Propagandă Rusească pe Facebook-ul tău

Casa marelui “Impreiu”Rus este Kremlin. Inima Moscovei şi a întregii federaţii ruse, dar şi inima celei mai elaborat plan de propaganda existent în prezent. Deşi cuvântul poate aduce aminte de propaganda comunistă şi limbajul de lemn, acum este diferită, puţin mai modernă.

Aţi observant cum în ultimul timp se tot aduce în discuţie Rusia şi Razboiul cybernetic pe care îl poartă în întreaga lume. Sau poate doar aţi auzit ştirile şi implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din America. Indiferent de situaţie, nici o variantă nu este departe de ceea ce se întamplă. Această maşinărie de propagandă cum este prezentată în mediul mass media american nu este nimic altceva decât o adunătura de linii de cod sau servere sau chiar ecranul televizorului tău.

Această maşinărie este o copie fidelă a celor mai reuşite posturi de televiziune şi cele mai urmărite precum CNN. Rusia Today este copia ideală a acestui post de televiziune, doar cu un buget ceva mai mare şi o perspectivă idilică asupra Rusiei. La fel e şi în online, unde copii fidele ale unor site-uri de ştiri apar cu diferenţe minuscule, inobservabile ce duc în erorare cititorul care nu va realiza că urmăreşte un site fals şi nu pe cel real.

Dar nu până demult aceste aspect erau vizibile doar câtorva experţi dar în urma marilor alegeri amercane şi europene implicarea rusiei a devenit tot mai vizibilă. În America, Trump este pro Rus, Moldova, Bulgaria, Ucraina au preşedinţi pro ruşi. Până şi Brexit este considerat victim a propagandei ruse.

Imaginea lui Vladimir Putin, a unei Rusia perfecte cu o domnie ireproşabilă este o forţă idilică şi un aliat perfect, mai ales în lupta anti terro. Însăşi pomenirea acestor fapte aduce audienţă către nume şi devine un subiect vânat. BBC a dezbătut timp de o săpămână subiectul Războiul cybernetic şi crearea de știri false.

Dar cum faci diferenţa între ştirile false şi cele adevărate. În România doar există aşa zise site-uri de ştiri verificate, ca tot românul să citească doar ce este adevarat, dar în spate, tot propaganda este: cocoon.ro;  efemeride.ro;  lovendal.ro;  expunere.com;  stiripesurse.ro;  onlinereport.ro;  comisarul.ro;  blastingnews.com;  naționaliști.ro;  napocanews.ro;  infoalert.ro;  cyd.ro;  dcnews.ro;  activenews.ro;  nuv.ro;  inliniedreapta.net;  bn24.ro;  știriextreme.ro;  exclusiv24.net;  stirinefiltrate.ro;  gândește.org;  fluierul.ro;  ortodox.md;  doxologia.ro.

Propaganda rusească câştigă în acest război virtual datoriă nepăsării oamenilor, datoriă unui algoritm Google căruia daca îi plăteşti o anumită suma de bani, orice ai căuta online, unul dintre site+urile lor apar primele şi atrag atenţia. Ca să fim serioşi, cît de des se ajunge la pagina 2 pe Google Search?1

Oamenii sunt leneşi, în mediul virtual informaţia vine la tine fără să o cauţi, dar nici nu o verifci. Atât timp ât e colo, o vezi şi nu deranjează ce scrie, totul este bine, chiar dacă printre rânduri citeşti numele lui Putin sau cât de rea este libertatea.

Cel mai des întâlnit mod de aplicare a aceste propagande, pe plan naţional doar, este Facebook. Îţi setezi preferinţele de news feed, primeşti doar ceea ce cauţi dar nu verifici că acea reclamă a unui site cu titlu atrăgător este complet diferită sau chiar şi uşor diferită de ceea ce ştiai iniţial. Şi astfel ajungi să citeşti site+uri de ştiri false unde paşapoartele sunt gratuite de la 1 Februarie, cand ele tot percep o taxă:

Cu toate acestea, informațiile curg liber șidepindedoar denoi să verificăm veridicitatea lor. Vice a publicat în urmă cu 1 an și ceva, doi, un documentar despre cum se realizează această propagandăăn Ucraina iaracest tip de propagandă, pro rusă a fost realizată și în alegerile din Republica Moldova, când un susținător al Rusiei a ieșit președintele țării:  https://youtu.be/0-AmXt8u9LE

Și cu toate aceste cunoștințe și tot ceea ce se poate găși prin intermediul mediului infomrațional, în era internetului, din fericire sunt și site-uri care ajută la verificarea veridicității tuturor informațiilor.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s