Reclamă gratis pentru „jocul morții”

Etica jurnalistică

Atât presa occidentală cât și cea românească  a început să publice în ultimele săptămâni un număr foarte mare de articole despre jocul Balena Albastră.  Ziarul rusesc Novaia Gazeta este cel care a reușit să ocupe agenda presei românești, după ce au publicat o știre din care rezulta că, din numărul mare de persoane care s-au sinucis în perioada noiembrie 2015- aprilie 2016, 130 jucau Balena Albastră. Deși informațiile nu au fost verificate, fiecare publicație s-a grăbit să publice știri despre acest “joc al morții”. Numărul 130 stârnea, evident o mare curiozitate în cititori, dar dădea și impresia că articolele publicate sunt chiar adevărate și că informațiile sunt verificate.

 

 

 

 

Sursă foto: digi24, Antena1

Nimeni nu s-a sfiit să se folosească de acest eveniment, iar publicul a fost intens bombardat cu știri și tot felul de articole legate de Balena Albastră. Majoritatea poveștilor care s-au răspândit în presă au fost infirmate, dar unele publicații tot au continuat să publice articole doar pentru a-și mări numărul de accesări. Deși poate inconștient, publicațiile care mediatizează excesiv și iresponsabil astfel de articole, duc la formarea așa numitului fenomen indigo; astfel, tinerii care sunt curioși vor căuta să vadă ce presupune acest joc și chiar pot intra în anumite grupuri care profită de astfel de idei care le sunt livrate gratuit de presă.

Presa a preluat informația, au mai aranjat-o pe ici pe colo și au livrat-o imediat publicului. Totul cu o tentă cât mai alarmistă, pentru că așa își asigură și ei un număr mai mare de vizitatori pe pagină. Titlurile știrilor se duc fără nicio îndoială în zona penibilului.

Sursă foto: Antena 3

Cum vede presa internațională acest fenomen?

Nici presa occidentală nu a fost mai prejos când a fost vorba despre acest fenomen. Toate titlurile articolelor și știrilor au tendința să fie cât mai alarmante, iar informațiile prezentate nu sunt susținute cu argumente.

Povestea Balena Albastră a fost preluată intens de presă la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie de presa tabloidă din Marea Britanie. The Sun, The Daily Mail, The Daily Express au publicat articole care arătau care sunt consecințele acestui joc. Fiecare articol prezintă o statistică conform căreia 130 de persoane s-au sinucis în urma acestui joc.

 

 

Sursă foto: The Sun, the Daily Mail

 

The Daily Star

 

 

Deși fenomenul a fost mediatizat intens, iar riscurile la care se expun cei care joaca acest joc au fost prezentate, încă se mai găsesc persoane care sunt fascinate și doresc să încerce acest joc.

Există si site-uri precum snopes.com care au demontat această poveste și au arătat cum stau de fapt lucrurile. Partea proastă este că majoritatea oamenilor se instalează într-o bulă a știrilor alarmiste și se hrănesc din ceea ce presa le oferă

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s