Protestele unui #neamsăturat

Protestele care au pus România pe retina întregului mapamond au început ca reacţie de blam. O reacție la tentativa guvernului condus de Sorin Grindeanu de a modifica, peste noapte, prin Ordonanţă de Urgenţă, legislaţia penală.

Motorul care a dus la marea de oameni din stradă a fost frica față de hoţia dublată de modul agresiv, rapid şi neprofesionist în care guvernul a tratat o problemă sensibilă. Cetăţenii au găsit unica modalitate de oprire a abuzurilor, şi anume legea.

Imediat după abrogarea OUG 13, cam nouă zecimi dintre protestari au plecat acasă, spune scriitorul Florin Iaru, iar din acel moment, demonstraţia şi-a pierdut scopul şi a devenit ”un eveniment, uneori, monden”. Faptul că guvernul a pierdut încrederea unei părţi a societăţii are şi un efect bun, consideră el: de aici încolo, ”guvernul va trebui să meargă pe ouă”. Cert e că Piaţa Victoriei a înlocuit, mai ales în conştiinţa celor mai tineri, Piaţa Universităţii, dar dacă România va reuşi să fie un exemplu pentru o Europă în care democraţia a devenit ”democratură”, nu putem încă şti, de vreme ce ”noi încă n-am ajuns la democraţia europeană a anilor ’80-’90”, spune Iaru într-un interviu pentru News.ro.

Protestele din tară au ajuns să se facă auzite și în presa internațională, astfel că publicații precum The Washington PostThe GuardianAl JazeeraCNNBBCThe New York Times au relatat, chiar și pe prima pagină, evenimentele petrecute în România.

Felul în care au ales să ilustreze televiziunile din România ce s-a întâmplat în perioada protestelor diferă de la televiziune la alta, în funcție de ce afiliere politică are fiecare.

La Antena 3 a fost o comedie. S-au străduit de un sfert de oră să convingă lumea că “nu pot încăpea mai mult de doi oameni într-un metru pătrat”, deci era imposibil să fi fost 300 de mii în piață. Cei de la Antena 3  au desenat în studio un pătrat cu laturile de un metru și au demonstrat. Au demonstrat că, într-adevăr, într-un pătrat de un metru pătrat încap cel mult doi oameni. O demonstrație care a subliniat clar și coerent calitatea unor prezentatori, a unor formatori de opinii, cum se vor a fi. Tot ce au reușit a fost să stîrnească amuzamentul.

16406744_1623794417637921_7421201081347035662_n

sursă foto: facebook

Tot la Antena 3, Mihai Gâdea și Mircea Badea au bătut moneda  intens pe ideea de grațiere și plusurile unui astfel de act, pornind de la o declarație a președintelui CEDO legată de condițiile din închisori. Burtiera avea o astfel de titrare: Președintele CEDO: România să facă și grațieri. Dar, potrivit materialului difuzat la acea oră pe post, oficialul CEDO vorbea de exemplul Italiei, nu de grațieri în România. Legat de manifestațiile care au adunat în București peste 50.000 de oameni: Tehnocrații protestează în stradă, a titrat postul.

image_0129-2145-ch-20-_tb900

sursă foto: paginademedia.ro

Strategia de schimbare din punct de vedere editorial a Antenei 3, care a uimit analiştii media a fost o mișcare previzibilă: în spatele unei obiectivități şi a unei campanii de „împăcare” a celor două „tabere”, din Piaţa Victoriei şi Cotroceni, se află de fapt dorinţa anteniştilor de a-şi recăpăta publicitatea pierdută, o lacună de luat în seamă, în bugetul televiziunii.

Protestele din stradă au fost pe toate posturile de știri. Culoarea politică cea mai stridentă și deloc subtilă a avut-o  România TV, care vorbea de “manipulări iohanniste”, “destabilizare” și “lovitură de stat”. Moderatoarea nu contenea să zică: “Vă prezentăm dovada că oamenii lui Iohannis se implică în proteste și în planul de destabilizare a țării”.

image_0129-1817-ch-21-_tb900

sursă foto: paginademedia.ro

A doua duminică consecutivă de proteste împotriva proiectelor Guvernului de graţiere şi modificare a codurilor penale a adunat în stradă aproape 100.000 de oameni în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. În print însă, doar două ziare au găsit loc evenimentului pe prima pagină: Adevărul și Libertatea.

Adevărul deschidea ziarul cu articolul al cărui titlu era: “Românii nu se lasă şi n-au stat în casă”

“Protest de amploare în Bucureşti şi în numeroase alte oraşe din ţară şi din străinătate faţă de proiectele Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale. În Capitală, 40.000 de persoane s-au reunit în marş, mai mulţi decât s-au înregistrat la protestul de săptămâna trecută”, scrie cotidianul.

Libertatea titra pe prima pagină: “Zeci de mii de români au ieşit în stradă”

bb

sursă foto: paginademedia.ro

În ceea ce privește blogosfera, Moise Guran a fost autorul viralelor pe reţelele sociale. Trei texte ale jurnalistului au fost în topul celor mai distribuite cinci articole de pe bloguri. Cumulat, cele trei materiale au adunat peste 31.000 de like-uri şi share-uri.

Cel mai viralizat a fost textul “Domnule Grindeanu, vă rog frumos să demisionați”, iar celelalte două texte semnate de Guran au fost Propunere de revizuire a Constituției (IV) – a doua situație de dizolvare a Parlamentului și Le luăm Nucleara sau ne facem scut împotriva ei? Ce este și ce ar putea deveni Avocatul Poporului.

În topul celor mai apreciate şi distribuite opinii publicate în weekend în blogosferă au intrat și materiale de pe Blogurile Adevărul. Cel mai apreciat articol fiind cel semnat de  Eugen Hriscu:“Liniştea celor 300.000”.

Articolul gravitează în jurul momentului telefoanelor aprinse în Piaţa Victoriei, întîmplare care a devenit punctul cel mai reprezentativ al mişcărilor de protest din această iarnă. Dar, în aceeaşi seară, s-a mai produs un eveniment care ar putea să se dovedească, pe termen lung, a fi un factor de schimbare mult mai important decît fotografia-simbol a luminilor. Pe 5 februarie, 300.000 de români au tăcut împreună.

Una peste alta, protestele nu au făcut decît să adauge greutate ideii conform căreia unde-s mulți, puterea crește..în cazul acesta, puterea oamenilor a crescut, iar puterea Guvernului a scăzut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s