#REZIST să fiu corupt!

Dacă ați accesat rețelele sociale în timpul protestelor, începînd cu 31 ianuarie, nu aveați cum să nu observați amalgamul de voci care care s-au făcut auzite. Este vorba de oameni simplii care au făcut poze, live-uri, și-au spus oful sau au transmis încurajări spectatorilor de acasă să se alăture dar și jurnaliști care, din mijlocul mulțimii, au pus la cale viitoare articole. Din marea de texte două articole mi-au atras atenția în acea perioadă.

Foto

Primul este un text scris de Barbu Mateescu și publicat pe sociollogica.blogspot.ro pe 7 februarie. Sub titlul de Toată lumea a pierdut, toată lumea a câștigat autorul tatează la rece situația politică dar și socială de la acea vreme. De ce protestatarii au pierdut și ce au cîștigat, ce a pierdut PSD dar și ce nu a pierdut sînt subiecte abordate pe sucurt, pe înțelesul tuturor.

Cîteva dintre argumentele pro și contra pe care autorul le aduce sînt:

  • Faptul că OUG 13 a fost abrogată, că un număr impresionant de oameni au ieșit să protesteze (ceea ce denotă în nucleu de schimbare și spirit civic impresionant și, să recunoaștem!, neașteptat), faptul că au avut loc proteste în orașe mici în care în 1989 nu s-a ieșit în stradă și lecția pe care protestatarii le-au dat-o politicienilor: că sînt gata să iasă în stradă atunci cînd nedreptatea se face simțită- toate acestea sînt bilele albe dobîndite de stardă.
  • Pe de altă parte, nu există nicio garanție că guvernul o să-și facă treaba cu bună credință de acum încolo, demisiile au fost modeste, dacă nu chiar dezolante, față de amploarea și durata protestelor (doar Iordache-ministrul justiție la acea vreme a fost dat la oparte) iar cel mai dezolant fapt, care m-a marcat, am să-l redau cuvînt cu cuvînt:

 

Dacă la 500-600 de mii de protestatari nu obții demisii, la 40 de mii sau 140 de mii nici nu poți să ai pretenția să o faci. De acum înainte PSD va râde de absolut orice protest stradal mai mic de 600 de mii de participanți. Iar 600 de mii e enorm.

 

Cel de al doilea articol este un pamflet publicat pe contributors.ro de către Răzvan Mitroi. Adevăratele stenograme din „noaptea ca hoții” este un text în spiritul comediileor lui Caragiale care în mod fictiv (cu precizarea plină de umor: „Asta în caz că nu le revendică cineva”) reconstituie noaptea în care a fost votată Ordonanța 13. Textul reînprospătează în memoria cititorului o serie de teme și motive specifice modelului „politicianului român”.  Convorbirile imaginate dinte Liviu Dragnea, Florin Iordache și Sorin Grindeanu caută să ilustreze cum o ordonanță contestată de opinia publică ajunge să fie adoptată. Relațiile de putere dintre oamenii politici, ca o pînză de păianjez învizibilă, se desprind din convorbirile telefonice. Funcțiile miniștrilor sînt ironizate și prezentate ca rezultate a unor favoruri care acum trebuie întoarse către personajul atot-puternic: politicianul corupt cu relații care controlează totul din umbră.

Ieșind din sfera ficțiunii, presa continuă totuși să ne dea exemple care nu se abat de la modelul politicianului în operele lui Caragiale. Un articol recent face legătura dintre Liviu Dragnea, fiul acestuia și o fermă prosperă de porci din Teleorman, sub deviza „Tata guverneaza, fiul incaseaza”. Acesta este doar un exemplu pentru a sublinia deviațiile pe care unii politicieni le înregistrează de la modelul ideal de om politic. Oamenii care au ieșit în stardă la proteste și care au continuat să iasă după abrogare sînt vocea poporului sătulă peste măsură de astfel de exemple. Clasa politică, reprezentată de elita sa de modele negative, pare să perpetueze un tipar de politician speculant și duplicitar și refuză să intre în linia modelului vestic, mai civilizat, care implică numiri în funcție pe bază de recunoaștere a cunoștințelor și meritelor.

Featured Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s