Grațierea noastră cea de toate zilele

Noaptea ca hoții

Noul Guvern investit în luna ianuarie și condus de Sorin Grindeanu și-a arătat intențiile de a schimba Codul Penal și de a o ordonanță ce privește grațierea. Ordonanța a fost dată, adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial, dar anunțul a fost făcut undeva la miezul nopții, de aici și sloganul Noaptea ca hoții! Ordonanța a fost adoptată în timpul ședinței ținute marți seara, deși pe ordinea de zi nu figurau decât discuții despre buget.

Sursă foto: europafm.ro

Protestele împotriva OUG 13 au luat un mare avânt, mai ales când cetățenii au văzut că opinia lor nu este luată în considerare. O protestară a declarat pentru știrile PROTV: „Nu trebuie să se întâmple totul în miez de noapte, pe furiș, ca hoții, fără dialog, fără transparență. Nu este posibil! Nu a fost luată în considerare părerea noastră. Este o încălcare a drepturilor fundamentale

Societatea civilă a luat atitudine, iar acest lucru s-a putut vedea prin amploarea pe care au luat-o protestele în toată țara. În aceste zile de protest s-a format o altă România, o Românie pe care părinții noștri au avut-o și în ’89. Este trist că s-a încercat să se profite de astfel de evenimente pentru a ajunge tot la manipulare, dar o manipulare care se duce prea mult în zona penibilului.

Rușinos este și faptul că cei ajunși la putere au trăit cu impresia că sunt la guvernare peste un popor care nu are stimă de sine, un popor căruia îi place să fie călcat în picioare și care tace. Dar spre surprinderea multora, acest popor s-a trezit și sunt mai mult decât bucuroasă că am putut să fiu părtașă la acest proces.

Pe  5 februarie la ora 23:00, numărul de protestatari din România atinge un număr impresionat; aproximativ 600.000, stabilind un nou record din ultimii 25 de ani dacă luăm în calcul evenimentele anterioare.

Presa străină

Comparativ cu presa românească unde domină un haos, iar televiziuni precum România Tv și Antena 3 distorsionează evenimentele, presa străină reușește să ofere o imagine clară a ceea ce se întâmplă de fapt în țară. Chiar de pe 31 ianuarie au venit în țară corespondenți de la BBC, The New York Times, CNN, Associated Press, dar și de la instituții media din Spaina, Italia, dar și China.

Corespondenții au transmis imagini live și au reușit să acopere întreg evenimentul care lua amploare cu fiecare zi ce trecea.

Cei de la The Young Turks prezintă mai întâi cauzele care au declanșat aceste proteste, reacțiile avute de autorități și de cetățeni, iar mai apoi își expun punctul de vedere, dar argumentat.

Cei de la BBC au fost foarte prezenți la proteste, transmițând imagini live din Piața Victoriei. Steve Rosenberg a fost unul dintre jurnaliștii care i-a încurajat pe cetățeni să iasă în stradă spunând că ei au puterea decisivă în acest caz.

Dacă presa străină reușește să prezinte obiectiv ceea ce se întâmplă în țară, media românească duce totul în extremă, iar președintele Klaus Iohannis este văzut în mare parte ca un personaj negativ, ca cel care nu vrea binele țării.

Politicienii s-au folosit de fiecare mesaj care a venit din partea societății civile pentru ai manipula în continuare pe cei care au preferat să stea în fața televizorului. Protestatarii sunt acuzați cu nerușinare că primesc bani pentru a face scandal și că pregătesc o lovitură de stat. La România Tv, unul dintre invitații emisiunii de la ora 19 era de părere că președintele Iohannis “asmute o parte a populației împotriva alteia”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă pentru cei care au fost la protest aceste titluri se duc în zona SF-ului, cei care stau în fața televizorului par să accepte ceea ce li se servește cu o totală lipsă de profesionalism. Acest lucru se observă prin faptul că astfel de posturi au fost printre cele mai urmărite la nivel național.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s