Dezastre naturale în presa actuală

E iadul alb! Peste o sută de sate și comune din țară sunt izolate de lume. Un peisaj apocaliptic – cu oameni disperați, care se caută unii pe alții în casele ascunse sub nameți.

Așa sună un buletin informativ cu privire la starea vremii pe timp de iarnă în România. Un peisaj apocaliptic care unește sufletele oamenilor singuri și uitați până și de Dumnezeu într-un câtun de lume sau chiar și cu mașina blocată în fața casei de nămeți. maxresdefault

Nu este de mirare că iarna ne sperie, pe români sau oricine se mai uită la televizor. Sunt coduri portocalii, galbene sau roșii la primul fulg căzut iar în zonele de munte se închid drumuri, la oraș programul școlar este și el oprit doar de la vânt, nu cumva sa zboare vreo foaie din ghizdan.

Dar așa suntem noi, românii, nu? ne place să exagerăm, uităm că suntem printre puținele țări din lume care încă se pot lăuda cu cele 4 anotimpuri, iar iernile, deși mai mult ploioase în ultimii doi ani, cândva erau aprige, acum, poate doar șuierătoare.iadul-alb-loveste-din-nou-romania-ninsori-in-moldova-transilvania-si-zonele-de-deal-si-munte

Poate este vina încălzirii globale că nu mai avem iernile de ată dată, cu zăpadă de 3 metri care să țină din noiembrie până în februarie sau chiar martie. Acum ne plângem de la două săptămâni de ninsoare și ne este greu să luam lopata în mâini să ne dezăpezim aleea din fața blocului.

iadul-alb
b1tv

În cadrul reportajelor putem vedea diferite scenarii, oameni uitați de lume în sate care îndură frigul fără lemne (care sunt scumpe și nu și le permit, nu că nu s-ar fi gândit că vine iarna) iar în orașe, Gabriela Firea declară amânearea cursurolor școlare deși circulația metrourilor este în grafic, la fel și a autobuzelor.

surpriza-c-nd-se-ntorc-elevii-la-coal-dup-vacan-a-de-iarn-e-posibila-o-amanare-in-conditii-meteo-exceptionale-1
ziuanews.ro

Ne place drama și facem din țânțar armăsar, un exemplu este cutremurul din 28 decembrie, care deși de către experți era așteptat a luat prin surprindere întrega populație care nu și-a revenit din șoc o săptămână și difuzau pe grila de program părerile supraviețuitorilor cutremurilui și ce probleme au cauzat tencuielile căzute de pe clădirile vechi. Cu toate acestea, nimeni nu spunea ce ar trebui să facă cineva în caz de cutremur, sau calamitate.

cutremur-24-septembrie-2016-atacuri-de-panica-fatade-prabusite-si-raniti-la-iasi-18550547
jurnalul.ro

Deși Romînia nu are asemenea calamități precum America, în caz de orice posibilitate de dezastru, pe paginile publicațiilor locale apar detalii despre furtuni, uragane sau cutremure, date despre ce au cauzat aceste situații și cum poți să fii în siguranță. Acestea sunt difuzate și pe post, națiunea fiind înștiințată de orice situație într-un mod interactiv. media_139101749591227100

Spre deosebire de ei, nouă ne place lauda și exagerarea, dar știm să facem și haz de necaz și sămai îndemnăm lumea să pună mâna pe o lopată sau să nu sară pe geam în cazul unui cutremur.

Dar de acum începe sezonul inundațiilor, deci să fim vigilenți cu televiziunea explozivă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s