treilea Război Mondial, unde America este răufăcătorul iar Rusia, eroul pe un cal alb.

Un accident aviatic care a zguduit lumea și care a plasat Kremlinul în centrul scandalului a fost prăbușirea aeronavei Malaysia Airlines zborul MH17 deasupra Ucrainei. Televiziunea rusească a venit cu o paletă largă de teorii conspiraționiste care să explice cum anume s-a întâmplat.

De asemenea, CIA-ul amerikansky a finanțat și mișcările fasciste din Ucraina, așa cum a făcut și în urmă cu 70 de ani.

Influența Kremlinului se resimte cel mai bine în fostele țări desprinse din marele URRS, două dintre ele fiind chiar în coasta României: Ucraina și Republica Moldova.

În Ucraina, Rusia nu are o putere doar la nivel de manevrare a informației, ci a exercitat și una brutală, în anul 2014, cînd a străpuns intruziv granițele statului, a înarmat separatiștii din Transnistria și a fur-anexat Crimeea. Cu un referendum trucat, un simulacru al democrației, i-a convins pe oameni că aparțin Rusiei și alături de ea trebuie să fie.

ViceNews a publicat în aprilie 2015 un documentar scurt despre felul în care se manifestă propaganda rusească în Ucraina. Oamenilor li s-a inoculat ideea că ostilitățile sunt cauzate de America și Obama.

Recenta istorie a influenței rusești asupra Republicii Moldova s-a scris la alegerile prezidențiale din Republica Moldova din toamna anului 2016. Moldovenii au avut ocazia în sfîrșit, după 20 de ani, să își aleagă prin „vot liber exprimat” viitorul președinte. Președinte care la scurt timp s-a dus la Moscova de unde a venit cu o hartă a Republicii Moldova puțin modificată de „adevăruri istorice”. Poate că totuși va rămîne doar o reprezentație pe hîrtie, nu o provocare.

Mașina de propagandă rusă nu se folosește doar de „trolli” de pe internet, oameni plătiți să împrăștie ideile defăimătoare si iluzorii ale Kremlinului, ci și de site-uri conspiraționiste și, mai ales, hackeri, pentru care breșele de Securitate nu reprezintă o problemă.

În anul 2013, SUA se confrunta cu cel mai mare atac cibernetic din istoria sa, care a produs o fraudă uriașă de peste 300 de milioane de dolari. Procurorii au identificat drept inculpați un grup de cinci persoane din Rusia și Ucraina.

Recent, numele lui Putin și al propagandei sale de discreditare s-a aflat în centrul unor acuzații cum că ar fi intervenit în favoarea lui Donald Trump în cîștigarea alegerilor din Statele Unite.

Imediat după declararea victoriei lui Donald Trump în lupta pentru fotoliul celui mai important om de pe planetă, Putin a ieșit în fața presei cu declarații de susținere și felicitare pentru noul președinte al SUA, și și-a manifestat dorința de a restabili bunele relații cu America, deși este conștient că va fi mai greu, dar ar fi în beneficiul ambelor popoare și al geopoliticii în sine.

Pe 16 ianuarie, pe Sputnik News apărea o caricatură foarte interesantă cu Trump și bătrânica NATO

1049636720
Sursa

La mijlocul lunii ianuarie, Președinele Ucrainei, Petro Poroșenko se arăta alarmat de influența pe care va încerca să o exercite Rusia asupra alegerilor de anul acesta din Europa și a cerut ajutorul întregii lumi în această chestiune.

”Are loc un război cibernetic global al Rusiei împotriva lumii întregi. Există o mulțime de dovezi. Acesta este un pericol global și lumea ar trebui să fie unită în lupta împotriva acestui pericol”, a afirmat Poroșenko., citat de AGERPRES.

Și vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a descris Rusia, în urmă cu două săptămîni, în ultimul său discurs important înainte de a-și încheia mandatul, drept cea mai mare amenințare pentru ordinea internațională liberală și s-a declarat sigur că Moscova va încerca să influențeze alegerile care urmează să aibă loc în Europa, așa cum este acuzată că a făcut în SUA, adăugând că cel mai bun mod de a o opri este o alianță puternică între SUA și UE, informează Reuters și DPA, citate de AGERPRES.

„Rusia încearcă să influenţeze rezultatul alegerilor care vor avea loc anul acesta în Franţa, Germania şi Olanda, folosindu de ştiri false”, atenţionează The Telegraph, citat de Radio Chișinău.

Lumea pe care o știm astăzi s-ar putea să nu mai fie la fel. Două mari puteri își dispută supremația nu doar pe scena geopolitică, ci și în spațiul virtual. Rusia și mașina de propagandă a regimului Putin încearcă să inverseze balansa puterilor în favoarea sa, apelând, pe lîngă opresiuni, ocupații militare și răpiri de teritorii, la discretitarea oponenților prin intermediul teoriilor conspiraționiste, a știrilor false și promovării unor idei iluzorii. Rețelele de socializare ajută și mai mult la răspîndirea ca o iederă otrăvitoare a știrilor false și informațiilor menite să schimbe părerea opiniei publice ușor de manipulat, sau să creeze una cu totul distorsionată.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s