Florin Iordache- eroul de sacrificiu și protestele care au schimbat țara

  OUG 13 sau Ordonanța privind grațierea unor fapte și modificarea Codului Penal a fost adoptată  în seara de 31 ianuarie, urmînd a fi publicată în Monitorul Oficial în acceiași noapte la ora 24.00. Anunțul a fost făcut public de ministrul de Justiție de la acea vreme, Florin Iordache, aproape singurul care a dat declarații oficiale din aceea perioadă, în afară de premierul Sorin Grindeanu.

La conferința de presă, ministrul Justiției a adoptat o atitudine agresivă și expeditivă la adresa jurnaliștilor, fiind bîlbîit și speriat. De asemenea, în timpul declarațiilor, Iordache a repetat obsesiv sintagma „altă întrebare”, folosită mai apoi ca expresie a diferitelor glume pe seama protestelor. Ca urmare a protestelor, ce au avut loc în Piața Victoriei și în diferite orașe ale țării, ordonanța a fost abrogată pe parcursul zilei de 5 februarie.

După proteste, singurul care a demisionat din Guvern a fost Florin Iordache. Rămâne întrebare de ce, la care vom răspunde scurt pe parcursul acestui text. Într-un final, vom încerca să analizăm chestiunea protestelor din perspectiva zilei de 5 februarie a. c. moment în care ele au fost de o amploare impresionantă.

Într-o ordine logică, el a fost singurul care a dat cele mai multe explicații și declarații, el a fost cel care a semnat ordonanța și cel din a cărui parte a venit propunerea directă de modificare a Codurilor Penale, era logic că tot el era cel care trebuia să-și asume într-un fel sau altul, responsabilitatea pentru frîntura care a avut loc în societatea românească în zilele anterioare.

Imagini pentru grindeanu

În altă ordine de idei, demisia lui Florin Iordache din fruntea Ministerului Justiției a reprezentat  o metodă de a contracara răbufnirile cetățenilor la adresa lui Dragnea și a guvernului Grindeanu. În același timp, demisia ar fi putut reprezenta și o tentativă de „spălare a imaginii ” partidului. Cu o imagine terfelită, Sorin Grindeanu a încercat să-și mai salveze situația, atît a domniei sale, cît și a partidului, cu acea solicitare expresă la adresa lui Iordache, adoptînd comportamentul „eroului justițiar.”

Imagini pentru proteste 5 februarie

Trecînd la chestiunea protestelor din stradă, putem afirma că ele au marcat cea mai importantă reacție a opiniei publice pe chestiuni ce țin de exercitarea statului de drept și stabilitatea sociețății românești de la 1989 încoace. Chiar dacă, la acel moment ( n. red. seara de 5 februarie 2017) ordonanța era deja abrogată, oamenii au continuat să iasă în stradă, dovadă care argumentează faptul că nu ordonanța de urgență a fost scopul principal (deși a fost unul dintre motive), ci curățirea societății de politicienii corupți, văzuți ca o amenințare în ceea ce privește formarea și dezvoltarea unei Românii normale.

Numărul mare de protestatari din seara de duminică a evidențiat faptul că românii încă împărtășesc idealuri apreciabile. Solidaritatea celor prezenți la proteste (jumătate de milion de oameni conform HotNews. ro) arată că ideile românilor pot lua forma realităților, dacă sînt susținute și împărtășite de o masă mare de oameni. Și aici nu este vorba doar de protestele din țară, ci și de micro-protestele  românilor din diferitele orașe europene care au ținut prin acest fel să le arate susținerea celor de aici. Fenomenul corupției din România a atins punctul suprem în seara zilei de 31 ianuarie iar vocea românilor a prins curaj, pentru prima dată după REVOLUȚIE, cu forță și tărie.

Într-un final poate că nu se va întâmpla ceea ce ne-am dorit, dar, totuși, viitorul se arată promițător și asta fiindcă românii constituie un fundament solid în construirea unui țări decente.

Surse imagini:

http://www.unitischimbam.ro

http://www.a1.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s