EI GRAȚIAȚI! NOI FURAȚI!

Guvernul social-democrat din România s-a confruntat în ianuarie a.c. cu manifestații de o rară amploare în întreaga țară unde sute de mii de persoane au denunțat decizia sa de a relaxa legislația anticorupție. După doua săptămîni de la învestirea guvernului PSD-ALDE  condus de Sorin Grindeanu, au început în România proteste de stradă față de intențiile guvernului de grațiere și de modificare a Codului Penal. În prima zi, în 18 ianuarie, au manifestat în jur de 5.000 de oameni, din care aproape 4.000 în București.

Protestele au atins apogeul în seara de duminică, 5 februarie, cînd peste 500.000 de manifestanți au protestat în toată țara, în ciuda faptului că în aceași zi, mai devreme, guvernul anunțase abrogarea OUG 13/2017. De asemenea, și  președintele României, Klaus Iohannis a apreciat ordonanțele ca fiind ,,inacceptabile”, un ,,scandal” și se bazează pe Curtea Constituțională pentru invalidarea lor. Textul reduce pedepsele pentru mai multe infracțiuni și face ca abuzul de putere, un capăt de acuzare frecvent, pasibil de pedepse cu închisoarea numai dacă provoacă un prejudiciu mai mare de 200.000 de lei (44.000 de euro).

OUG-13

Ordonanța ar urma să îi permită în special liderului PSD, Liviu Dragnea, să scape de principalul capăt de acuzare vizîndu-l într-un proces care s-a deschis marți pentru două angajări fictive în perioada 2006-2013, scrie Reuters. Liviu Dragnea își dorea postul de premier, dar a fost nevoit să renunțe din cauza unei condamnări la doi de ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală.

Pe de altă parte, guvernul a mai supus parlamentului un proiect de grațiere vizînd aproape 2.500 de deținuți care cu pedepse de pînă la cinci ani de închisoare, de care ar putea beneficia oameni politic deja condamnați. Inițiative care nu au ,,nimic secret, ilegal sau imoral”, a replicat ministrul justiției, Florin Iordache, într-un mesaj postat miercuri pe contul său de Facebook, mai scrie AFP.

Miile de tineri, bătrîni și familii cu copii au protestat pașnic fie în fața principalelor instituții din orașele lor, fie au mărșăluit pe principalele bulevarde. Iași, Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Constanța, Brașov, Baia Mare, Alexandria, Alba Iulia, Bacău, Craiova, Zalău sau Râmnicu Vâlcea. În aceste orașe și în multe altele, ei au ieșit în frig și au scandat împotriva modificării codurilor penale.

Toate posturile de ştiri au acoperit protestele faţă de proiectele de Ordonanţe de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal.

Televiziunea trustului Intact a afişat burtiera „Lovitură de stat în desfăşurare“, în timp ce Mircea Badea a afirmat că „se încearcă prăbuşirea unui Guvern cu manifestaţii de stradă“. Mai mult, în platoul Antenei 3 s-a făcut o paralelă între tragedia din Colectiv şi incendiul din Bamboo, insinuînd că acesta din urmă a fost făcut după „aceeaşi reţetă“. „Incendiul nu a reuşit, lovitura de stat continuă“, „Colectiv – Bamboo 2017. Scenariu bombă!“, a titrat Antena 3, în timp ce Badea a afirmat: „Reţeta este aceeaşi, arde un club, incendiul este mai nereuşit. Coincidenţa este prea mare: arde clubul, ies cetăţenii pe stradă, cade Guvernul.“

646x404

Mai mult, tandemul Badea-Gâdea şi-a întrebat telespectatorii dacă ar ieşi în stradă pentru a protesta faţă de abuzuri, precizînd că unii dintre protestatarii de duminică au avut un comportament de huligani, iar echipamentele Antenei 3 au fost vandalizate. „Am înţeles că unii au strigat: «Antena 3, nişte derbedei». Ca să cităm Piaţa Universităţii: «Mai bine derbedei decît securişti»“, a replicat Gâdea, potrivit HotNews. De cealaltă parte, dar în aceeaşi notă, România TV a pus tunurile pe preşedintele Klaus Iohannis, care şi-a făcut apariţia în mijlocul protestatarilor, gest pe care postul controlat de afaceristul şi fostul deputat Sebastian Ghiţă l-a prezentat astfel: „Iohannis forţează o lovitură de stat“, „Cum se încearcă destabilizarea ţării la nivel înalt“, „Iohannis este amendabil, suspendabil, arestabil“.  Ambele posturi, dar şi B1 TV, au prezentat într-o notă gravă un incident în timpul căruia un jandarm a fost agresat fizic. „Iohannis, miting neautorizat unde sunt atacaţi jandarmii“, „Un ofiţer de jandarmi a fost bătut de Iohannişti: rănitul e la Salvare“, au fost textele afişate de RTV. În realitate, purtătorul de cuvînt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a declarat pentru „Adevărul“ că respectivul jandarm nu a fost atacat de un protestatar, ci de un şofer nervos că traficul a fost restricţionat.

Nici românii din diasporă nu s-au lăsat mai prejos, și au ieșit în stradă pentru a-și arăta numulțumirile provocate de noul guvern instalat la Palatul Victoria. Au fost proteste în Chişinău, Bordeaux, Bruxelles, Copenhaga, Hamburg, Londra, Paris şi Zurich. Presa internațională a urmărit evenimentele petrecute în ultimele 10 zile din România și a catalogat demonstrația din această seară ca fiind cea mai mare de după revoluție.

,,Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue, nu să fie anulată. Urmărim ultimele evenimente din România cu mare îngrijorare”, a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, citat de BBC.

BBC notează că Bucureştiul a cunoscut unul dintre cele mai mari proteste din toate timpurile, după ce puterea a dat o ordonanţă de urgenţă care a relaxat legislaţia anticorupţie, intens criticată şi în străinătate. Publicaţia aminteşte că aproximativ 150.000 de persoane au stat mai multe ore în faţa Guvernului în Bucureşti, înfruntînd temperaturile negative şi strigînd, printre altele, ,,Hoţii!”, ,,Ruşine!” sau ,,Demisia!”.

 

De asemenea, BBC scrie şi despre confruntările dintre protestatari şi jandarmi, care au fost nevoiţi să recurgă la gaze lacrimogene pentru a calma spiritele, după ce o parte din manifestanţi a aruncat cu petarde şi fumigene.

,,Este o manifestare incredibilă a dezamăgirii acestor oameni care simt că au fost înşelaţi. Ei au fost înşelaţi de Guvern. Guvernul socialist a venit la putere în urmă cu o lună şi a reuşit să scoată pe străzi 100.000 de persoane împotriva sa, într-o măsură fără precedent”, conform site-ului Euronews, ce-l citează pe Lucian Mîndruţă, un jurnalist român.

,,Protestatarii din Bucureşti condamnă o decizie guvernamentală de a decriminaliza infracţiuni de proastă administrare, într-una dintre cele mai mari demonstraţii de la revoluţia din 1989”, adaugă Euronews.

,,Cel puţin 200.000 de protestatari, potrivit estimărilor presei, au înfruntat temperaturi sub zero grade Celsius pentru a protesta, unii dintre aceştia strigînd: ,,Hoţilor!” şi ,,Demisia!”, la o zi după ce Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă”, adaugă France 24.

,,Din multe puncte de vedere, protestul din România subliniază o linie de fractură familiară în Europa, explorând o clasă urbană, cosmopolită împotriva populaţiei rurale, loiale unui partid populist ale cărui politici devin tot mai anti-imigrante. În România, această ruptură devine tot mai turbulentă”, informează The Wall Street Journal.

Protestul a dus la abrogarea OUG 13/2017 și va rămîne cel mai mare protest din România, după căderea comunismului.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s