Fanteziile conspiraționiste ale presei românești

După un an de guvernare tehnocrată, cu multe probleme, dar decentă pînă într-un anumit punct, românii au sesizat diferența dintre cabinetul Cioloș și executivul actual.

O stare generală de nemulțumire s-a instalat în societate, culminînd cu protestele faţă de proiectele de Ordonanţe de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal.  Revolta a luat amploare cînd OUG 13/2017 a fost totuși publicată în Monitorul Oficial, în noaptea de 31 ianuarie.

Interesant este faptul că în timp ce presa internațională (BBC News, Deutsche Welle, EuroNews, France 24, etc.) a tratat în mod obiectiv subiectul, o parte a mass-mediei românești a avut o abordare destul de „specială” a evenimentelor.

Cele mai mari derapaje s-au înregistrat la posturile de televiziune România Tv(RTV) și Antena 3. De la teorii ale conspirațiilor, discuții despre „adevăratele interese” din spatele manifestaţiilor, până la promovarea ideii de lovitură de stat, acuzații la adresa președintelui  și altele – toate ne-au fost servite pe tavă, spre deliciul mogulilor de presă.

Cu ajutorul unei întregi mașinării de propagandă și intoxicare,  cele două canalele tv au încercat să denatureze sensul și motivele ieşirii oamenilor în stradă. Acest lucru a fost posibil prin prezența în platou a unor invitați care vorbeau despre forțe oculte și ostile, prin lansarea ideii că în țară au loc acțiuni de destabilizare și prin alte mituri născocite.

La Antena 3, în timp ce în studio se discuta despre avantajele ordonanței de urgență, pe burtieră era scris: „Președintele CEDO: România să facă și grațieri”. În declarația originală președintele CEDO dădea, se pare, exemplul Italiei.
Tot la Antena 3, în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, pe burtieră se titra: „Incediul nu a reușit. Lovitura de stat continuă”, în timp ce Mircea Badea vorbea despre presupusa legătură dintre tragedia de la Colectiv, apoi incendiul din Bamboo și proteste: „Se încearcă prabușirea unui Guvern cu manifestații de stradă. Rețeta este aceeași, arde un club, incendiul este mai nereușit. Coincidența este prea mare. Arde clubul, ies cetățenii în stradă, cade Guvernul”.

Sursă foto: paginademedia.ro
Sursă foto: paginademedia.ro

Jurnalistul Lucian Mîndruță a comentat pe pagina sa de facebook :„România TV a creat o bulă a irealității în seara asta. În jurul echipei de live s-au adunat 10-15 oameni mai în etate care pozează în manifestanți adunați spontan. Nu știu ce se vede pe ecran, dar oamenii ăștia chiar nu sunt mitingul. Par doar decor într-o piesă”.

„Protestul iohanniștilor pentru dărîmarea guvernului PSD”, „O noua încercare de destabilizare a țării”  „Iohanniștii, atac în stradă împotriva presei care demască abuzurile”, sunt doar cîteva exemple de titrări de la RTV.

Sursă foto: paginademedia.ro
Sursă foto: paginademedia.ro

Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat(PSD), declara, pe cinci februarie, la RTV: „Modul de organizare, dimensiunea acestor proteste – acesta e un miting politic, cel de la Palatul Victoria. Arată o organizare profesionistă, nu e un miting spontan”.  Și Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a vorbit,  în a șaptea zi de proteste, la același post, despre o întreagă campanie de manipulare.

Sursă foto: hotnews.ro
Sursă foto: hotnews.ro

Dezinformările au fost dintre cele mai „originale”: ba că protestatarii ar fi fost plătiți să iasă în stradă, iar dacă îți luai și cîinele, primeai încă 30 de lei, ba că manifestanții primesc instrucțiuni din „manualele americane”.

Ambele posturi tv au primit amende, iar Roxana Niculescu, director de programe la canalul controlat de Sebastian Ghiță, a declarat: „Nu o să vă spun decît un truism: Într-o democrație, adevărul este al tuturor. Nu știu de ce adevărul unora poate fi deasupra adevărului altora.”

Nici ziarul „Bună Ziua Iași” nu a prezentat real faptele, publicînd un articol cu titlul „Românii trebuie să știe adevărul! Iată de ce au scos multinaționalele oamenii în stradă! Acest secret aruncă totul în aer”.

Sursă foto: bzi.ro
Sursă foto: bzi.ro

Modul în care instituțiile media amintite mai sus au reflectat protestele a trădat, dacă nu era clar deja, o puternică intenție de dezinformare și manipulare a opiniei publice, în favoarea guvernului Grindeanu.

În pofida încercărilor tragico-comice de denaturare a realității, utilizînd media ca pe un instrument de propagandă și lansare de informații false, forța poporului a învins, oamenii continuînd să iasă în stradă chiar și după abrogarea ordonanței.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s