Strigați „JOS!”, dar nu știți ce să puneți „SUS!”

Evenimentele de la  sfîrșitul lunii ianuarie  ai acestui an, au creat istorie și au pus numele României în titlurile internaționale. Aproximativ 600.000 de oameni din întreaga țară și-au exprimat nemulțumirile și oripilarea zile în șir în stradă, neținînd cont de frig sau de înghesuială. Dar de la ce a pornit totul? Următorul video vă va lămuri:

În fond, explozia a avut loc după declarațiile Ministrului Justiției de atunci, Florin Iordache, însă, protestele au început la două săptămîni de la investirea Guvernului PSD-AlDE, în frunte cu Sorin Grindeanu. Atunci, Guvernul a expus dorința de a aborda ordonanța de urgență, însă, totul a fost la nivel declarativ. Mai apoi, după ce această ordonanță a fost publicată  de către guvern în Monitorul Oficial a ordonanțelor privind grațierea unor fapte și modificarea Codului Penal prin dezincriminarea abuzului în serviciu. Anunțul a fost făcut în jurul orei 24:00 , iar începînd cu a doua zi, prostestele au luat o dimensiune colosală, scriind istorie.

Protestele au atins apogeul în seara de duminică, 5 februarie, când peste 500.000 de manifestanți au protestat în toată țara, în ciuda faptului că în aceași zi, mai devreme, guvernul anunțase abrogarea OUG 13.

În ceea ce privește relatarea, justă sau nu, a acestor evenimente în media românească, ca de obicei, partizanatele politice și-au spus cuvîntul. Dacă în jurnalele cele mai urmărite de peste zi ale posturilor Pro Tv și Antena 1, faptele au fost expuse echilateral și obiectiv, nu la fel au stat lucrurile și în cadrul emisiunilor de dezbatere politică. Postul Antena 3, fan declarat al PSD, și România Tv, fan declarat lozincii „mințim poporul cu televizorul” (alias „the new OTV”), au încalcat  toate normele de etică și deontologie jurnalistică și au lăsat „exemple” pentru posteritate de „AȘA NU!”.

Doar din titlurile de pe burtieră se poate trage o concluzie a felului în care au fost tratate protestele, darămite să mai și fi asistat la întregile discuții.

Antena 3 a ales o abordare un pic mai plauzibilă față de România TV, unde teoriile conspiraționiste au atins cote de-a dreptul demne de Eufemeride.ro. Burtierele Antena 3 de pe parcursul zilelor de protest au arătat cam așa:

image_0122-2103-ch-20-_tb730

sursă foto:https://www.paginademedia.ro

Mai mult Antena 3 face o paralelă între tragedia din Colectiv și incendiul din Bamboo. Pe lîngă titlurile insinuante, moderatorii Antenei 3 au hotărît să demonstreze că într-un metru pătrat nu pot încăpea 3 oameni, deci în Piața Victoriei nu puteau fi 300.000 de oameni.

16406744_1623794417637921_7421201081347035662_n

sursă foto: Facebook

România TV și Antena 3 s-au ferit de  de estimări pe tot parcursul protestelor. Însă, numele președintelui și al loviturii de stat au fost omniprezente. România Tv a exploatat la maximum evenimentele și au creat teorii conspiraționiste sau le-au susținut pe ale altor cetățeni, care făceau parte din protestatarii anti-Iohannis. Una dintre teorii ar fi ideea că toți protestatarii au fost victimele unor unde care erau transmise de niște dube ce se aflau pe marginea mulțimii, care în fond erau dubele televiziunilor care făceau transmisiuni directe. Pe parcursul protestelor, burtierele România Tv au arătat cam așa: Romania TV proteste 2romania-tv-miting-1_tb730image_0122-2026-ch-21-_tb900dsc_4596_17_tb730_765_tb730_tb730

surse foto: https://www.paginademedia.ro

Cea din urmă imagine a stârnit multe controverse, postul exploatând o imagine în care președintele discuta cu prim-ministrul despre cu totul alte lucruri, în afară de cererea unei legi atît de controversate. Această „măsluire” a atras și o amendă din partea CNA.

Din păcate, aceste două posturi care au dat dovadă de neprofesionalism și subiectivitate, au fost foarte urmărite, concurînd chiar cu PRO TV-ul, care este lider de piață constant. După aceste proteste, rating-ul lor a scăzut, iar toate aceste titluri și invenții nu au rămas nepedepsite. Numărul de reclame difuzate de posturile Antena 3 și România TV a scăzut dramatic, în comparație cu perioada de dinaintea protestelor de stradă.

comm

sursă foto: paginademedia.ro

Protestele nu au însemnat foarte mult doar pentru români, ci și pentru străini. Acestea au ajuns în atenţia agenţiilor internaţionale de presă, care au relatat ce se petrecea în țară și și-au exprimat și aprecierea pentru asemenea inițiative și manifestări.

Agenţia de presă Reuters relatează că mii de români “s-au strâns în ger în Piaţa Universităţii, locul tuturor protestelor majore după ce România a răsturnat comunismul, în 1989”.

“Manifestanţi de toate vârstele au fluturat pancarte pe care scria ‘Suntem treji’ sau ‘Vrem dreptate, nu corupţie’ şi au scandat ‘Hoţii’”, adaugă agenţia, precizând că mulţimii i s-a alăturat şi preşedintele Klaus Iohannis.

”Deşi rămâne în continuare clasificat drept unul dintre statele cu cea mai slabă evoluţie în privinţa anumitor parametri pentru corupţie, în mod special în privinţa mitei, România a devenit în ultimii ani un model al luptei anti-corupţie în Europa”, a comunicat The Financial Times în cadrul unui articol, după ce a prezentat o serie de persoane politice ale statului român ce au comis ilegalităţi.

”Mai multe proteste au avut loc într-o serie de oraşe în urma anunţului. Demonstratorii au numit Partidul Social Democratic ”ciuma roşie”, scrie The Washington Post.

”Această măsură cataloghează lupta anti-corupţie ca fiind irelevantă”, a declarat pentru The Associated Press Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anti-Corupţie.

”Proiectul de lege a fost denunţat de o serie de oficiali şi instituţii din România, inclusiv procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, dar şi de preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea”, potrivit canalului de televiziune France 24.

Zeci de mii de români au ieşit pe străzile Bucureştiului în cea de-a treia noapte de proteste împotriva unei ordonanţe ce decriminaliează anumite forme de corupţie. Deocamdată, noul premier socialist al statului, Sorin Grindeanu, a refuzat să abroge măsura controversată, în pofida celui mai mare protest de la căderea comunismului”, informa Euronews.

După protestele de la noi, o manifestaţie împotriva politicienilor corupţi a avut loc și la Paris. Aproximativ 1.500 de oameni s-au adunat în Place de la Republique, după un apel făcut pe reţelele sociale care au dat drept exemplu protestele din România.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s