#AmRezistat

În ianuarie 2017, la două săptămâni după învestirea guvernului PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, au început în România proteste de stradă față de intențiile guvernului de graţiere şi de modificare a Codului Penal. În prima zi, în 18 ianuarie, au manifestat în jur de 5.000 de oameni.

În următoarele zile protestele au luat amploare în toată România și în diaspora, mai ales după ce Ministrul de Justiție, Florin Iordache, a anunțat în media, în jurul orei 24:00 din noaptea de 31 ianuarie, publicarea de către guvern în Monitorul Oficial a ordonanțelor privind grațierea unor fapte și modificarea Codului Penal prin dezincriminarea abuzului în serviviu. Protestele au atins apogeul în seara de duminică, 5 februarie, când peste 500.000 de manifestanți au protestat în toată țara, în ciuda faptului că în aceași zi, mai devreme, guvernul anunțase abrogarea OUG 13.

dav

Protestele au împărţit şi au unit poporul în acea perioadă. L-a unit cînd a fost mobilizarea de a ieşi în stradă, şi puteai vedea de la copii pînă la bătrîni, şi a împărţit poporul cînd cel de-al doilea protest a avut loc şi aproximativ 400 de manifestanţi de la Palatul Cotroceni au cerut demisia preşedintelui Klaus Iohannis şi au scandat mesaje de tipul: “DNA să vină să te ia”, “Jos Iohannis”, “PNL şi USR, aceeaşi mizerie”, “Vrem guvern democrat”, “Ghinion, am ieşit şi noi”, “Grindeanu, nu te lăsa, noi suntem de partea ta”, “Ne-am săturat, te vrem suspendat” şi “Jos Kovesi”, afişând pancarte pe care scria “Iohannis, trădător de ţară” sau “Iohannis, dictator, piroman”.

ProtestCo

Protestele din tară au ajuns să se facă auzite și în presa internațională, astfel că publicații precum The Washington PostThe GuardianAl JazeeraCNNBBCThe New York Times au relatat, chiar și pe prima pagină, evenimentele petrecute în România.

fjreaifjea

O idee prezentă, crezută de mulţi, a fost cea conform căreia pentru a ieși la protest împotriva actualului Guvern, George Soros ar fi susținut financiar pe fiecare protestatar. Sumele vehiculate: 100 de RON de om, 50 de copil și 30 de cățel. Simplu și fără menajamente, informația a devenit virală și moderatoarea postului România TV a invocat „sursele” pentru această informație, în timp ce protestatarii nici nu mai știau dacă să rîdă sau să devină mai înverșunați în acțiunea voluntară pe care o desfășurau.

536

Publicatia New York Times a alocat un material amplu coruptiei din Romania:


“Noul Guvern al Romaniei se confrunta cu intensificarea unei miscari de protest impotriva unor masuri considerata permisive si favorabile actelor de coruptie. Vrem sa aflam de la cititorii nostri romani si sa colectam marturii de la cei care au avut de a face si care au simtit pe pielea lor efectele coruptiei. Cum v-a afectat coruptia viata personala, la serviciu sau in timpul liber? Ati fost martorii unor astfel de acte? Este posibil sa folosim marturiile voastre intr-un viitor material” au scris cei de la New York Times.


Curtea Veche Publishing anunță apariția cărții care documentează cel mai mare protest din istoria postdecembristă a României. Albumul ‘#rezist. Proteste împotriva OUG 13/2017’, realizat cu sprijinul oferit de numeroși fotografi din țară și din străinătate, de importanți jurnaliști, analiști și oameni de cultură, este disponibil începând cu data de 2 martie 2017.

“Necesitatea arhivării acestor imagini, mesaje și opinii este dincolo de orice îndoială. Cunoașterea istoriei nu ar fi posibilă în absența unui suport material care să păstreze vie memoria celor întâmplate. Am considerat că apariția acestui album trebuie să urmeze cât mai repede evenimentelor petrecute în ianuarie și februarie, la București și în alte orașe din țară, ba chiar în diaspora, pentru a surprinde autenticitatea extraordinarei stări de spirit a celor mai ample manifestații postdecembriste Generațiile viitoare au nevoie de asemenea mărturii, deoarece astfel se vor putea raporta la aceste evenimente ca la un moment constitutiv al istoriei lor”, declară Iren Arsene, director general Curtea Veche Publishing.

proteste-2-februarie-23-Copy-1024x683

Protestele din România au inspirat și alte manifestații anticorupție, precum cele din Albania sau Franţa. Mi-aş dori ca toţi acei care au stat în casă nepăsători, fără motive reale, să fi realizat acum importanţa acestor proteste şi cît de important este să acţionezi.

Nu au fost turme de oi adunate în frig să protesteze, au fost oameni cu valori morale mult peste a celor ce-au privit un film cînd se stiga şi pentru ei.

#UniţiSalvămToatăRomânia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s